Roihuvuoren Untuvaisentiellä sijaitsevat naapuritaloyhtiöt toteuttavat linjasaneerauksen ryhmäkorjaushankkeena. Kolmen taloyhtiön viidessä talossa uusitaan vesi- ja viemärijärjestelmät, huoneistojen kylpyhuoneet kalusteineen, sähkönousut ja teleyhteydet sekä ilmanvaihtojärjestelmä. Remonttien kustannukset ovat yhteensä lähes yhdeksän miljoonaa euroa.

Untuvaisentien kahdeksankerroksiset talot on rakentanut rakennusliike Haka, ja ne ovat valmistuneet vuonna 1965. As Oy Untuvaisentie 2:een kuuluu yksi talo. As Oy Untuvaisentie 4:ssä sekä As Oy Untuvaisentie 1 ja 5:ssä on molemmissa kaksi taloa. Jokaisessa talossa on 40 huoneistoa, joten niitä on yhteensä 200.
Ryhmäkorjaushanke virisi viitisen vuotta sitten, kun isännöitsijä Aki-Pekka Hietanen Roihuvuoren Lämpö Oy:stä otti asian esille taloyhtiöissä.
– Putkiremontti alkoi olla identtisissä taloissa ajankohtainen, kun puoli vuosisataa palvelleiden putkien tiedettiin olevan pian elinkaarensa päässä. Kutsuin taloyhtiöiden hallitukset vuonna 2014 palaveriin, jossa kuulosteltiin mahdollisuuksia yhteistyöhön. Tämän jälkeen kukin taloyhtiö käsitteli asiaa omissa kokouksissaan, Hietanen kertoo.
Untuvaisentie 2:n puheenjohtaja Jaakko Olli, Untuvaisentie 4:n Harri Engberg sekä Untuvaisentie 1 ja 5:n Esa Janatuinen toteavat taloyhtiöiden suhtautuneen ryhmäkorjaushankkeeseen sen alkumetreiltä lähtien myönteisesti. Liikkeelle lähdettiin yhteisestä kuntotutkimuksesta, jonka jälkeen siirryttiin hankesuunnitteluvaiheeseen. Suunnittelusta pyydettiin tarjoukset vuonna 2015.
– Hankesuunnitelman kilpailuttaminen osoitti yrityksien olevan kiinnostuneita tämänkaltaisesta kokonaisuudesta, ja saimme lähes kymmenen tarjousta. Kolme yritystä haastateltiin, minkä pohjalta hankesuunnittelijaksi valittiin Sweco. Kaikki kolme taloyhtiötä solmi tämän kanssa oman sopimuksensa, ja suunnitelma laadittiin vuonna 2016.

Linjasaneeraukset toteutetaan Swecon kehittämällä kumppanuusmallilla, joka muistuttaa isännöitsijä Aki-Pekka Hietasen mukaan sekä tavoitehinta- että allianssiurakkaa. Taloyhtiöiden hallitukset olivat aktiivisesti mukana suunnittelussa.
Tarjoukset pyydettiin urakoitsijoilta hankeohjelman ja suunnittelijan laatimien esisuunnittelun ja määräluettelon pohjalta. Tälläkin kierroksella saatiin isännöitsijän ja taloyhtiöiden puheenjohtajien mukaan hyvin tarjouksia. Pääurakoitsijaksi valittiin Bravida Finland Oy, joka tarjosi vertailukelpoisen hinnan lisäksi lyhyimmän läpimenoajan. Myös urakoitsija osallistui kumppanuusmallin mukaisesti toteutussuunnitteluun, joka alkoi vuonna 2017.
Putkiremontti tehtiin ensimmäisenä Untuvaisentie 2:n talossa. Työt käynnistyivät tammikuussa 2018 ja valmista oli syyskuun lopussa. Remontti onnistui niin erinomaisesti, että se sai Vuoden putkiremontti 2018 -palkinnon.
Untuvaisentie 2:n jälkeen vuorossa ovat Untuvaisentie 4a ja 4b. Linjasaneeraus taloyhtiössä alkoi vuoden 2018 toukokuussa, ja se on määrä saada päätökseen kesäkuussa 2019. Untuvaisentie 1 ja 5:ssä työt käynnistyivät loka-marraskuussa 2018 ja remontti valmistuu ensi kesänä.

