Wäärinkäsityksiä: Vastamainoksia, ruokaa, Nalle-Late ja kortti-tv

En ylipäätään tuijota televisiota. Jos sen napsautan auki, niin eipä juurikaan muuta tule kuin mainoksia ja taas mainoksia. Puhutaan, että firmoilla ei ole varaa mainoksiin. Kyllä on. Esimerkiksi salkkareihin puolen minuutin mainos maksaa vajaa 10 000 euroa.

Kulttuurilehti Voima on koonnut lehdessä julkaistuista mainoksista ns vastamainoskirjan nimeltään ”Louserit Vuittuun”. Muutama esimerkki julkaisusta: Se nyt vaan on tyhmää ostaa liikaa (Vikantti). Sanokaa reilusti Fuckoff. Tarvitsetko apua tupakoinnin aloittamisessa? (Nicorette)

Tämä kirja kuuluisi jokaisen koulun kirjastoon ja kuvataideopetuksen materiaaliksi.

Voima-lehden päätoimittaja oli yhteydessä Kiasmaan järjestääkseen retrospektiivisen näyttelyn Voiman vastamainoksista. Ei kelvannut. Kiasma pelkäsi riskejä ja yhteistyökumppaneiden vetäytymistä.

Ja aina kun television avaa, niin eikös vaan – ruokaohjelmaa mättää. Master Chef Suomi, Master Chef Australia, Jamie Oliver, Tina Nyström, Kuppilat kuntoon Suomi ja Ruotsi, Arvostele mun illallinen, Gordon Ramsay Kurjat kuppilat, Kaappaus keittiössä, Makuja saaristossa, Neljän tähden illallinen, Kokkihommia, Mitä tänään syötäisiin?, Kotiruokaa Rachel Rayn tapaan, Onni extreme ruoka, 2 x market kitchen, Sokkokokki, Sikke: Ruokaa rakkaudella, Hei me karpataan, Leipomounelmia, Sukula jne.Tulikohan tuossa kaikki.

Ähky tursuaa oksennuksena näitä katsellessa. Kyllä en voi ymmärtää. Kyllä minä teen ruokani Kahvimaan Karpan keittiön ohjeilla. Siinä ei telkkaria tarvita. Väittävät, että jotkut googlet, twitterit, naamat ja mitä niitä onkaan,

Tappavat paperilehdet. Paskapuhetta sanon minä. Kyllä jämpti on niin. Reseptit pitää lukea lehdistä hellan kulmalla. Kyllä jämpti on. Myydään uudehko telkkari halvalla. En kestä enää.

Kaiken huipuksi ainoa kunnon ajankohtaisohjelma Kolmosen aamu tv on poistettu kuvasta vähin äänin. Ei saada enää Nalle-Laten irvistyksiä katsella. Siinä ohjelmassa oli munaa. Vai lopettiinko sekin sen takia, että siihenkin sovitettiin jotakin ruokaohjeita. No, niissä oli edes jotakin tyyliä.

Otetaan varmuudeksi yksi ohjelma, johon olen koukussa. Se on tuo Leijonan luola. Joku Jenkki – ja Brittiformaatti. Siinä mister wonderful kyykyttää itkun partaalle lähes kaikki innokkaat keksijät. Suomalainen matkinta oli jostakin kaukaa fuckista. Kun Jenkit tarjosivat rahoitusta miljoonien taalojen pinolla hyvistä liikeideoista, niin eikös joku kertaalleen konkan tehnyt lasketteluyrittäjä saanut sopimuksen jollakin sadalla tuhanella.

Ainoat ohjelmat, joita mieluusti katselisin, ovat urheilu-ohjelmat, mutta kas kummaa nekin on siirretty joidenkin korttien taakse. En kyllä osta. Tuleehan oikeasta telkkarista urheilua. Jotakin jääpalloa, naisten joukkuekuvioluistelua ja kaunoluistelua. Pikaluistelukaan ei oikein putoa. Sellaiset miehet siellä kuvioivat sukkahousuissaan.

Myyn siis telkkarin eniten tarjoavalle, elleivät ohjelmat parane.

Keijo Wääri