Vuokranantaja hyötyy itse, jos osallistuu aktiivisesti asunto-osakeyhtiön yhtiökokoukseen. Tästä muistuttaa Suomen Vuokranantajat ry, koska sen mielestä vuokranantaja ei saa pelkästään yhtiökokouksen pöytäkirjoista niin kattavasti tietoa kuin osallistumalla itse kokouksiin ja siellä käytävään keskusteluun.
– Moneen vuokranantajalle merkittävään asiaan pitäisi pystyä vaikuttamaan jo varhaisessa vaiheessa, mutta valitettavan usein nämä varhaiset keskustelut käydään yhtiökokouksen pöytäkirjan ulkopuolella, Suomen Vuokranantajien tiedotteessa todetaan.
Toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva suosittelee vuokranantajille olemaan yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään ja hallitukseen hankkiakseen tietoa. Tärkeitä asioitahan vuokranantajan kannalta on, että taloyhtiön päättämät remontit ovat rakennusteknisesti järkeviä, eikä niitä tehdä pelkästään halvan hinnan perusteella. Koro-Kanerva kehottaa vuokranantajia myös vaatimaan teknisen hankesuunnittelun yhteyteen taloudellista hankesuunnittelua.
– Jos osakkaiden maksamat suoritukset päätetään rahastoida, ei vuokranantaja voi vähentää maksamaansa suoritusta vuokratuloista, Koro-Kanerva muistuttaa.
Vuokranantajalla on myös mahdollisuus jättäytyä pois taloyhtiön remontista ja vaatia hyvistystä, mikäli hänen sijoitusasunnossaan on kyseinen remontti juuri tehty.
– Edellytyksenä on se, että poisjättäytyminen on teknisesti mahdollista ja että yhtiölle koituu säästöä, kun remonttia ei tarvitse enää asunnossa tehdä. Koro-Kanerva muistuttaa.
Lisäksi vuokranantajan olisi syytä tietää tulevista remonteista riittävän aikaisessa vaiheessa ja miten ne vaikuttavat asumiseen, jotta hän voi neuvotella vuokralaisen kanssa toimenpiteistä, esimerkiksi vuokralaiselle aiheutuvasta haitasta remontin aikana, vuokranalennuksista ja mahdollisesta vuokrankorotuksesta remontin jälkeen.