Koulut, päiväkodit ja asuinkerrostalot asetettiin kohteita valittaessa etusijalle, kun kuuden suuren kaupungin rakennusvalvonnat tekivät syyskuussa yhtäaikaiset työmaiden kosteudenhallintaa selvittävät yllätystarkastukset. Tarkastuksilla seurataan kosteudenhallinnan kehitystä ja puututaan epäkohtiin. Yllätystarkastukset ovat vain osa kosteudenhallinnan parantamiseen tähtäävästä rakennusvalvonnan työstä.
Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Jyväskylän rakennusvalvonnat tekivät rakennustyömaille kosteudenhallintaan keskittyneitä yllätystarkastuksia.
Kuudessa kaupungissa käytiin yhteensä 206 kohteessa, joista 27:ssä jouduttiin antamaan joko kirjallinen määräys tai huomautus asioiden kuntoon saattamiseksi. Helsingissä käytiin kaikkiaan 127 työmaalla, joista kymmenen sai määräyksen tai huomautuksen.
Kaupungit sopivat yllätyskäyntien päivämäärän etukäteen, eikä sää millään paikkakunnalla sattunut olemaan pahimmillaan. Huomautettavaa silti löytyi – etenkin asentamista odottavien rakennusosien suojauksia puuttui.
Yllätystarkastukset kertovat paranevasta kosteudenhallinnasta
Kaiken kaikkiaan tilanne Helsingissä on vuoden aikana tehtyjen yllätyskäyntien perusteella parantunut. Nollatoleranssista puhutaan yleisesti ja siihen varmaan suurimmassa osassa hankkeita aidosti pyritäänkin. Aina tulee kuitenkin olemaan yksittäisiä epäonnistumisia.
Puuttumisen keinoja toivotaan lisää
Jos työmaan kosteudenhallinta ei suju, rakennusvalvonta keskustelee tilanteesta ensin työmaan johdon kanssa tai antaa huomautuksen. Jos johto ei puutu ongelmiin, rakennusvalvonta määrää suojauksista vastaavat henkilöt vaihdettavaksi (vastaava työnjohtaja tai nimetty kosteusvastaava) ja myös ulkopuolisen tarkastuksen.
Molemmat puuttumisen keinot aiheuttavat kustannuksia ja huonontavat rakentajan mainetta. Myös rakennuttaja kärsii tilanteesta.
Helsingissä jatketaan kosteudenhallintaan keskittyviä yllätyskäyntejä normaalien katselmusten rinnalla.
– Otamme aikaa niihin käyttämällä nykyistä enemmän lain mahdollistamaa suhteutettua valvontaa, kertoo yli-insinööri Kai Miller.
Hän toivoo, että ympäristöministeriö kehittäisi rakennusvalvontojen käyttöön tehokkaita ja oikein kohdentuvia puuttumiskeinoja.
Ennakointi tärkeää – neuvontaa ja ohjeita kehitetty
Helsingin rakennusvalvonta on ottanut jo useana vuonna kosteudenhallinnan korostetutusti esiin rakennustyön aikaisessa valvonnassaan. Työmaiden aloituskokouksissa on selvitetty työmaan kosteudenhallintaan varattuja resursseja ja jaettu tietoa muiden työmaiden hyvistä sää- ja olosuhdesuojausten käytännöistä.
Helsingin rakennusvalvonta on kehittänyt ja pilotoinut rakennushankkeen osapuolien ja rakennusvalvonnan yhteistyötä kaupungin omien rakennuttajatahojen kanssa. Yhteistyön pohjalta on juuri julkaistu kosteudenhallinnan menettelytapaohjeet.http://www.hel.fi/wps/portal/Rakennusvalvontavirasto/Artikkeli?urile=hki:path:/Rakvv/fi/Uutiset/uusi-ohje-kosteudenhallintaan¤t=true
Rakennuttajan pitää toimittaa rakennusvalvonnalle kosteudenhallintaan liittyvä selvitys viimeistään rakennuslupahakemuksen käsittelyvaiheessa. Asia nostetaan esiin jo ennakkoneuvotteluissa, jotka pidetään rakennusvalvonnassa kohteen suunnittelun alkuvaiheessa.