Kansalaiskysely ja –keskustelu asunto-osakeyhtiölain toimivuudesta on poikimassa viestintäsuosituksen, jolla pyritään parantamaan osakkaiden tiedonsaantia taloyhtiötä koskevista asioista tilikausien välisenä aikana.
Suositusluonnos tulee kommentoitavaksi julkiseen verkkokeskusteluun lähiviikkoina tähdäten siihen, että ns. lopullinen versio olisi valmis vuoden loppuun mennessä.
Lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiaisen mielestä suosituksen käytön yleistymisen kannalta tärkeää olisi, että suositus ja sen käyttöönotto tuotaisiin esiin jo ensi kevään yhtiökokouksissa vähintään ilmoitusasiana.
Asunto-osakeyhtiölain toimivuutta koskeneessa kyselyssä ja ennen kaikkea verkkokeskustelussa tuli voimakkaasti esiin, miten vaikeaksi osakkaat kokevat tiedon saamisen taloyhtiönsä asioista tilikausien välisenä aikana.
– Käsityksessä tietojen saamisesta ja siitä, mikä on tärkeää tietoa, oli valtava ero esimerkiksi osakkaiden etua vartioivien hallitusjäsenten ja palveluntuottajien eli isännöitsijöiden välillä. Osakkaista yli 60 prosenttia piti tietoja taloudesta ja palvelusopimuksista tärkeinä, sen sijaan isännöitsijöistä vain 20 prosenttia arvioi, että osakkaille ovat juuri nämä asiat tärkeitä. Tämä oli oikeastaan se suurin yksittäinen havainto, mikä käynnisti viestintäsuosituksen laatimisen, oikeusneuvos Jyrki Jauhiainen toteaa.
Viestintäsuosituksen valmistelu on siis käynnissä kiinteistö- ja isännöintialan järjestöjen vetovastuulla. Sen valmistelussa on Jauhiaisen mukaan tarkoitus kuulla myös mm. Kuluttajaliittoa, Suomen asunto-osakkeenomistajat SAO ry sekä muita tahoja. Verkkokeskustelu käynnistyy 24.5.2015.
– Viestintäsuositusluonnoksesta järjestetään taas verkkokeskustelu samaan tapaan kuin tehtiin asunto-osakeyhtiölain toimivuutta koskeneen kyselyn jatkeeksi, Jauhiainen kertoo.
Verkkokeskustelussa esiin tulevia mielipiteitä on tarkoitus hyödyntää suosituksen valmistelussa. Tämänhetkisen tavoiteaikataulun mukaan suositus olisi valmis vuoden loppuun mennessä, jonka jälkeen ahkeroidaan suosituksen tiedottamiseksi ja käyttöönottamiseksi mahdollisimman laajasti. Tulevina vuosina toivotaan sitten käytännön kokemuksia ja palautetta suosituksen toimivuudesta.
Hyvänä ideana Jauhiainen pitää sitä, että järjestöt viestittäisivät taloyhtiöiden osakas- ja asukasviestinnässä suosituksen laatimisesta ja siitä, että hallitukset ja isännöitsijät voisivat ottaa vielä tämän vuoden puolella kantaa siihen, otetaanko suositus käyttöön vai ei.
– Lisäksi suositus voitaisiin ottaa kevään 2016 yhtiökokouksiin vähintään ilmoitusasiana, ellei sitten ihan keskusteluasiana siitä, otetaanko se yhtiössä käyttöön vai ei. Näin varmistettaisiin se, että mahdollisimman monessa maamme yli 82 000 asunto-osakeyhtiössä, tulisi keskustelluksi suositus ja sen käyttöönotto, Jauhiainen jatkaa.
Osakkaan kyselyoikeuskin suositukseen
Osakkaiden ja asukkaiden tiedonsaanti taloyhtiön asioista ja hallinnosta on puhuttanut monissa tilaisuuksissa. On koettu, ettei osakas saa haluamiaan tietoja tai että taloyhtiön hallinto tietoisesti tai tarkoituksellisesti pimittää osakkaan haluamia tietoja.
Jyrki Jauhiainen harmittelee sitä, että taloyhtiöissä näihin ongelmiin joudutaan usein juuri siksi, että joissakin taloyhtiöissä viestintä ei toimi eri toimijoiden kesken esimerkiksi henkilökohtaisten syiden vuoksi.
– Tosiasia kuitenkin on, että osakkaan kyselyoikeutta ei ole asunto-osakeyhtiölaissa, eikä sen perusteluissakaan evätty missään muissa asioissa kuin liikesalaisuuksia ja henkilötietoja koskevissa asioissa, Jauhiainen muistuttaa.
Siksi hän toivoo, että juuri tämä eduskunnan lakiperusteluissakin esiin tuleva seikka saataisiin kirjatuksi viestintäsuositukseen ja sitä kautta saataisiin aikaan avoimempaa tiedottamista ja viestintää taloyhtiön asioista.
Lisäksi hänen mielestään on tärkeää, että viestintäsuositusta myös käytännössä testataan: – Kun ajatellaan, että suositusta olisi testattu esimerkiksi vuosi – pari, niin silloin olisi luontevaa harkita suosituksen ottamista esimerkiksi ”hyvän tavan mukaisesti viestintä… ” -tyyppisenä yleispykälänä asunto-osakeyhtiölakiin. Silloin sen sisältö perustuisi kansalaisten itsensä määrittämään ja testaamaan toimintamalliin, Jauhiainen vielä visioi.
Artikkeli kokonaisuudessaan julkaistaan 18.5.2015 ilmestyvässä Kiinteistöposti Professionalissa 4/2015.