Urakoitsijat: Remontin lykkäys on riskipeliä

Kuva: Aki Aro

Monelle taloyhtiölle on laadittu pitkäjänteinen suunnitelma kiinteistön korjaamisesta. Käytännössä taloteknisiä korjauksia lykätään kuitenkin vuosilla eteenpäin, talotekniikkaurakoitsijoita edustava LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry sanoo.

LVI-TU:n mukaan lykkäyksen seurauksena vesivahinkojen riski kasvaa, lämmitysja ilmanvaihtojärjestelmä vanhenee, energiaa valuu hukkaan ja sähkölaitteiden turvallisuus heikkenee.

– Ajantasainen suunnitelma on hyvä työkalu, mutta se ei riitä, ellei remontteja käynnistetä ajallaan. Jos vaikkapa putkiremonttiin ryhdytään vasta sitten, kun putkistossa on esiintynyt tukoksia, vuotoja tai hajuhaittoja, ollaan auttamattomasti myöhässä. Silloin hanke usein tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin ajoissa aloitettu remontti, LVITU:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen toteaa.

Sähköja teleurakoitsijaliitto STUL ry kannattaa sähköja televerkkojen uudistamista putkiremontin yhteydessä.

– Vanhojen kiinteistöjen yhteisten tilojen ja huoneistojen sähköistykset voivat olla rakennusajan aikaiset eivätkä sellaisenaan täytä nykyasumisen vaatimuksia. Sähköasennuksissa voi olla myös turvallisuuspuutteita. Modernilla sähköistyksellä voi monin tavoin parantaa paitsi sähköturvallisuutta myös tilojen toimivuutta, huollettavuutta ja energiatehokkuutta, STUL:n tekninen asiantuntija Henrik Rousku sanoo.

Urakoitsijat toteavat, että ajan tasalla oleva talotekniikka lisää asumismukavuutta ja taloyhtiön arvoa. Lisäksi se lisää huoneistojen kiinnostavuutta myyntitilanteessa.

– Hoidetun rakennuksen arvo on merkittävästi parempi kuin korjausvelkaa kasvattavan talon. Hoitamattoman taloyhtiön voi olla hankalaa saada remonttilainaa tai korvauksia vakuutusyhtiöiltä, Ylönen sanoo.