Työturvallisuussuunnitelma puuttui – puheenjohtajalle sakot

Nokialaisen asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja tuomittiin maksamaan sakot työturvallisuussuunnitelman laiminlyömisestä. Pirkanmaan käräjäoikeus langetti hänelle  kymmenen päivän sakkorangaistuksen eli laiminlyönnistä hän joutuu maksamaan 200 euroa. Lisäksi asunto-osakeyhtiö tuomittiin menettämään 1.000 euroa rikoksen tuottamana lainvastaisena  hyötynä.

Samassa jutussa tuomittiin Hämeen Kattomiehet Oy 1.000 euron yhteisösakkoon ja 150 euron menettämisseuraamukseen. Yhtiön työnjohtoasemassa olleet henkilöt tuomittiin 25 päiväsakon eli 300 ja 320 euron sakkoihin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Työturvallisuus on suunniteltava

Käsiteltävänä oli Nokialla lokakuussa 2012 sattunut tapaus, jossa työntekijä oli kiinnittämässä katon reunaan tulevia peltiosia. Hän seisoi nojatikkailla, jotka lähtivät kaatumaan ja työntekijä putosi maahan noin kolmen metrin korkeudelta loukkaantuen lievästi.

Työsuojeluviranomainen totesi, ettei työmaalle ollut nimetty päätoteuttajaa. Tämä merkitsi sitä, että rakennuttajana toiminut asunto-osakeyhtiö oli vastuussa kaikesta työturvallisuusmääräysten edellyttämästä turvallisuussuunnittelusta. Mitään kirjallisia turvallisuussuunnitelmia ei kuitenkaan ollut tehty.

Nojatikkaiden käyttö työskentelyalustana on kielletty. Työmaalla oli lisäksi puutteita kulkutiejärjestelyissä.

Rakennuttajan vastuu

Vastaajana ollut asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja vetosi siihen, että yhtiö oli sopinut urakoitsijoiden kanssa siitä, että nämä laatisivat tarvittavat suunnitelmat.

Käräjäoikeus totesi, että yhtiö oli kuitenkin itse vastuussa sen valvomisesta, että suunnitelmat todellisuudessa oli tehty. Kun suunnitelmia ei ollut, oli kyse työturvallisuusrikoksesta. Lainvastaista etua syntyi säästyneistä suunnittelukustannuksista.

Kattourakoitsijan johdon olisi tullut huolehtia siitä, että nojatikkaita ei käytetä työskentelyalustana ja että katolle järjestetään kulkutie askelmallisilla portailla. Vuokraamosta hankittu teline työhön olisi maksanut 150 euroa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue haluaa muistuttaa rakennuttajia siitä, että ellei päätoteuttajaa rakennustyömaalle nimetä, on rakennuttajalla itsellään varsin laajat vastuut turvallisuussuunnittelusta ja työmaan johtamisesta. Tämä koskee kaikenkokoisia työmaita.

*****************************

Kirjoitimme vuonna 2009 uudesta työturvallisuuslain asetuksesta, joka velvoittaa rakennuttajaa nimeämään työmaalle ja korjaushankkeille turvallisuuskoordinaattorin. Tässä artikkelit työsuojelutarkastaja Päivärinta kertoo, mitä uusi asetus käytännössä tarkoittaa hallituksen ja isännöitsijän työssä. Artikkeliin