Muun muassa kirjallisten suunnitelmien tekemättä jättäminen ja korkealla tehty parveke-elementin asennustyö, joka tehtiin ilman putoamissuojausta, johtivat yhteisösakkojen langettamiseen Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Puutteet tulivat ilmi työsuojelutarkastuksessa.
Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi MV-Maalaus Oy:n toimitusjohtajan 10 ja vastaavan mestarin 20 päiväsakon sekä Röpö Oy Ab:n toimitusjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi oikeus tuomitsi MV-Maalaus Oy:lle 5000 euron ja Röpö Oy AB:n 3000 euron yhteisösakkoon.
Kiire ja työmaiden määrä eivät ole perusteita
Käräjäoikeus totesi, että MV-Maalaus Oy:n toimitusjohtajan olisi tullut osaltaan huolehtia rakennustyötä koskevien määräysten noudattamisesta. Koska vahinkoalttiilla rakennusalalla työturvallisuusmääräysten noudattaminen on alalla toimivien yritysten tärkeimpiä velvollisuuksia, kiire ja työmaiden suuri määrä eivät ole hyväksyttäviä perusteita laiminlyödä vastuuta.
Vastaava mestari tunnusti oikeudessa menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla, mutta oli mielestään toiminut huolimattomasti, eikä tahallisesti. Oikeus katsoi, että kyse oli vakavasta huolimattomuudesta muun muassa suunnitelmien tekemättä jättämisen osalta.
Käräjäoikeus katsoi, että Röpö Oy Ab:n toimitusjohtajana ja työmaalla asennustyönjohtajana työskennelleen työnantajan edustaja osittain myönsi työturvallisuuspuutteet.
Oikeus katsoi, että kyseiset puutteet olivat aiheuttaneet hengen tai terveydenmenettämisen vaaran, ja että vaarallinen työ oli keskeytynyt sattumanvaraisesti työsuojelutarkastuksen vuoksi.
– Työturvallisuusrikos on laiminlyöntirikos, eli siihen voi syyllistyä, vaikka laiminlyönti ei olisi johtanut tapaturmaan. Yleensä tuomiot työturvallisuusrikoksista koskevat kuitenkin tapauksia, joissa työtapaturma on jo sattunut. Tässä tapauksessa kyse oli useista säännösten noudattamatta jättämisestä ja vaarallisista olosuhteista työmaalla, jotka johtivat tuomioon, toteaa työsuojelun lakimies Tanja Välke Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.