Uudisrakentaminen antaa puhtia LVI-urakointiin

Pääkaupunkiseudulla, Lahdessa, Tampereella ja Turussa rakennetaan ja korjataan ahkerasti. Myös Keski-Suomessa on hieman vilkkaampaa. Näillä alueilla onkin käynnissä useita suuria hankkeita muun muassa Helsingissä Kalasataman REDI ja Keski-Pasilan Tripla, Äänekoskella biotuotetehdas, Turussa Tyksin sairaalahanke ja telakkaranta sekä Tampereella Kansi ja Areena -hanke. Aluerakentamiskohteet ovat lisääntyneet myös LVI-urakoitsijoilla.
Kaakkois-Suomessa on hiljaisempaa venäläisturistien ja Venäjän kaupan määrän vähenemisen takia. Myös Oulun seutu on hiljentynyt.
– Aluekohtaiset erot ovat todella suuria. Pääkaupunkiseudulla voi ilmetä tilapäistä kapasiteettipulaa; jo nyt työnjohto on pullonkaula ja tarjouslaskenta täystyöllistetty. Henkilöstön liikehdintä yrityksien välillä on lisääntynyt, toimitusjohtaja Jari Syrjälä LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä kertoo.
Tämä käy ilmi LVI-urakoitsijoiden suhdannekyselystä. Sen mukaan etenkin uudiskohteiden määrä on selvästi lisääntynyt.
Keväällä vain 18 %:lla oli hyvä tilanne uudisrakentamisen suhteen, mutta nyt jo reilulla kolmanneksella LVI-urakoitsijoista on työlistalla uudiskohteita.
– Ilmassa on positiivista väreilyä: rakentamisen arvioidaan kasvavan tänä vuonna jopa 5 – 6 %. LVI-urakoinnin kasvu näkyy paremmin vasta syksyllä, jolloin käynnistyneessä rakennustuotannossa päästään taloteknisiin töihin, Syrjälä sanoo.
Myös korjausrakentaminen jatkaa kasvuaan: jo yli puolet vastaajista (keväällä 36 %) pitää tilannetta hyvänä. Korjausrakentaminen kitkuttaa enää vain 10 %:lla (keväällä 19 %).
LVI-urakoitsijoiden tilauskanta on kasvanut jopa 61 %:lla vastaajista, kun keväällä kasvua oli näkyvissä vain reilulla kolmanneksella.
– Lisääntynyt kysyntä ei näy LVI-urakoitsijoiden hintatasossa. Pääurakoitsijat korjaavat ensin omaa katettaan, ja sitten ehkä aikanaan tarjousten puutteessa joutuvat jakamaan hyvää ali- ja sivu-urakoitsijoille. Tilaajan toiminta taantuman aikana muistetaan sekä hyvällä että pahalla, Syrjälä toteaa.