Vanhan tilalle paljon suurempi uusi

Vuoden 2020 syksynä valmistuva uudisrakennus on osittain 8- ja osittain 5-kerroksinen. Pinta-ala nelinkertaistuu tontilla aiemmin olleeseen rakennukseen verrattuna. Asuntoja uuteen rakennukseen tulee 205.

Vantaan Tikkurilaan Tikkuraitille on rakenteilla 205 uutta asuntoa puretun rakennuksen tilalle. Rakennusliike osti vanhan taloyhtiön koko osakekannan. Asemakaavan muutos kasvatti tontin rakennusoikeuden nelinkertaiseksi.

Vantaan kaupunki uusii rakennuksen ohittavan Tikkuraitin. Ensi vuonna alkavissa töissä uudistetaan kadun pohja kunnallistekniikkaa myöten.

50-vuotiaan asuinrakennuksen perustukset Tikkurilan Tikkuraitilla olivat pettäneet, ja talo oli alkanut kallistua. Rakennuksen vanhat puupaalut olivat pohjaveden pinnan laskiessa alkaneet hapristua. Rakennusliike Lapti Oy lähti selvittämään mahdollisuuksia, mitä tilanteelle voisi tehdä. Laptin hankekehitysjohtaja Tuomas Lindforsin mukaan rakennuksen olisi varmaan jossain määrin voinut korjata, mutta hintalappu olisi ollut suuri eikä rakennus olisi ollut senkään jälkeen uuden veroinen.

– Yhtiö päätyi siihen, että purkava rakentaminen on tässä yhteydessä ainoa järkevä ratkaisu. Kallistuma oli ihan silmin nähtävä, Lindfors sanoo.

Suurin osa vanhoista asukkaista päätyi asumaan lopullisesti muualle, sillä purku- ja rakennusaika kestävät yli kaksi vuotta. Osa vanhoista asukkaista kuitenkin osti uudesta rakennuksesta asunnon. Lindfors kertoo, että päällimmäisenä oli osakkaiden hätä siitä, mitä vajoamisen suhteen oli tapahtumassa. Rakennuksen käyttöikä oli Lindforsin mukaan selvästi lopussa.

Rakennuksen katutasoon tulee liiketilaa. Pysäköinti tulee pihakannen alle.

Neliöitä nelinkertaisesti

Vanha rakennus oli rakennettu 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa. Siinä oli 4-kerroksisen asuinosan lisäksi erillinen liikesiipi. Ensi vuoden syksynä valmistuva uudisrakennus on osittain 8- ja osittain 5-kerroksinen. Pinta-ala nelinkertaistuu lähes 10 000 kerrosneliömetriin. Asuntoja uuteen rakennukseen tulee 205. Lisäksi rakennuksen katutasoon tulee liiketilaa. Pysäköinti tulee pihakannen alle.

Vantaan kaupungille tehtiin asemaavan muutoshakemus vuoden 2016 kesäkuussa. Vuoden 2017 toukokuussa rakennusoikeuden määrän nelinkertaistava kaava sai lainvoiman. Purkutyöt aloitettiin syksyllä 2016 ja rakennustyöt keväällä 2018.

Lapti osti koko yhtiön osakekannan, kun kaava oli vahvistettu keväällä 2017.

Asukkaille jäi aikaa asua vanhassa rakennuksessa, sillä talo oli kallistumisesta huolimatta asumiskelpoinen. Naapuritaloyhtiöt saivat mahdollisuuden ottaa kantaa suunnitteilla olevaan hankkeeseen, mutta kommentteja ei Lindforsin mukaan juuri tullut. Niinpä rakentaminen voitiin aloittaa ilman viivästyttäviä valituksia.

Lindfors kertoo, että työt ovat tähän asti sujuneet suunnitelmien mukaan. Myös asuntomyynti on sujunut hyvin.

Kaupunki uusii myös rakennuksen ohittavan Tikkuraitin. Ensi vuonna alkavissa töissä uudistetaan kadun pohja kunnallistekniikkaa myöten.

Tikkurilan yleissuunnitelmassa rakennustehokkuutta on tarkoitus edelleen lisätä. Uusi kahdeksankerroksinen talo saattaakin nyt näyttää ympäristössään isolta, mutta Lindfors uskoo, että se tulee asettumaan muuttuvaan keskustaan hienosti. Hän arvelee, että alueella tullaan näkemään aika paljon purettavia kohteita.

Naapuritaloyhtiöt saivat mahdollisuuden ottaa kantaa suunnitteilla olevaan hankkeeseen, mutta kommentteja ei juuri tullut, ei myöskään valituksia.

Luovuutta potentiaalin toteuttamiseen

Tuomas Lindforsin mukaan pääkaupunkiseudulla on meneillään paljon täydennysrakentamishankkeita. Kun isoja tontteja ei paljonkaan ole tarjolla, vaaditaan luovuutta potentiaalin toteuttamisessa.

– Varsin usein etenkin asuinkiinteistöjen kehittämisen lähtökohtana on tulossa oleva linjasaneeraus, jonka rahoittamiseksi asunto-osakeyhtiössä ollaan valmiita myymään osa yhtiön tontista lisärakentamista varten, Lindfors sanoo.

Uusi kahdeksankerroksinen talo saattaakin nyt näyttää ympäristössään isolta, mutta Tuomas Lindfors uskoo, että se tulee asettumaan Tikkurilan muuttuvaan keskustaan hienosti. Hän arvelee, että alueella tullaan näkemään aika paljon purettavia kohteita.

Esimerkiksi Helsingin Oulunkylässä Lapti purki siipirakennuksessa sijainneen liikeosan ja rakensi tilalle asuintalon. Helsingin Munkkivuoressa Lapti rakensi asuintalon taloyhtiön hallussa olleelle kallioiselle tontille. Molemmissa tapauksissa tontin myynnistä saaduilla varoilla katettiin osa linjasaneerauksesta.

Lindforsin mukaan Lapti on konseptoinut täydennysrakentamista avaimet käteen -periaatteella.

– Perustamme asunto-osakeyhtiön ja sovimme myös järjestelyistä piha-alueella. Usein niitä tulee, kun tontit ovat tiiviisti toisissaan kiinni. Mahdollisesti pihaa uudistetaan samalla tai sitä korotetaan tai rakennetaan leikkipaikka.

Teksti Antti J. Lagus | Kuvat Vesa Voitto Sakari