Yleisten tilojen remontti alkaa, asbestikyltit ilmestyvät.

Oikea remonttimalli löytyi vuoden miettimisellä: helmikuussa 2017 hallitus ryhtyi linjasaneerauksen hankeselvitykseen ja joulukuussa 2017 ylimääräinen yhtiökokous päätti valita perinteisen putkiremontin mallin. Tammikuussa 2018 hallitus halusi sittenkin vielä tuoda keskusteluun suunnittelun ja toteutuksen sisältävän ja nousuelementteihin perustuvan remonttivaihtoehdon. Helmikuussa 2018 taloyhtiö antoi muutokselle siunauksensa.

Elokuu

Osakkailla on materiaalivalinnat vaiheessa, kun tarkemmat suunnitelmat eivät ole ilmestyneet urakoitsijan tarjoamalle remonttisivustolle.

Valinnat tyssäävät lopulta kokonaan, kun tahmeasti pyörineeltä remonttisivustolta häviää mahdollisuus nähdä ja valita materiaaleja. Huhuillaan, että häviämisen syynä on pitkiksi menneet urakkaneuvottelut, joiden aikana materiaalien valikoimaa on päätetty pienentää.

Osakastapaamisia urakan projektipäällikön kanssa varataan innokkaasti. Reilussa tunnissa per asunto on tarkoitus käydä läpi kunkin asunnon erityisvaatimukset ja konkretisoida osakkaille tulevan remontin vaiheet juuri heidän kotiinsa sovitettuina. Toiveista ja vaatimuksista syntyy asuntokohtainen huoneistokortti, jota urakoitsija lupaa noudattaa tekemisessään.

Yleisten tilojen remontti alkaa luvatusti. Pihalle ilmestyy irtolava, jolle kaksi miestä alkaa kantaa kellarista alakaton palasia. Ei näy suojavarusteita eikä kellarin alipaineistusta; työ ei siis ole asbestityötä.

Osakkaat eivät ole saaneet materiaalivalintojaan tehdyiksi, joten urakoitsija järjestää kertausharjoitukset, joissa käydään läpi toukokuussa pidetyn ensimmäisen tiedotustilaisuuden asiat ja opastetaan remonttisivuston käyttöön. Tilaisuudessa käy ilmi, että taloyhtiön hallitus oli saanut tehtyä lopulliset materiaalivalinnat vasta pari päivää aikaisemmin. Siksi alkuperäinen materiaalivalikoima poistui ja uutta, aiempaa pienempää valikoimaa jouduttiin hetki odottelemaan.

Syyskuu

Urakoitsija ilmoittaa, mitkä kellarivarastoista täytyy nopeasti tyhjentää remonttia varten. Muihin varastoihin osakkaat laittavat pölysuojia omasta aloitteestaan. Kellarikerroksen purkutyöt jatkuvat asbestityönä. Purkualueet on suojattu määräysten mukaan ja merkitty selvästi. Asbestiosastointi puretaan kuitenkin pian ja kulkukiellot poistetaan, vaikka kellarikäytävä on pölyn peitossa. Sauna ja pesutupa eivät ole enää käytössä, joten kellarikäytävään ei onneksi kenenkään tarvitse enää mennä.