Asunto-osakeyhtiöiden hallitusten on syytä varautua siihen, miten ne remonttiensa tilaajina hoitavat kuukausittaisen ilmoitusvelvollisuutensa ja antavat verottajalle tiedot urakoista ja sen tekijöistä.
Ensimmäisen kerran näitä valmiuksia mitataan 5.9.2014, jolloin viimeistään on annettava tiedot heinäkuun urakoista ja remonteista.
Hallitusohjelmaankin kirjattu harmaan talouden torjunta -hanke eteni runsas vuosi sitten siihen, että kaikilla työmailla työskentelevillä työntekijöillä täytyy olla veronumero.
– Kuten on erikseenkin todettu, tämä ei ole riittänyt, vaan nyt tarvitaan vielä järeämmät aseet. Järeämpi ase on kuukausittainen tiedonantovelvollisuus, joka tulee voimaan kesällä, Henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikön ylitarkastaja Sari Wulff kertoi hankkeen tuloksista ja uusista toimenpiteistä.
Urakkasopimuksissa 15 000 euron raja
Asunto-osakeyhtiöiden, kuntien, yhdistysten, valtion ynnä muiden rakentamispalveluiden tilaajien on ilmoitettava tiedot kaikista tilaamistaan rakentamispalveluista ja niistä tehdyistä urakkasopimuksista työmaakohtaisesti. Verohallinto on asettanut rajaksi, että ilmoitusvelvollisuus koskee yli 15 000 euron arvoisia urakkasopimuksia.
Eli esimerkiksi asunto-osakeyhtiö tilaa urakan pääurakoitsijalta ja se ylittää 15 000 euroa, silloin taloyhtiön on ilmoitettava tähän urakkaan liittyvät tiedot verottajalle. Jos taloyhtiö tilaa sivu-urakoitsijalta rakentamispalveluja 15 000 euron arvosta, silloin sen pitää ilmoittaa myös tähän urakkasopimukseen liittyvät tiedot.
Kun pääurakoitsijana toimiva rakennusliike tilaa rakentamispalveluita aliurakoitsijalta, niin silloin rakennusliike ilmoittaa urakkatiedot verottajalle ja jos aliurakoitsija tilaa palvelua toiselta aliurakoitsijalta, niin silloin taas se tilaava yritys ilmoittaa urakkatiedot verottajalle.
– Tiedot annetaan arvonlisäverolaissa tarkoitetusta rakentamispalvelusta ja kunnossapitotöistä ja näiden lisäksi rakennustelineiden pystytys- ja purkutöistä. Kukin tilaaja ilmoittaa tiedot itse suoraan, keneltä työ on tilattu. Jos ketjun alimmaisena toimiva aliurakoitsija ei ole enää tilannut palveluita edelleen, sen ei tarvitse antaa tätä tietoa, koska siitä yrityksestä on sen palveluita ostanut ilmoittanut, Sari Wulff selvensi toimintamallia
Tällä tähdätään siihen, että verottaja saa tiedot kaikista niistä yrityksistä ja urakoista, jotka esimerkiksi taloyhtiön korjausta toteuttavat.
Työntekijätiedot välitetään myös
Asunto-osakeyhtiöitä koskee myös velvollisuus antaa tiedot kaikista henkilöistä, jotka työskentelevät yhteisellä työmaalla. Yhteinen työmaa muodostuu, kun töitä on samanaikaisesti tai peräkkäin tekemässä useampi kuin yksi yritys tai yksityinen elinkeinonharjoittaja. Tiedonantovelvollisuus työntekijöistä on työmaan päätoteuttajalla kaikista työmaalla työskentelevistä henkilöistä. Tiedonantovelvollisuus on silloin, kun hankkeen kokonaisarvo ylittää 15.000 euroa.
Käytännössä työnjako taloyhtiön ja urakoitsijan kesken jakaantuu niin, että päätoteuttaja antaa Verohallinnolle tiedot kaikista työntekijöistä, jotka työmaalla työskentelevät, ja asunto-osakeyhtiön vastuulle jää urakkatietojen antaminen.
– Yleensä päätoteuttaja on pääurakoitsija, mutta ellei sitä ole työmaalle nimetty, niin silloin rakennuttajan eli taloyhtiön on itse annettava tiedot työntekijöistä, Sari Wulff huomauttaa.
Siis niin sivu- kuin aliurakoitsijankin on toimitettava tiedot työmaalla työskentelevistä työntekijöistä pääurakoitsijalle, joka välittää tiedot eteenpäin Verohallinnolle.
Hallituksella vastuu
Tietojen kerääminen urakoista voi olla aika työlästä niin tilaajalle kuin urakoitsijoillekin. Eniten Verohallintoa mietityttää, miten hyvin pienet, ilman ammatti-isännöitsijää toimivien asunto-osakeyhtiöiden hallitukset ovat tiedostaneet heinäkuussa voimaan astuvan velvoitteen ja sen toteuttamisen käytännössä.
Sari Wulff korostaa sitä, että vaikka taloyhtiö siirtäisikin tietojen antamisen käytännön vastuun isännöitsijälle, niin hallitus on itse aina loppukädessä vastuussa siitä, että tiedonantovelvollisuus täytetään.
Asunto-osakeyhtiöt ja muutkin yritykset voivat antaa tiedot vain sähköisesti. Se edellyttää, että taloyhtiöllä on Katso-tunnus tai se on antanut sähköisen asioinnin valtakirjan esimerkiksi isännöitsijälle tai tilitoimistolle.
Kunnossapitotöistä tietoa, kun laskutetaan erikseen
Taloyhtiöillä ja kiinteistönhuoltoyrityksillä voi olla sellaisia vuosisopimuksia, jotka pitävät sisällään jossain määrin myös korjaamista. Sari Wulffin mukaan tällaisista kiinteistönhoitosopimuksen perusteella tehtäviä pieniä korjauksia ei tarvitse ilmoittaa…
– Elleivät niitä sitten laskuteta erikseen. Silloin ne muuttuvatkin rakentamispalveluksi, josta tilaajalla on ilmoittamisvelvollisuus. Ja silloinkin ilmoitetaan vain ne, jotka ylittävät 15 000 euroa, Sari Wulff selventää.
*********************************
Info: Taloyhtiön velvoitteet
Ensimmäisen kerran tiedot annetaan viimeistään 5. syyskuuta ja silloin koskien heinäkuun urakoita.
Urakka- ja työntekijätiedot on kummatkin annettava Verohallinnolle kuukausittain. Tiedot annetaan viimeistään kohdekuukautta toiseksi seuraavan kuukauden viidentenä päivä.
Esimerkiksi tammikuun tiedot annetaan viimeistään maaliskuun viidentenä päivä.
***********************
Teksti: Riina Takala
Artikkeli tiedonantovelvollisuudesta, myös osakkeenomistajien kannalta, julkaistaan huhtikuussa ilmestyvässä Kiinteistöpostissa 4/2014.