Asuntokauppaa hidastavaa varainsiirtoveroa pitäisi alentaa, ellei jopa luopua kokonaan. Alentamista esittää Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto (KVKL), joka toivoo päättäjiltä vauhtia suunnitelmiin varainsiirtoveron laskemisesta.
Veron alentamista tarvittaisiin erityisesti omakotitalokaupoissa, koska KVKL:n mielestä korkeampi varainsiirtovero kohtelee epäreilusti talokauppaa tekeviä muiden asuntotyyppien eduksi.
– Varainsiirtovero on jäänne, joka ruokkii tehottomuutta ja luo kustannuksia. Se estää muuttoja ja vaikuttaa negatiivisesti koko yhteiskunnan toimivuuteen. Ihmisten mahdollisuus muuttaa, vaihtaa mieleiseen asuntoon ja työpaikkaan heikentyy, kun asunnonvaihto on kalliimpaa. Tämän takia myös yritysten työvoimansaanti vaikeutuu, listaa vaaditun muutoksen perusteita KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.
KVKL on jo kahden vuoden ajan esittänyt, että varainsiirtovero poistettaisiin kokonaan asuntokaupasta. Veroremontista saatavat positiiviset kerrannaisvaikutukset kompensoisivat tarvittavien muutosten vaikutukset.
– Saatujen tietojen mukaan suopeutta omakotitalojen varainsiirtoveron laskemiselle nykyisestä neljästä prosentista asunto-osakkeiden tasolle eli kahteen prosenttiin on hallituksen piirissä olemassa, KVKL:n tiedotteessa todetaan.
Aikeen toteuttamiseen KVKL haluaa nyt vauhtia: – Linjausten viemistä käytäntöön on nopeutettava. Maan talous kaipaa piristäviä rivakoita toimenpiteitä. Asuntokauppaan ja muuttamiseen vaikuttavilla päätöksillä on kotimarkkinoilla tärkeä rooli.
Talokauppa 2016 liikkeelle miinusmerkkisesti
KVKL:n tuoreiden kauppatilastojen mukaan tammikuussa 2016 käytettyjen omakotitalojen kauppamäärä oli reilu 6 prosenttia alempi kuin vuoden 2015 tammikuussa.
Positiivista tammikuussa oli, että muiden käytettyjen asuntotyyppien eli kerrostalojen ja rivitalojen kauppa on toteutunut tammikuussa melko lähellä samalla kauppalukumäärätasolla kuin tammikuussa 2015, Malila toteaa.
Vuosi 2015 käänsi asuntokaupan parempaan
Vuosi 2015 oli kokonaisuutena käytettyjen asuntojen kaupassa vuoteen 2014 verrattuna hieman vilkkaampi, ja käänsi samalla useamman vuoden jatkuneen negatiivisen trendin ylöspäin.
Kun tämä vuosi on saatu tammikuussa liikkeelle kerros- ja rivitaloissa lähes osapuilleen viimevuotisella tasolla, ei tilanteeseen voida KVKL:n mukaan olla tyytymättömiä, koska kerros- ja rivitalot muodostavat Suomen markkinasta yhteensä ylivoimaisesti suurimman kauppakokonaisuuden.
– Taustalla koko asuntokauppaan vaikuttavana tekijänä ovat tällä hetkellä kuluttajien pelot työpaikoista ja luottamuksen yleinen epävakaus.
– Historiallisen edullinen lainaraha helpottaa tietysti markkinoita, mutta viime viikkoina tilanteeseen on henkinyt myös pörssin alkuvuoden alamäki ja isona trendinä taustalla on ihmisten vahvistuva halu muuttaa taajamiin hyvien palveluiden äärelle.
– Pidemmällä juoksulla erityisesti talokaupan tason laskussa näkyy myös se, että viime vuosikymmeninä rakennetut käytetyt omakotitalot eivät aina istu nykyasiakkaan odotuksiin: talojen energiatehokkuus pohdituttaa ja vaihtoehtoharkinnassa voiton vie usein pienempi osakeasunto. Nämä kaikki asiat näkyvät tilastoissa tavalla tai toisella, KVKL:n toimitusjohtaja arvioi.