Perinteinen putkiremontti vei voiton
As Oy Untuvaisentie 2:n puheenjohtaja Jaakko Olli toteaa, että linjasaneeraus perinteiseen tapaan oli itsestäänselvyys.
– Muitakin toteutustapoja käytiin läpi, mutta ne eivät nousseet varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi. Perinteisessä putkiremontissa saadaan paitsi uudet putket myös kylpyhuoneet vedeneristyksineen kuntoon.
Samoilla linjoilla on Untuvaisentie 1 ja 5:n Esa Janatuinen.
– Taloyhtiössä on 80 huoneistoa, joiden kylpyhuoneista noin 40 prosenttia on alkuperäisessä kunnossa ja loput on jollain tapaa korjattu vuosien varrella. Kun kylpyhuoneet remontoidaan taloyhtiön toimesta, varmistetaan, että se tehdään asianmukaisesti. Uudet vesi- ja viemäriputket sekä sähkö- ja teleliikennejohdot asennetaan vanhaan keittiön ja kylpyhuoneen väliseen sekä uuteen kylpyhuoneen ja vaatehuoneen väliseen pystyhormiin. Jaakko Olli toteaa taloyhtiön pitäneen tärkeänä, ettei linjoja tuoda koteloituna porrashuoneeseen.
Myös ilmanvaihtojärjestelmät uusitaan. Taloissa on koneellinen poistoilmanvaihto. Taloyhtiöissä selvitettiin energiatehokkuuden lisäämiseksi lämmön talteenottoa ja maalämpöäkin. Niitä ei kuitenkaan lähdetty viemään eteenpäin, koska takaisinmaksuaika olisi ollut liian pitkä.
Vesi- ja viemärijärjestelmiä rakennettaessa myllätään piha-aluetta. Tilaisuutta käytetään hyväksi: remonttien yhteydessä laitetaan kiinteistöjen salaojitus kuntoon.
Remontin aikana eteen tulleista yllätyksistä puheenjohtajat toteavat, että niistä suurimmat ovat paljastuneet maan alta.
– Pihoja kaivettaessa löytyi runsaasti 1960-luvulta jäänyttä rakennusjätettä, mikä tuntuu tänä päivänä uskomattomalta, isännöitsijä Aki-Pekka Hietanen toteaa.
Saunatilat uusiksi, uudet pesutuvat
Untuvaisentie 2:ssa ja Untuvaisentie 4:ssä remontoidaan myös alakerrassa sijaitsevat saunatilat. Ne saavat tyylikkään ilmeen laatoituksineen, nykyaikaisine hanoineen ja suihkuineen sekä led-valoineen. Kakkosessa työt on jo tehty, ja nelosen molemmat saunat valmistuvat kesään mennessä.
Uutta taloissa ovat pesutuvat, jotka rakennetaan alakertaan vähäisellä käytöllä olleiden kylmävarastojen paikalle. Pesutuvassa on kaksi pyykinpesukonetta ja kuivausrumpu. Pesutuvan vieressä on kuivaushuone, joka ennen sijaitsi ylimmässä kerroksessa. Untuvaisentie 2:ssa kuivaushuoneelta vapautuneeseen tilaan ylimpään kerrokseen tehtiin asukkaiden vapaassa käytössä oleva kerhohuone, josta avautuu hulppea näköala merelle.
Untuvaisentie 2:n ja Untuvaisentie 4:n sisäänkäynnit ja porrashuoneet on kunnostettu. Porrashuoneissa on oma tehostevärinsä, joka kakkosessa on sinisen eri sävyt ja nelosessa punainen, mikä toistuu myös muun muassa pesutuvan laatoituksessa ja kuivaushuoneen peräseinällä.
Porrashuoneita kunnostettaessa kattoihin on asennettu uudet akustiikkalevyt, jotka estävät tehokkaasti kaikua. Taloyhtiöiden puheenjohtajat pitävät tätä erinomaisena ratkaisuna.
Valaistus on uusittu yhteisissä tiloissa. Energiatehokkaista led-valaisimista iso osa toimii liiketunnistimella.
Puheenjohtaja Harri Engberg kertoo, että Untuvaisentie 4:ssä uusitaan myös rakennusten ulko- ja pihavalot. Lisäksi autopaikoilla on uudet lämmitystolpat sekä valmius sähköauton lataamiselle.

