Turvallinen joulunaika yhdessä tekemällä

Joulukuu on talvikauden vaarallisin kuukausi, sillä joulukuussa syttyy keskimäärin noin 30 tulipaloa päivässä ja määrä on pysynyt viime vuodet tasaisena. Vuosien 2011–2013 joulukuisissa paloissa kuoli yhteensä 26 ihmistä.
Joulukuun paloista 56 prosenttia on ollut rakennuspaloja tai rakennuspalovaaroja. Selvitetyistä rakennuspaloista 6 prosenttia oli kynttilöiden aiheuttamia. Älä siis jätä kynttilää yksin palamaan ja sijoita se palamattomalle, tukevalle alustalle turvalliseen paikkaan.
Rakennuspaloissa koneet ja sähkölaitteet aiheuttivat 30 prosenttia paloista, joiden syttymissyy oli tunnettu.
Ruoanlaitto aiheuttaa kuudenneksen joulukuun paloista ja on merkittävä syttymissyy erityisesti kerrostaloissa. Jopa 45 prosenttia kerrostalopaloista on ruoanlaitosta syttyneitä.

Tunnista vaaran paikat
Paloturvallisuudessa lähtökohtana on ennaltaehkäisy. Tunnista mahdolliset vaaranpaikat etukäteen, minimoi riskit, hanki kotiisi alkusammutusvälineitä sekä mieti, kuinka vahingon sattuessa toimitaan.
Kodin paloturvallisuus on pitkälti ihmisten omalla vastuulla.
Palovaroitin on kodin paloturvallisuuslaitteiden numero ykkönen. Jokaista alkavaa 60 neliötä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Testaa palovaroittimien toimintakunto kerran kuukaudessa.
Jouluna on hyvä varmistaa myös, että läheisten, kuten isovanhempien, palovaroittimet toimivat.
Hanki kotiisi vähintäänkin sammutuspeite. Kun kinkun rasvaliemi roihahtaa liedellä, on sammutuspeite oiva väline sammuttamiseen. Rasvapaloa ei saa missään nimessä sammuttaa vedellä, vaan se tukahdutetaan.
Pidä keittiö siistinä, älä jätä hellan läheisyyteen syttyvää materiaalia, huollata vialliset sähkölaitteet ja käytä niitä käyttöohjeiden mukaan, äläkä jätä elävää tulta yksin palamaan.