Valaistuksen uudistus tuo energiatehokkuutta

Kohti pimeintä vuodenaikaa mentäessä kiinnittyvät katseet valaistukseen tai sen puutteeseen. Näin käy myös monessa taloyhtiössä, jossa tutkaillaan kiinteistön ulko- ja sisävalaistusta. Valon määrän ollessa riittämätön ja kupujen näyttäessä kulahtaneilta nousee esille valaistuksen uusiminen.

– Hyvä valaistussuunnittelu, energiatehokkaat valaisimet ja valaistuksen ohjaus takaavat sekä laadukkaan valaistuksen että energiansäästön. Entistä parempi valaistus voidaan saavuttaa aiempaa pienemmillä käyttökustannuksilla, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta opastaa.
– Valaistusteknologia on mennyt pitkin harppauksin eteenpäin viime vuosina. Siirtymä energiatehokkaampaan valaistukseen on paraikaa käynnissä erityisesti ulkovalaistuksessa, kun elohopeahöyrylamppujen ja niitä korvaavien suurpainenatriumlamppujen tuonti myyntiin Euroopan unionin alueelle päättyi viime vuonna.
Päivi Suur-Uski toteaa taloyhtiöissä olevan vielä yleisesti käytössä elohopeahöyrylamppuja erityisesti ulkovalaistuksessa. Ne ovat varsinaisia ener-giasyöppöjä.
– Elohopeahöyrylamput vievät runsaasti sähköä, vaikka niiden valoteho olisi pienentynyt merkittävästi siitä, mitä se on ollut aikoinaan. Tällaisissa kohteissa valaistuksen uusimisella saadaan aikaan hetimiten merkittäviä säästöjä ja parempaa valaistusta. Investointeina valaistushankinnoilla on verrattain lyhyet takaisinmaksuajat.
Hyvien valaistushankintojen helpottamiseksi Motivalla on käynnissä VALTTI-hanke yhteistyössä valaistusalan yritysten, asiantuntijoiden ja valaistusta hankkivien, esimerkiksi kuntien kanssa. Hankkeen nimi tulee sanoista ”valaistuksen työkalut ja tietopankki”.
VALTTI-hankkeessa on tuotettu sisä-, ulko- tai katuvalaistushankintoja suunnittelevien tueksi valaistustieto.fi -sivusto, josta löytyy hankinta- ja suunnittelutietoutta energiatehokkaasta valaistuksesta sekä laskuri elinkaarikustannusten vertailuun.
Valaistushankintoja suunnitteleville antavat hyödyllisiä tietoa myös sivustolle kootut esimerkit, joissa valaistusta uusimalla on saavutettu kustannussäästöjä ja samalla parannettu valaistuksen laatua erilaisissa kohteissa.

Elinkaarikustannukset selville laskurilla
Asiantuntija Päivi Suur-Uski toteaa valaistushankintojen olevan nyt ajankohtaisia etenkin kunnissa, joiden katuvalaistus muuttuu suurpainenatriumlampuista ledeihin. Niin ikään monessa vuokrataloyhtiöissä ollaan asian suhteen jo liikkeellä.
Suur-Uski toivoo, että myös yhä useampi taloyhtiö tarttuisi toimeen ja näkisi valaistuksen uusimisen tuoman energiansäästön ja asumismukavuuden paranemisen.
– Investointien kannattavuuden tai eri ratkaisujen elinkaarikustannusten vertailu voi tuntua vaikealta. Koska säästöjä ei tuo ainoastaan lamppujen vaihtaminen energiatehokkaampiin, pitäisi osata miettiä myös valaistussuunnittelun ja valaistuksen ohjauksen mahdollisuuksia.
Valaistusvaihtoehtojen vertailun helpottamiseksi on VALTTI-hankkeen puitteissa luotu elinkaarilaskuri. Sen avulla voidaan hankintatilanteessa vertailla valaistusvaihtoehtojen elinkaaren aikaisia kokonaiskustannuksia.
Valaistuksen elinkaarikustannuslaskuri on suunnattu kaikille, jotka tekevät valaistushankintoja. Jos laskurin käyttö ei aivan heti aukea, niin ei hätää, netistä löytyy ulkovalaistuksen elinkaarikustannuslaskurin webinaari, joka opastaa sen käytössä rivi riviltä.

Ledien suosio kasvaa
Asiantuntija Päivi Suur-Uskin mukaan kiinteistön ulko- ja sisävalaistusta uusittaessa tämän päivän ykkösvaihtoehto on ledit.
– Niiden ominaisuudet ja niiden tarjoamat mahdollisuudet valaistuksen ohjaukseen ovat kehittyneet huimasti viime vuosien aikana. Ledit ovat myös moninkertaisesti energiatehokkaammat kuin esimerkiksi elohopeahöyrylamput tai julkisella puolella paljon käytetyt suurpainenatriumvalaisimet.
– Valaistusta uusittaessa ledien investointikustannukset saattavat vaikuttaa suurilta, mutta säästö syntyy käyttökustannuksien kautta. Laskelmien mukaan energiansäästö voi olla jopa yli 90 prosentin luokkaa.
Hän toteaa kiinteistöjen sisävalaistusta uusittaessa edelleen käytettävän myös loisteputkivalaistusta eli energiansäästölamppuja niiden edullisen hinnan vuoksi.
Energiansäästölamppujen energialuokka on kuitenkin huonompi kuin ledien. Perinteiset energiasäästölamput ovat tyypillisesti luokkaa A ja parhaimmat ledit sijoittuvat luokkaan A++ ja A+.
Asiantuntija Päivi Suur-Uski kiinnittää huomiota myös huoltokustannuksiin. Mitä harvemmin lamppu pitää vaihtaa sitä enemmän syntyy säästöä.
– Säädettävyyden ja ohjattavuuden kannalta ledit ovat ylivoimaisia. Valon määrää voidaan tarpeen mukaan säätää esimerkiksi liike- ja läsnäolotunnistimella tai hämäräkytkimellä.

Taloyhtiössä liikkeelle kartoituksella
Valaistuksen uusimista kaavailevia taloyhtiöitä Päivi Suur-Uski neuvoo ensimmäiseksi kartoittamaan ja selvittämään, minkälainen on tämänhetkinen valaistus.
Varsinaisessa suunnittelussa hän opastaa käyttämään alan asiantuntijaa.
– Markkinoilla on paljon erilaisia vaihtoehtoja lähtien valon väristä aina valaisimen ohjattavuuteen saakka. Niiden vertaileminen on asiaan perehtymättömälle hankalaa. Ja se mikä sopii naapuritontille, ei välttämättä sovi omaan pihaan. On muistettava, että jokainen taloyhtiö on omanlaisensa kohde, Päivi Suur-Uski toteaa.
Hän uskoo led-valojen saavan tulevaisuudessa jalansijaa yhä enenevässä määrin taloyhtiöiden yhteisissä tiloissa ja pihoilla.
– Kodin valaistuksessa ledit ovat melkeinpä itsestäänselvyys. Nähtäväksi jää kuinka nopeasti ne lyövät itsensä läpi taloyhtiöiden ulkovalaistuksessa, porraskäytävissä ja kellaritiloissa.

Teksti ja kuva Irene Murtomäki
Artikkeli on julkaistu marraskuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti Pääkaupunkiseutu Extrassa8/2016