Joukkuepelillä onnistuneesti maaliin
Isännöitsijä Aki-Pekka Hietanen korostaa yhteistyön merkitystä isossa ryhmäkorjaushankkeessa.
– Hankkeen onnistumista ei takaa yksistään suunnittelija tai urakoitsija, vaan tarvitaan koko paletti. Taloyhtiöllä itsellään on oltava osaamista, että tiedetään mitä ollaan ostamassa. Untuvaisentien asunto-osakeyhtiöt ovat tästä mainio esimerkki.
Taloyhtiöiden puheenjohtajat ovat isännöitsijän kanssa yhtä mieltä. He kannustavat ryhmäkorjaushankkeeseen, jos naapuritalot ovat samankaltaisia. Lisäksi taloyhtiöissä on hyvä olla sama isännöitsijä.
– Kun hankkeessa on mukana useampi taloyhtiö, lisää se urakoitsijoiden kiinnostusta. Isommalla volyymillä saavutetaan taloudellista hyötyä, Jaakko Olli sanoo.
– Ryhmäkorjaushankkeena toteutettu linjasaneeraus tulee todennäköisesti edullisemmaksi kuin jos taloyhtiö olisi ollut yksin liikkeellä. Tosin aivan tarkkaa tietoa tästä ei ole, koska muita tarjouksia ei ole kyselty, Esa Janatuinen toteaa.
Puheenjohtajien mielestä ryhmäkorjaushanke ei poikkea tavanomaisesta muutoin kuin hinnaltaan – ja taloyhtiöiden kannalta myönteiseen suuntaan. Sen sijaan kumppanuusmallin he arvelevat tuottaneen taloyhtiöiden hallituksille enemmän työtä, kun ne olivat ahkerasti mukana remontin valmistelussa.
Untuvaisentie 2:n linjasaneeraus maksoi 1,85 miljoonaa euroa, mikä alittaa kymmenellä prosentilla kustannusarvion. Remontin neliöhinnaksi muodostuu noin 700 euroa, joka on vertailukelpoisten putkiremonttien hintahaarukan alalaidassa.
Untuvaisentie 4:n kahdessa rakennuksessa kustannusten katto on 3,6 miljoonaa euroa; urakkasopimuksen mukainen neliöhinta on 700 euroa. Untuvaisentie 1 ja 5:ssä remontti maksaa vähän yli kolme miljoonaa euroa, koska linjasaneeraukseen ja siihen liittyviin töihin ei ole yhdistetty muita remontteja. Neliöhinnan odotetaan asettuvan 700 euron tuntumaan.

Hyvin meni ja hieno tuli
Asunto-osakeyhtiöiden puheenjohtajat ovat hyvin valmistellun remontin etenemiseen tyytyväisiä. Asuntokohtainen remonttiaika on yhdeksän viikkoa, jolloin valtaosa asukkaista muuttaa kotoaan muualle asumaan.
– Suunniteltu aikataulu on pitänyt, ja muutoinkin on kuulunut vain myönteistä palautetta. Urakoitsija on yhteistyökykyinen ja hoitanut pyynnöt mallikkaasti.
– Hyvin meni ja hieno tuli, Esa Janatuinen toteaa.
Parannusehdotuksena Jaakko Olli tuo esiin, että remonttiaika tulisi saada lyhemmäksi, koska se on yksittäistä asukasta eniten kuormittava tekijä ja lisää kuluja. Myös kumppanuusmalliin liittyvä sopimustekniikka kaipaa hänen mielestään hiomista.
Nyt kun yhdessä tekemisestä on kertynyt kokemusta, Untuvaisentien taloyhtiöiden puheenjohtajat arvelevat tulevaisuuden olevan yhteistyöhakuisempaa.
– Todennäköisesti seuraavan kerran, kun tulee ajatus tehdä jotain, otetaan naapuritaloyhtiöön yhteyttä, Jaakko Olli sanoo.
Untuvaisentie 4:n puheenjohtaja Harri Engberg kertoo, että taloyhtiössä on edessä pihasuunnitelman teettäminen. Jaakko Olli toteaa tämän kuultuaan, että hekin voisivat olla siinä mahdollisesti mukana.
Teksti Irene Murtomäki | Kuvat Vesa Mäkinen