Kiinteistönvälittäjien kautta tehdyn asuntokaupan arvo kasvoi vanhojen asuntojen osalta 5 % ja kauppojen arvo nousi 12,3 miljardiin euroon. Kauppa toipui kevään laskusta parin prosentin kasvuun koko vuoden osalta.
Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan asuntojen kauppamäärät laskivat keväällä 2020 lähes 30 %, mutta kauppamäärät normalisoituivat koko maassa kuluttajien luottamuksen palauduttua kesällä. Joulukuussa myytiin koko maassa lähes 5400 asuntoa, mikä on yli 30 % vuoden 2019 joulukuuta enemmän. Vanhojen asuntojen kaupan kokonaisarvo nousi edellisen vuoden 11,7 miljardista eurosta 12,3 miljardiin euroon.
Liiton mukaan hyvät luvut eivät ole koko totuus: väljemmin asutuissa maakunnissa asuntokaupan arvo on lähes muuttumaton tai hieman laskenut.
– Kaupan kokonaiskasvun määrä on ilahduttava, tämä on loistava tulos koronavuodelle. Samaan aikaan on kuitenkin nähtävissä eriarvoistumista. Kauppa käy hyvin suurissa kaupungeissa ja niiden kehyskunnissa, mutta tilastostamme on nähtävissä hiljaisuus syrjäseuduilla. On todellinen huoli, että tapa kasvattaa varallisuutta oman kodin muodossa murenee, kun hiljenevillä alueilla sijaitsevaa kotia ei välttämättä saada kaupaksi, liiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson sanoo.
Vanhoja rivitaloasuntoja myytiin 5 % enemmän kuin vuonna 2019, yhteensä 16 045, ja vanhojen omakotitalojen kauppaa käytiin yli 3 % edellisvuotta enemmän, yhteensä 15 543. Vanhoja kerrostaloasuntoja myytiin 32 135, hieman edellistä vuotta vähemmän.
Uusien asuntojen kauppa jäi kiinteistönvälitysalan tilastoissa 6 % edellisestä vuodesta: uusia asuntoja myytiin koko vuonna yhteensä 9943, joista 7870 oli kerrostaloasuntoja. Uudiskohteita oli parhaiten myynnissä Uudellamaalla, 5483 asuntoa. Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla uudiskohteiden myynti supistui noin 10 % ja Pohjois-Pohjanmaalla pudotus oli noin 30 %.
Yhtiölainojen osuudet uusissa kohteissa vaihtelivat Lapin 67 %:sta Pohjois-Karjalan 54 %:iin. Koko maan keskiarvo oli edellisen vuoden tasolla (58 %). Eniten vuokratonteille rakennettuja kohteita löytyy Pirkanmaalta (61 %), kun taas Varsinais-Suomessa 74 % kohteista rakennetaan omalle tontille.
Digitaalinen kaupanteko kasvatti suosiotaan viime vuonna erityisesti kaupungeissa. Kasvukeskusten ulkopuolella henkilökohtainen kaupankäynti on voimissaan.