• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen
  • Etusivu
  • Uutiset
    • Uutiset
    • Tuoteuutiset
    • Kaupallinen yhteistyö
  • Artikkelit
    • Energia
    • Huolto ja siivous
    • Isännöinti ja hallinto
    • Julkisivu ja katto
    • Koti
    • Talous
    • Turvallisuus
    • Kolumnit
    • Piha
    • Putket ja vesi
    • Selaa artikkeleita
  • Lehti
    • Lue näköislehtiä
    • Mediatiedot
    • Tilaa uutiskirje ja näköislehti
    • Ilmoita osoitteenmuutoksesta
  • Blogi
  • Yritys
    • RPT Byggfakta Oy
    • Citymark – toimitilapalvelut
    • RakennusFakta – tuotteet ja ratkaisut
    • SIR Tietokanta
    • RPT SMART – Tietopalvelu
  • Yhteystiedot
Kiinteistöposti

Kiinteistöposti

25 vuotta taloyhtiön arjessa ja juhlassa

Olet täällä: Alkuun / Artikkelit / Viestintäsuositus työn alla – verkkokeskustelu aktiivista

Viestintäsuositus työn alla – verkkokeskustelu aktiivista

23.9.2015

Miksi verkkokeskustelu viestintäsuosituksen laatimiseksi toteutettiin?
Verkkokeskustelulla kerättiin kommentteja ja ehdotuksia taloyhtiöiden viestinnän kehittämiseksi. Verkkokeskustelu pohjautui taloyhtiöiden viestinnän, hallinnon ja erimielisyyksien ratkaisemisen kehittämiseksi syksyllä 2013 järjestettyjen verkkokyselyjen sekä keväällä 2014 käydyn verkkokeskustelun palautteen perusteella laadittuun luonnokseen taloyhtiöiden viestintäsuosituksi. Taloyhtiöiden viestintäsuositus on julkaistaan syksyn aikana. Tarkoitus on, että taloyhtiöt voisivat ensi vuoden yhtiökokouksissaan päättää, käyttävätkö suositusta viestinnässään vai eivät.

Kuinka moni osallistui 20.5.–30.6.2015 toteutettuun verkkokeskusteluun?
Siihen osallistui 566 henkilöä, joilta saatiin 1255 kommenttia, 3664 ääntä ja 45 uutta ideaa taloyhtiöviestinnän kehittämiseksi.

Minkälaisia ehdotuksia verkkokeskustelussa nousi esiin esimerkiksi yleisesti taloyhtiöviestinnästä?
Tärkeintä on, että viestinnästä sovitaan ja osakkaat ja asukkaat otetaan mukaan sopimaan viestinnän toteuttamiskeinoista. Kaikkien asukkaiden huomioon ottaminen yhtiön ja asukkaiden välisessä viestinnässä osallistaa ja sitouttaa myös osakkaiden vuokralaisia ja parantaa kaikkien asukkaiden asumisviihtyisyyttä.
Verkkokeskustelun osallistujien mukaan viestinnän vastuunjako hallituksen ja isännöinnin välillä tulisi olla selvä, jotta päällekkäisiltä toimilta vältyttäisiin. Eniten kannatettiin ehdotusta, jonka mukaan vanha hallitus siirtää tehtävien hoitamisen kannalta olennaiset tiedot uudelle hallitukselle sekä huolehtii toimikauden aikana siitä, että kaikki jäsenet saavat ajantasaiset tiedot olennaisista asioista. Lisäksi kannatettiin sitä, että isännöitsijän on oma-aloitteisesti annettava hallitukselle ja sen jäsenille kaikki hallituksen toiminnan kannalta tarpeelliset tiedot. Tätä velvollisuutta pitäisi viestintäsuosituksessa korostaa.
Lisäksi pidettiin tärkeänä, että isännöintisopimus käydään läpi hallituksen kokouksessa kerran vuodessa.

Mainos
Katso keynote puheenvuoro sähköauton latausjärjestelmistä

Minkälaisia ehdotuksia saatiin hallituksen ja isännöitsijän välisen viestinnän kehittämiseen?
Osallistujien mukaan tiedonjaon isännöinnin ja hallituksen välillä tulisi olla avointa taloyhtiön hallinnon ja tehokkuuden ja toimivuuden varmistamiseksi. Lisäksi hallituksen vaihtuessa olisi varmistettava, että uudella hallituksella on tarvittavat tiedot hallinnon hoitamiseen yhdessä isännöinnin kanssa.

