Uudet putket entisten paikoille

As Oy Vaahtouoma Vantaan Myyrmäessä on 50-vuotias kerrostalo, jossa on käynnissä neljä miljoonaa euroa maksava linjasaneeraus perinteiseen tapaan. Toteutustavalle ei ollut vaihtoehtoa. Kaikki kylpyhuoneet korjataan, kellarin varastotilat tehdään toimivammiksi ja salaojitus uusitaan.

Teksti: Riina Takala-Karppanen | Kuvat: Mikael Lindén

As Oy Vaahtouoma on ensimmäinen 1960-luvun lopulla Vantaan Myyrmäkeen valmistuneista kerrostaloista. Taloyhtiössä on 90 huoneistoa ja viisi porrasta.

Putkien korjaamistarpeen vahvisti vuonna 2014 Inspecta Oy:n (nykyään Kiwa Inspecta Oy) tekemä kuntotutkimus, jossa suositeltiin hankesuunnittelun käynnistämistä. Hankesuunnittelu käynnistyi vuonna 2016.

– Kylpyhuoneissa oli ollut verrattain paljon putkivuotoja, ja niiden korjaamisen hinta sitä luokkaa, että osakkaat ymmärsivät hyvin korjaamisen tarpeellisuuden, hallituksen puheenjohtaja Jari Ahtee toteaa. Hankesuunnittelu käynnistyi vuonna 2016.

Ahtee on työkseen Myyrmäen Huolto Oy:n isännöitsijä, mutta Vaahtouomaa Myyrmäen Huollossa isännöi Heidi Holopainen.

Taloyhtiötä on Ahteen mukaan hoidettu hyvin.

– Rakennusteknisiä korjauksia on tehty pitkä rivi alkaen vuodesta 1985, jolloin tehtiin parvekkeiden kunnostus ja maalaus. Elementtisaumat uusittiin vuonna 1991, vesikattojen pelti ja teräspinnat maalattiin vuonna 1994, parvekelinjojen ja päätyjen kunnostus tehtiin 2000 ja julkisivun peruskorjaus vuonna 2010, Ahtee kertoo.

Viestinnän pitää toimia

Linjasaneerauksen hankesuunnittelijan kilpailuttamisessa käytettiin Heidi Holopaisen mukaan tarjouspyyntömallia, jossa kiinnitetään huomiota taloyhtiön lähtötietoihin tutustumiseen, hankesuunnittelun vaihtoehtojen tarjoamiseen ja viestinnän tapoihin.

– Vaahtouomassa korostettiin erityisesti viestintää ja viestintätapoja. Asukkaille haluttiin tarjota informaatiota taloyhtiöinfon ja paperisen viestinnän avulla, Holopainen kertoo.

Hankesuunnittelijan viestintätaidoilla on Jari Ahteen ja Heidi Holopaisen mukaan suuri merkitys hankkeen käynnistymisen tunnelmiin.

Kellarissa näkyvissä olevat viemäriputket vaihdetaan uusiin. Osa pohjaviemäreistä sukitetaan.

– Hallituksissa ei yleensä istu rakennusalan ammattilaisia. Siksi hankesuunnittelijan täytyy osata kuunnella hallituksen jäsenten toiveita, ymmärtää heidän osaamisensa ja tulkita korjausalan ammattisanastoa kaikille ymmärrettävään muotoon, isännöitsijät toteavat. Vaahtouoman linjasaneerauksen hankesuunnittelijaksi valittiin Vahanen Oy.

Vaahtouomassa pidettiin kaksi asukastilaisuutta, joista ensimmäisessä käytiin läpi, mitä remontti käytännössä tarkoittaa ja minkälaisessa aikataulussa on tarkoitus edetä. Toisessa käsiteltiin valmista hankesuunnitelmaa ja keskusteltiin korjaustavoista.

– Tämän ikäisessä taloyhtiössä ei ehkä ole muita vaihtoehtoja kuin korjata käyttövesi- ja pystyviemärit perinteisellä tavalla ja sukittaa pohjaviemärit, Ahtee toteaa.

– Vaahtouomassa oli pakko korjata kylpyhuoneetkin, minkä vuoksi kevyempää korjaustapaa ei voitu edes ajatella. Hankesuunnitelman perusteella hallitus esitti yhtiökokouksessa ”kaikki kuntoon kerralla” -korjaustapaa, Ahtee sanoo.

Jari Kauppinen Helsingin Seudun Suunnittelu- ja Rakennuttajapalvelu HSSR Oy:stä valittiin hankesuunnittelun jälkeen projektinjohtajaksi, joka sai tehtäväkseen kilpailuttaa toteutussuunnittelun. Vaahtouoman remontin toteutussuunnittelusta vastaa Sweco Asiantuntijapalvelut Oy pääsuunnittelijanaan Jussi Jaakola. Valvonnasta vastaa HSSR Oy.

– Myyrmäen alue on rakennettu 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa todella kiireellä. Rakennusliike Puolimatka on rakentanut suuren osan alueen taloista. Viimeisen vuoden aikana käytännössä on huomattu, että vaikka rakennuttaja on ollut sama, materiaali- ja rakenneratkaisut ovat hyvinkin erilaisia eri taloissa, esimerkiksi putkistot. Tästä syystä suunnitteluun on varattava aikaa ja ymmärrettävä, minkälaisiin asioihin pitää kiinnittää huomiota. Suunnittelu on tärkein alusta kaikelle muulle, Ahtee sanoo.

