Urakkatietojen ilmoitusvelvollisuus, joka astui voimaan viime heinäkuussa, on tuottanut lisää työtä ja raportoitavaa asunto-osakeyhtiöille.
Uusi ilmoitusmenettely on tuonut Verohallinnon tietoon jo lähes 20 000 epäselvää tapausta, jotka vaativat jatkoselvittelyä.
Taloyhtiöiden ilmoitusten yleisimmät puutteet ovat myös jo tiedossa.
Käytännössä isännöitsijä usein hoitaa
Viime kesänä voimaan astunut urakkatietojen sekä yhteisen rakennustyömaan työntekijätietojen ilmoitusvelvollisuus koskettaa asunto-osakeyhtiöitä aina, kun taloyhtiössä on käynnissä yli 15 000 euroa ylittävä korjaustyö. Tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiön eli käytännössä usein isännöitsijän pitää tehdä kuukausittainen ilmoitus verottajalle urakoitsijoiden tiedoista ja laskutuksista.
Yhteisen rakennustyömaan syntyessä raportoidaan lähes 20 tietoa jokaisesta työmaalla työskentelevästä henkilöstä mukaan lukien isännöitsijä ja hallituksen jäsenet, jos nämä edustavat korjaustyössä työmaalla rakennuttajana olevaa asunto-osakeyhtiötä.
Verottajan linja tiukkenemassa
– Ilmoitusvelvollisuuden voimaan astumisen jälkeen verottaja antoi kaikille vuoden 2014 loppuun kestäneen harjoitusjakson, jolloin oli käytössä kevennetty menettely, eikä pahimmillaan 15 000 euron suuruisia laiminlyöntimaksuja langetettu kenellekään.
– Vuodenvaihteen jälkeen linja on selvästi kiristynyt. Verottaja kertoi seminaarissaan, että Verohallinnon tietoon on tullut jo lähes 20 000 epäselvää tapausta, jotka vaativat jatkoselvittelyä, ja yksittäisiä laiminlyöntimaksujakin on asetettu. Näiden 20 000 jatkoselvitettävän tapauksen joukossa on mm. yrityksiä, joiden toiminnan on ilmoitettu päättyneen, mutta tilaajilta saadut tiedot osoittavatkin toisin. Lisäksi osalla yrityksistä on ristiriitaisuuksia urakka- ja työntekijätietojen sekä kausiveroilmoitustietojen välillä.
– Tämä osoittaa sen, että uudella menettelyllä on saatu tuloksia, eli harmaan talouden toimintaan on pystytty puuttumaan. Verottaja on lähestynyt suoraan myös taloyhtiöitä lisäselvityspyyntökirjeillä, Realia Isännöinnin lakimies Matti Ruohonen kertoo.
Verottajan järjestämässä koulutustilaisuudessa todettiin myös, että jos verottajan kirjeisiin ei vastata määrä-aikaan mennessä, on taloyhtiölle mahdollista määrätä laiminlyöntimaksu.
Virheet jo tunnistettu
Taloyhtiöissä hallituksen on syytä oma vastuunsa tuntien – vaikkakin isännöitsijän käytännössä ilmoituksen tehdenkin – kiinnittää huomiota siihen, että seuraavat asiat tulevat hoidetuksi oikein: Ainakin seuraaviin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota:
Varmistettava veronumeroiden oikeudellisuus.
Ilmoitettava urakasta vain laskutettu määrä, jos kirjanpito on suoriteperusteinen tai maksettu määrä, jos se on maksuperusteinen, mutta ei molempia.
Merkittävä yhteystieto-kenttään sen henkilön nimi, joka oikeasti osaa antaa lisätietoa ilmoituksesta, jotta verottajan kysely menee oikealle henkilölle.
Ilmoitus on tehtävä jokaiselta kuukaudelta, jona yritys on työmaalla ja/tai laskuttaa siitä.
Huomioi myös käännetyn alvin käyttö eli älä ilmoita sitä, kun taloyhtiö ei ole käännetyn alv:n piirissä.
Ilmoitettava työntekijätiedoissa myös päätoteuttajan tai tilaajan ollessa ilmoitusvelvollinen omien työmaalla käyvien henkilöiden tiedot eli esimerkiksi taloyhtiötä työmaalla edustavat henkilöt.
Urakkatiedoissa tilaaja ja työntekijätiedoissa päätoteuttaja on ilmoittaja, ja tilaaja vain, jos päätoteuttajasta ei ole voitu sopia.