Minkälaisia ehdotuksia saatiin tilikauden aikaisesta viestinnästä?
Verkkokeskustelussa toivottiin, että lopullisessa viestintäsuosituksessa painotettaisiin taloyhtiön asioista tiedottamista tilikauden aikana. Osallistujat pitivät mm. viestinnän vuosikellon laatimista ja taloyhtiön järjestämiä asukastilaisuuksia toimivina tapoina lisätä asukkaiden ja osakkaiden tietoisuutta taloyhtiön asioista.
Eniten keskustelussa kannatettiin suositusluonnosta, jonka mukaan taloyhtiön johto tiedottaa osakkaille ja asukkaille hallituksen päätöksistä. Lisäksi taloyhtiössä pitää sopia, miten tilikauden aikainen asukasviestintä järjestetään.

Minkälaisia ehdotuksia esitettiin asukkaiden ja osakkaiden viestinnän kehittämiseksi taloyhtiön johdolle?
Keskustelussa pidettiin tärkeänä, että myös asukkaat ja osakkaat viestivät taloyhtiön hallitukselle ja isännöinnille huoneistojensa vioista ja vaurioista sekä kunnossapito- ja muutostöistään. Taloyhtiön johdon syytä ohjeistaa osakkaita ja asukkaita ilmoitusvelvollisuudesta.

Minkälaisia näkemyksiä tuli esiin viestinnästä yllättävissä poikkeustilanteissa?
Poikkeustilanteiden viestinnässä tulisi vastaajien mielestä varmistaa viestinnän ennakoitavuus ja saavutettavuus. On tärkeää, että taloyhtiön johto ja huoltoyhtiö saavat tiedon taloyhtiössä tapahtuneista yllättävistä poikkeustilanteista. Viestintäkanavista sovittaessa tulisi varmistaa, että myös asukkailla ja osakkailla on mahdollisuus tiedottaa omaa huoneistoaan koskevista poikkeustilanteista.
Keskustelijat pitivät tärkeänä, että asukkaille ja osakkaille tiedotetaan esimerkiksi taloyhtiön tiloihin kohdistuneista varkauksista ja ilkivallasta.

Minkälaisia näkemyksiä esitettiin yhtiökokousviestinnästä?
Taloyhtiön johdon tulisi varmistaa, että osakkaille annetaan riittävästi tietoa ennen yhtiökokousta ja sen jälkeen. Päätöksenteon kannalta tarpeelliset asiakirjat tulisi toimittaa osakkaille hyvissä ajoin. Yhtiökokous tulisi järjestää siten, että kaikilla osakkailla sekä taloyhtiön johdolla on mahdollisuus osallistua.
Paljon kannatusta sai suositus, jonka mukaan osakkaalla pitäisi olla mahdollisuus kysyä yhtiökokoukseen liittyvistä asioista etukäteen hallitukselta. Eniten kannatettiin suositusta, jonka mukaan taloyhtiön johdon on vastattava osakkaiden kysymyksiin yhtiökokouksessa. Lisäksi ehdotettiin, että mikäli osakkaan kysymykseen ei vastata kahden viikon määräajassa, hallituksen pitäisi käsitellä kysymys seuraavassa kokouksessa ja toimitettava ote asian käsittelystä osakkaille.
Keskustelijat pitivät kannatettavana myös sitä, että yhtiökokouskutsun mukana toimitettaisiin valtakirjalomake.
Lisäksi toivottiin, että toiminnantarkastajat saisivat lisää toimintavaltuuksia, yhtiökokouksen pöytäkirja toimitettaisiin osakkaille ja asukkaille hyvissä ajoin, uusille asukkaille tiedotettaisiin huoneiston käyttöön vaikuttavista aikaisemmin pidettyjen yhtiökokousten päätöksistä sekä ohjeita yhtiökokouksen muistiinpanojen tekemiseen.

Minkälaisia näkemyksiä esitettiin korjaushankeviestinnästä?
Vastaajien mielestä taloyhtiön korjaushankkeiden yhteydessä on tärkeä sopia viestinnästä vastaava taho sekä käytettävät viestintäkanavat yhdessä osakkaiden ja asukkaiden kanssa.
Verkkokeskustelussa pidettiin tärkeänä, että kaikki osakkaat ja asukkaat saavat ajoissa tiedon hankkeen vaikutuksista taloyhtiöön ja huoneistoihinsa. On tärkeää, että viesti kulkee paitsi taloyhtiön johdolta ja urakoitsijalta osakkaille ja asukkaille, mutta myös toisinpäin. Lisäksi pidettiin tärkeänä, että viestintä toimii korjaushankkeen valmisteluvaiheessa, mutta sen etenemisestä myös tiedotetaan. Keskustelijat kannattivat myös sitä suositusta, että taloyhtiön rakennusten ja kiinteistön kunnosta viestitään osakkaille vuosittain.

Mitä viestintäkanavia taloyhtiöissä haluttaisiin käyttää?
Viestintäkanavia valittaessa on tärkeä kartoittaa osakkaiden ja asukkaiden tarpeet ja edellytykset. Perinteisellä viestinnällä varmistetaan, että kaikilla tietoa tarvitsevilla on yhtäläiset edellytykset viestin vastaanottamiseen. Sähköiset viestintätyökalut tukevat perinteistä viestintää.

