Viljelen yrttejä taloyhtiön katolla?

Haluaisitko asua luhtitalotyyppisessä kerrostalossa, minkä kaksi ylimmäistä kerrosta muodostaa viherkattopihan? Tai viljellä yrttejä katolla sijaitsevassa keittiöpuutarhassa? Tällaisia suunnitelmia on ”Vihreistä vihrein” –rakennushankkeessa Jätkäsaaressa.
Sinne TA-Yhtiöt toteuttaa kaksi kerrostaloa, joissa viherrakentaminen nostetaan ensimmäistä kertaa poikkeukselliseen isoon rooliin.
Luhtitalotyyppisten talojen katoille sijoitettavassa keittiöpuutarhassa asukkaiden on mahdollista viljellä esimerkiksi yrttejä ja vihanneksia ja talon ylimmän kerroksen yhteissaunatiloista asukkaat pääsevät vilvoittelemaan katolla olevaan hedelmäpuutarhaan.
Rakennusten kadunpuoleisia julkisivuja kaunistaa kasviritilöin ja parvekkeiden istutuslaatikoin sommiteltu viherjulkisivu.
Ylimmän kerroksen katot ovat niin sanottuja biodiversiteettikattoja, joilla tutkitaan muun muassa kasvilajiston selviytymistä ja hyönteisten kehittymistä.
Hanke on osa Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaa. Asuntojen rakentaminen aloitetaan marraskuussa 2015, ja ensimmäiset asunnot ovat muuttovalmiita arviolta kesäkuussa 2017.
Kahteen asuinrakennukseen tulee yhteensä 55 asumisoikeus- ja 66 vuokra-asuntoa, jotka ovat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n korkotukemaa tuotantoa. Lisäksi toiseen taloista tulee liikehuoneistoja. Talot rakennuttaa TA-Yhtiöt, joka omistaa tällä hetkellä noin 14 000 asuntoa.

Tutkimustietoa vihreyden vaikutuksesta
Kantavana ideana hankkeen suunnittelussa on ollut vihreyden lisääminen kaupunkimaisemaan myös rakennusten avulla. Tärkeitä ovat paitsi esteettiset arvot myös biologinen näkökulma, kertoo hankkeessa kasvillisuuden ja viherrakentamisen asiantuntijana toimiva Taina Suonio Roslings Manor Gardensista.
Hankkeessa tutkitaan myös viherkattojen vaikutusta asumisviihtyvyyteen ja yhteisöllisyyteen. Tutkimushanke on osa ”Viides ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkia” -tutkimusohjelmaa, jossa ovat mukana myös Helsingin yliopiston asiantuntijat dosentti Susanna Lehvävirran johdolla sekä Roslings Manor Gardens.

Lue myös aikaisemmin KIinteistöpostissa julkaistu artikkeli viherkatoista.