Suhteellisesti eniten viime vuonna uusiutuvista energialähteistä kasvoi tuulisähkön tuotanto. Kasvua oli 25 prosentttia. Sen osuus uusiutuvasta energiasta on kuitenkin vain runsaat kaksi ja sähkön käytöstä vajaat neljä prosenttia.
Energiaviraston arvioiden mukaan uusiutuvilla energialähteillä tuotettiin sähköä, lämpöä ja liikenteen biopolttoaineita yli 130 terawattituntia vuonna 2016. Tämä olisi tuotantoennätys ja noin viisi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.
Myös energian kokonaiskulutus ja loppukäyttö kasvaisivat arvioiden mukaan hieman edelliseen vuoteen verrattuna.
Eniten lisääntyi metsäteollisuuden jäteliemillä ja sivutuotteilla tuotettu energia, nämä edustavat yhteensä yli 60 prosenttia uusiutuvasta energiasta.
– Uusiutuvan energian osuus loppukäytöstä vuonna 2016 tulee ylittämään laskentavasta riippumatta 40 prosenttia. Jos tähän lisätään tuontisähkön alkuperä, niin Ruotsin vesi- ja tuulivoiman myötä osuus lähentelee 50 prosenttia. Suomen ja Ruotsin ydinenergia huomioon ottaen päästöttömän energian osuus loppukulutuksesta on yli 70 prosenttia, kertoi johtaja Pekka Ripatti Energiaviraston uusiutuvan energian ajankohtaispäivillä Helsingissä.
Tuulisähköä ja syöttötariffit
Teollisen kokoluokan uusiutuvan energian käyttöä edistetään Energiaviraston hallinnoiman syöttötariffijärjestelmän avulla.
Tavoitteena on, että vuonna 2020 metsähakkeella tuotetaan 5,3 ja tuulivoimalla 6 terawattituntia sähköä.
Vuonna 2016 syöttötariffijärjestelmän laitokset tuottivat sähköä metsähakkeella noin 2 ja tuulivoimalla lähes 3 terawattituntia.
– Sähköjärjestelmämme kestää tällaisen määrän vaihtelevaa tuotantoa myös silloin, kun loputkin tuulivoimalat ovat hyväksytty syöttötariffijärjestelmään sekä tuoreessa energia- ja ilmastostrategiassa esitetyn kahden terawattitunnin lisätuotannon. Toimitusvarmuuden ylläpitäminen vaatii kuitenkin toimenpiteitä niin investointien, teknisen kehityksen kuin markkinoiden pelisääntöjenkin osalta. Energiavirasto on lisännyt tehoreservin määrää, kysyntäjoustoa kehitetään koko ajan ja myös sähkön siirtoyhteyksiä Suomen ja Ruotsin välillä ollaan lisäämässä, kertoi ylijohtaja Simo Nurmi.
Syöttötariffijärjestelmä tuli voimaan maaliskuussa 2011. Sen jälkeen järjestelmään on hyväksytty 161 voimalaitosta, joista metsähakevoimaloita on 53 ja tuulivoimaloita 103.
Viime vuonna sähkön syöttötariffitukia maksettiin 172 miljoonaa euroa, josta 34 miljoonaa euroa metsähakevoimaloille, 136 miljoonaa euroa tuulivoimalaitoksille ja loput kaksi miljoonaa puupolttoaine- ja biokaasuvoimaloille.