Mitä muita ehdotuksia viestintään liittyen verkkokyselyssä tuli esiin?
Verkkokeskustelussa ehdotettiin mm. asunto-osakeyhtiölakiin liittyvien neuvontapalveluiden kehittämistä, järjestyssääntöjen päivittämistä taloyhtiön asumiskulttuurin ja yhteishengen parantamiseksi sekä kuntotarkastusraporttien laajentamista. Hallintoa voitaisiin keskustelijoiden mukaan parantaa myös rajaamalla taloyhtiön hallituksen toimikausi määrävuosiin tai valita hallitukseen hallitusammattilainen – kuitenkin vain yksimielisellä päätöksellä.
Lisäksi hallintoa voitaisiin parantaa laatimalla taloyhtiölle strategia. Myös hallituksen ja isännöitsijän rikkomukset pitäisi sanktioida.
Osallistujat kiinnittivät huomiota siihen, miten lisääntyvä viestintä ja avoimuus voi lisätä isännöinnin ja hallituksen työmäärää ja kustannuksia. Avoimuuden toteutustapa vaikuttaa olennaisesti viestinnän laatuun, työmäärään ja kustannuksiin.

Teksti perustuu oikeusministeriön selvityksiin ja ohjeisiin 49/2015: Taloyhtiöiden viestinnän kehittäminen – yhteenveto kesän 2015 verkkokeskustelusta. Yhteenvedon voi ladata osoitteesta:

Artikkeli julkaistaan syyskuun lopulla ilmestyvässä Kiinteistöpostissa 7/2015

Kuvassa riihimäkeläisen asunto-osakeyhtiön Aatunpihan puheenjohtaja Marko Saarela. Hänen mielestään nettisivut tarjoavat asukkaille ajantasaista tietoa ja luovat samalla kuvaa nuorekkaasta taloyhtiöstä. Hän huolehtii sivujen päivityksestä ja sivustolla julkaistaan mm. hallituksen kokouspöytäkirjat, keppihevoskilpailun tulokset kuin energiatodistuskin. Lue lisää…

Kategoriassa: Artikkelit Avainsanoilla: asunto-osakeyhtiö, hallituksen puheenjohtaja, hallitus, isännöitsijä, korjaushankkeet, päätöksenteko, tiedottaminen, verkkokeskustelu, viestintä, viestintäkanavat, viestintäsuositus, yhtiökokous

Ensisijainen sivupalkki

Lue uusin lehti

Lue aiemmat numerot täältä.

Julkisivujen taitajat

Katso julkisivujen taitajat 2022

Päivää, sanoi isännöitsijä

Vanhat talot ovat upeita kohteita

Normipostia

Takat, takkahormit ja niiden kunnossapitovastuu taloyhtiössä

Valvoja

Valvoja: Urakoitsijan ja työntekijöiden kunnosta

Yhteistyössä

Tilaa Rakennusfakta-uutiskirje

RSS Rakennusfakta tuoteuutisia

  • Fibolla nyt antibakteeriset pinnat 3.2.2023
  • KWC Nordics Oy. Tutut tuotteet – uusi brändi. 3.2.2023
  • Venttiiliteknologian uusi sukupolvi 3.2.2023
  • Pohjoismainen luksusrakennus erikoisvalmisteisella hiilineutraalilla Dekton-julkisivulla 3.2.2023

Suosittua sivustolla

  • Lappeenrannan Sammontalon rakentaminen alkaa tänä kevään
  • Raide-Jokerin koeajot alkavat Espoossa
  • Kiinteistötahkola osti Isännöinti Ilkka Saarinen Oy:n
  • Hervantajärven kivijalkakauppa lämmittää asuntoja
  • Helsinki ja Caverion käynnistävät kolme ESCO-hanketta

Footer

Kiinteistöposti

Kiinteistöposti-lehti on taloyhtiömaailmaan keskittyvä ammattijulkaisu. Lehdessä julkaistaan taloyhtiöitä koskevia artikkeleita ja taloyhtömaailmaan liittyviä uutisia ja tuotteita.

  • Facebook
  • LinkedIn

Copyright © 2023 · Kiinteistöposti | RPT Byggfakta Oy

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Käytämme sivustollamme evästeitä joiden avulla seuraamme sivustomme liikennettä. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi, sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Klikkaamalla "Hyväksy", hyväksyt kaikki sivustollamme käytössä olevat evästeet. Muista, että sinulla on myös valintamahdollisuuksia tietojesi ja yksityisyytesi käsittelyyn ja suojaamiseen. Voit määritellä evästeiden hyväksynnän tarkemmin Eväste-asetuksista.
EvästeasetuksetHyväksy
Yksityisyys

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Aina käytössä

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non Necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

Tallenna ja hyväksy