Hankesuunnitelman perusteella hallitus esitti yhtiökokouksessa ”kaikki kuntoon kerralla” -korjaustapaa.

Kaikki kylpyhuoneet kerralla

Pääurakoitsijaksi valittu NHK Rakennus Oy aliurakoitsijoineen korjaa vesi- ja viemäriputket sekä kellarissa näkyvissä olevat viemäriputket perinteisellä tavalla sekä sukittaa osan pohjaviemäreistä.

– Pohjaviemäriputket voidaan sukittaa, jos rautaviemäriputket sijaitsevat betonin sisällä, kaadot toimivat oikein ja ajan saatossa huoltotoimena viemäristöä on huuhdeltu, Ahtee sanoo.

Putket uusitaan entisille paikoille, mikä on Ahteen mukaan teknisesti ja taloudellisesti ainoa järkevä vaihtoehto. Rakennesyistä esimerkiksi käyttövesiputkia ei voitu viedä tekniikkaelementteinä porrashuoneen puolelle.

Lisäksi uusitaan sähkö-, tele- ja antennijärjestelmä sekä kaikki kylpyhuoneet. Korjaustapa ei antanut mahdollisuutta säilyttää edes osakkaiden muutama vuosi sitten uusimia kylpyhuoneita.

Isännöitsijän mukaan kaikkien kylpyhuoneiden korjaaminen kerralla on tasapuolista ja tuo turvallisuutta, kun esimerkiksi takuut koskevat kaikkia kylpyhuoneita.

– Kylpyhuoneista todella monet olivat alkuperäisessä kunnossa ja saneeraamistarpeessa. Hiljattain uusittuja oli yli kymmenen, eikä tässä tapauksessa ollut mitään mahdollisuutta säästää ja yhdistää niitä tähän remonttiin. Pyrkimystä oli ja asiaa selvitettiin urakoitsijan kanssa viimeiseen asti, Holopainen kertoo.

Kaikkien kylpyhuoneiden korjaaminen on tasapuolista ja tuo turvallisuutta, kun esimerkiksi takuut koskevat kaikkia kylpyhuoneita.

– Samanaikaisesti tehden tiedetään tulevaisuudessakin, millä materiaaleilla ja miten työ on tehty, ja kaikki tarvittava tieto löytyy aina työnluovutusmateriaaleista, Holopainen toteaa.

Tehdyn asbestikartoituksen mukaan asbestia on erityisesti kylpyhuoneiden laatoituksissa. Purkutyöt tehdään alipaineistetusti niissä tiloissa, missä asbestia on todettu, ja jäte käsitellään asianmukaisesti.

Taloyhtiön pihalla möyryää kaivinkone maansiirtotöissä; salaojitus on aikanaan tehty virheellisesti, minkä vuoksi viereisestä rinteestä valunut vesi on kastellut sokkelin.

– Salaojaurakka voi tulla tämän ikäisissä taloissa eteen putkiremontin yhteydessä, ellei salaojitusta ole aikaisemmin korjattu, Ahtee toteaa.

Salaojitus on aikanaan tehty virheellisesti, minkä vuoksi viereisestä rinteestä valunut vesi on kastellut sokkelin. Salaojat laitetaan kuntoon putkiremontin yhteydessä.

Pesutuvalle varaus

Putkiremontti mahdollisti kellaritilojen uudistamisen ja nykyaikaistamisen. Kylmäkellareista luovutaan.

– Varastotiloja on ollut liian vähän, ja ne ovat olleet erikokoisia. Polkupyöriä on jouduttu säilyttämään käytävillä, koska ne eivät ole mahtuneet niille tarkoitettuihin varastotiloihin, Heidi Holopainen kertoo.

Vilkkaiden keskustelujen jälkeen tiloihin saatiin suunniteltua järkevästi säilytys- ja varastotilaa sekä kuivaushuone. Talopesulaa ei ole.

– Yhteen uuteen varastotilaan tehdään nyt kaikki tarvittavat varaukset, jotta se voi tulevaisuudessa toimia talopesulana, jos sellainen taloyhtiöön halutaan, Holopainen kertoo.

Puheenjohtaja Ahteen mielestä talopesulavaraus on tärkeä tehdä tulevaisuutta ajatellen.

– Myyrmäki muuttuu, ja alueelle muuttaa nuorempia asukkaita, jotka eivät välttämättä halua omaa pesukonetta kylpyhuoneeseen. Talopesulat ovat kehittyneet, koneita osataan käyttää kohtuullisen ketterästi ja niitä voidaan käyttää, vuoroja varata ja maksaa erilaisilla kännykkäohjelmilla. Koneet kuluttavat nykyään huomattavasti vähemmän vettä ja energiaa kuin ennen.

Vaahtouoman linjasaneeraus on valmis jouluun mennessä. Asukkaiden evakkoaika on linjasta riippuen 8–10 viikkoa.

Vaahtouoman linjasaneeraus valmistuu jouluun mennessä. Asukkaiden evakkoaika on 8–10 viikkoa.