Valaistusuudistus keventämään ”energiakukkaroa”

Helsinkiläinen Iso Roobertinkatu 17-19 näyttää esimerkkiä, miten valaistuksen uudistamisella voitaisiin saada aikaan säästöjä.

Helsingin kaupungin Ilmastokatu-hankkeen ja suunnittelu- ja konsultointiyritys Rambollin yhteistyössä laatimassa valaistusoppaassa kerrotaan, miten vuonna 1912 rakennetussa, 7 rappua, 2 sisäpihaa ja porttikongin käsittävässä yhtiössä voitaisiin optimoida rakennuksen energiatehokkuutta valaistussaneerauksella.

Ensimmäisenä energiatehokkuustoimenpiteenä ehdotetaan pihavalaistuksen 14 hehkulampun varustamista liiketunnistimella. Silloin valaistus palaisi yöaikaan kello 23:n ja 7:n välisenä aikana vain tarvittaessa. Säästö olisi jopa 60 % jatkuvaan hämärän ajan valaistukseen.

Hehkulamput kannattaisi vaihtaa LED-lamppuihin. Sillä olisi mahdollista pienentää energiankulutusta kymmenesosaan entisestä.

Lisäksi LED-valaisimilla voitaisiin saavuttaa monia muita laadullisia parannuksia. Esimerkiksi vanha valaisinmalli päivitettäisiin sellaiseksi, joka suuntaa valoa paremmin kulkuväylille ja tuottaisi samalla valomäärällä korkeamman valaistustason pihalle.

Lisäksi valaisinvaihto toisi huoltovapautta ja pitkän käyttöiän.

Taloyhtiölle ehdotettiin myös porttikongiin ja porttikäytäviin turvallisuutta ja viihtyisyyttä lisäävää LED-valaistusta.
Valaistussaneerausta ei ole vielä tehty, vaan se on tarkoitus toteuttaa mm. linjasaneerauksen käsittävän remontin yhteydessä.

Opas konkretisoi ja innostaa

Muun muassa tällainen esimerkki sisältyy Energiatehokas valaistus taloyhtiöön –oppaaseen. Lisäksi liiketilan omistajille ja vuokralaisille on tehty oma oppaansa energiatehokkaan valaistuksen toteuttamisesta esimerkkeineen.

Liiketilan merkittävin muutos liittyi monimetallikohdevaloihin, jotka suositeltiin korvattavaksi vastaavan valontuoton LED-valaisimilla. Tämän yksinkertaisen toimenpiteen avulla kohdevalaistuksen energiankulutusta on mahdollista pienentää jopa 40 prosenttia.

– Oppaiden avulla halutaan innostaa ja opastaa taloyhtiöitä ja liikekiinteistöjä investoimaan valaistussaneeraukseen, jolla oikein suunniteltuna voidaan säästää sekä energiaa että rahaa, parantaa turvallisuutta ja lisätä viihtyvyyttä, kertoo Ilmastokatu-hankkeen projektikoordinaattori Viliina Evokari.

Tiiviit ja käytännönläheiset oppaat sisältävät hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla valaistuksen saneerausta suunnitteleva voi välttää yleisimmät valaistukseen liittyvät sudenkuopat.

Oppaat tarjoavat konkreettisia ohjeita myös käyttäjille.

– Valaistusta nykyaikaistamalla on mahdollista pienentää sähkönkulutusta sekä vähentää kasvihuonepäästöjä ja parantaa samalla valaistuksen laatua ja toiminnallisuutta, kiteyttää Rambollin projektipäällikkö ja valaistussuunnittelija Emilia Rautkylä.

Valaistusoppaat on julkaistu osana Ilmastokatu-hanketta ja ne löytyvät tästä osoitteesta:
Painettuja oppaita saa Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista Viikinkaari 2a.