YIT:n kysely: Lasitetun parvekkeen suosio suurta

Triplan YIT Kodit Helsingin Pasilassa

Korona on muuttanut elämän kotikeskeiseksi, selviää YIT:n tilaamasta ja Prior Konsultoinnin toteuttamasta Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrista, johon vastasi yli tuhat kaupungissa asuvaa suomalaista syyskuussa 2020.

Barometrin tavoitteena on selvittää, millaisia kaupunkiympäristöjä Suomessa halutaan kehittää. Kyselyssä kaupunkilaiset ottavat kantaa kodin, työ- ja kaupunkiympäristön, liikkumisen ja kaupan vaihtoehtoihin. Barometri toteutettiin nyt kolmatta kertaa.

Barometriin vastanneista rivi- ja kerrostaloasukkaista 67 % haluaisi asuntoonsa lasitetun parvekkeen, vaikka parveke nostaisi asunnon hintaa. Taloyhtiön yhteispihan ja edullisemman asunnon valitsisi 21 % rivi- ja kerrostaloasukkaista.

Viime vuonna vastaavat prosenttiluvut olivat 65 ja 24.

Barometrin kaikista vastaajista 19 % on remontoinut tai suunnitellut remonttia korona-aikana. 38 % vastaajista on järjestänyt tiloja tai uudistanut kodin sisustusta tehdäkseen kodistaan toimivamman ja viihtyisämmän. Remontteja ovat tehneet tai suunnitelleet etenkin omakotitalossa asuvat.

52 % kerros- ja rivitaloasujista haluaa oman saunan asuntoon ja 37 % vastaajista kannattaa taloyhtiön yhteissaunaa. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 49 % ja 38 %.Korona-aika ei barometrin mukaan ole kasvattanut kiinnostusta asumista helpottaviin palveluihin tai kaupunkiviljelyyn. Kiinnostus yhteistiloja kohtaan on myös pysynyt melko laimeana.

Uutena kysymyksenä barometrissä tiedusteltiin tänä vuonna vastaajien kiinnostusta asunnon esteettömyyteen. Esteettömyydellä on merkittävä rooli asunnon toimivuudessa ja asumisen helppoudessa 42 %:n mielestä, kun taas 41 % vastaajista ei pidä esteettömyyttä tärkeänä. Vastaukset jakaantuvat iän mukaan: nuoret eivät kiinnitä huomiota esteettömyyteen. Joka toiselle yli 50-vuotiaalle esteettömyys on kuitenkin tärkeä asia.