Vuoden ympäri 60 sekunnissa

Edistyksellisissä taloyhtiöissä on käytössä vuosikello, jonka avulla vuoden tärkeät tapahtumat on helpompi hahmottaa. Mutta mitä tehdä, kun nopeatempoinen elämämme muuttuu vieläkin nopeatempoisemmaksi?

Olemme siirtyneet jo rauta-ajasta aikarauta-aikaan, ja siksi on kätevä ottaa käyttöön taloyhtiön sekuntikello, joka auttaa taloyhtiön toiminnan suunnittelussa seuraavan minuutin ajan. 

Taloyhtiön sekuntikelloon kannattaa ottaa mukaan hallintoon liittyvien tehtävien ohella mukaan huoltotöitä sekä muita talotekniikan kannalta tärkeitä tehtäviä. 

Oletus on, että taloyhtiöllä on 60 sekunnin aikana yksi yhtiökokous. 

Näin taloyhtiön sekuntikelloa kehuu hallituksen puheenjohtaja Arvo Kinkkinen.

– Katsokaa, kuinka hieno Mikki Hiiri -kello minulla on! Sekuntiviisari on tuo punainen, joka vilistää ihan silmissä, joita on kaksi. 

Ensimmäisten viiden sekunnin aikana hallitus järjestäytyy. Hallituksen työskentelyä varten laaditaan työjärjestys sekä työ- ja kokoussuunnitelma. 

Seuraavan kymmenen sekunnin aikana hallitus käy läpi taloyhtiön merkittävimmät sopimukset. Ovatko sopimukset ajan tasalla, ollaanko palveluihin tyytyväisiä ja onko sopimuksia tarpeen kilpailuttaa? 

Kun 20 sekuntia on kulunut, on sovittava kesälomista, isännöinnin ja kiinteistönhoidon kesäpalveluajoista sekä tuurauksista. 

Parin sekunnin loman jälkeen hallitus kokoontuu ja käy läpi taloyhtiön taloutta ja muita ajankohtaisia asioita. 

Seuraavat sekunnit kannattaa käyttää tehokkaasti hyödyksi: hallitus ja isännöitsijä aloittavat taloyhtiön strategian päivityksen. Muita hallinnollisia tehtäviä ovat mm. mahdollisen yhtiökokouksen koollekutsuminen ja tulevien urakoiden kilpailutus. 

– Olen todella tyytyväinen taloyhtiön sekuntikelloon. Vuodessa on kuitenkin vain 31 536 000 sekuntia ja kun taloyhtiön hommat saa hoidettua 60 sekunnissa, niin onhan se mukavaa, että elämässä ehtii tehdä muutakin kuin tuijottaa sekuntiviisaria, sanoo Kinkkinen. 

Viimeisten sekuntien aikana hallitus jatkaa valmistelua ja arvioi omaa työskentelyään. Hallitus vahvistaa seuraavan minuutin korjaus­ohjelman ja tutustuu taloyhtiölle ilmoitettuihin sopimushintojen korotuksiin. 

Lisäksi käynnistetään seuraavan yhtiökokouksen päätösasioiden valmistelu. Taloyhtiön tilinpäätöksen ja siihen liittyvien asiakirjojen laadinta aloitetaan. 

Ennen kuin sekuntiviisari sojottaa ylöspäin, hallitus käy läpi mahdollisen osakaskyselyn tulokset ja päivittää strategian niiden perusteella.

– Hötkyillä ei kannata, sillä kuten tiedämme, vahinko ei tule sekunti­kello kaulassa, Kinkkinen muistuttaa.

Tämä sekuntikello on tarkoitettu ohjeelliseksi malliksi, jonka avulla talo­yhtiö voi suunnitella oman sekuntikellonsa. Valmis sekuntikellotus on hyvä lähettää myös osakkaille tiedoksi. Mielellään heti eikä viidentoista sekunnin päästä.

Jyrki Liikka, vapaa kirjoittaja, alivaltiosihteeri