Hissin jälkiasennukseen myönnettävä ARAn avustus laski vuodenvaihteessa 50 prosentista 45:een. Tukea on jaossa yhteensä 25 miljoonaa euroa, joka riittänee 250–270 jälkiasennettavan hissin avustamiseen.
Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hankkeen hankepäällikkö Tapio Kallioinen on huomannut, että valtion hissiavustuksen pienentyessä ovat kaupungit ja kunnat paikanneet tilannetta.
– Esimerkiksi Mikkelissä on päätetty hissiavustuksen käyttöönotosta. Oulu puolestaan nosti tuen 20 prosenttiin, joten siellä hissin jälkiasentamiseen voi saada avustusta yhteensä 65 prosenttia. Vuoden kuluttua on mielenkiintoista katsoa, lisääkö tämä oululaisten taloyhtiöiden innokkuutta hissien jälkiasentamiseen. Niin ikään Joensuussa on panostettu asiaan ja kaupungissa juotiin hiljattain kakkukahvit sadannen jälkiasennetun hissin kunniaksi.
Kuntien myöntämä hissiavustus vaihtelee viiden ja 20 prosentin välillä. Tavallisin tuki on 10 prosenttia kuten Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Kuntien vastaantulo hissien jälkiasentamisessa on Kallioisen mukaan merkki siitä, että näin halutaan tukea ikääntyvien kotona asumista.
– Tutkimukset osoittavat hissin olevan merkittävä tekijä, kun puhutaan ikäihmisen mahdollisuudesta asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Myös lapsiperheet arvostavat hissin mukanaan tuomaa asumismukavuutta.
Ei korjaamiseen
Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hankkeen tavoitteena on ollut 500 jälkiasennettua hissiä vuosittain.
– Mikäli hissiavustukseen olisi käytettävissä 30 miljoonaa euroa, niin sillä päästäisiin melko lähelle tavoitetta, Tapio Kallioinen sanoo.
Avustusta ei saa hissin uusimiseen tai korjaamiseen.
Hissiavustusta on voinut hakea sähköisesti helmikuun alusta lähtien.
– Ensimmäisen viikon aikana jätettiin toistakymmentä hakemusta. Myönteistä on ollut todeta Katso-tunnistautumisen olevan taloyhtiöillä hallussa, joten verkkoasiointi sujuu.
Yksi hissihankkeen kulmakivistä on yhteistyö 17 alueellisen hissityöryhmän kanssa. Ryhmissä on kunnan eri toimijoiden lisäksi isännöitsijöitä sekä pelastuslaitoksen, sote-puolen ja hissialan yritysten edustajia.
Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hanke alkoi vuonna 2012 ja päättyy tänä vuonna. Se kuuluu ympäristöministeriön toteuttamaan ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmaan.