Kulkeutuuko tupakansavu usein rakenteiden ja muiden olosuhteiden vuoksi esimerkiksi toiselle parvekkeelle ja voidaanko savun kulkeutumista estää – tällaiset seikat nousevat tärkeiksi selvitettäviksi kysymykseksi, kun taloyhtiöt lähtevät hakemaan ja kuntien viranomaiset päättävät tupakointikielloista.
Ylitarkastaja Reetta Honkanen sosiaali- ja ter-veysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta on arvioinut, että kiellon saaminen taloyhtiöön tulee olemaan melko helppoa.
– Tosin on tilanteita, joissa savu ei voi levitä parvekkeelta helposti toisille parvekkeille ja asuntoihin, esimerkiksi korkeissa kattohuoneistoissa.
Ei ole tarkoitus lähteä tarkastuksiin
– Kun asuntoyhteisö hakee kunnalta tupakointikiellon määräämistä, hakemuksessa on tuotava esille kaikki tarvittavat seikat ja selvitykset kiellon määräämiselle. Näin ollen tarkastuksia ei lähtökohtaisesti tehdä, vaan kielto määrätään hakemuksen perusteella, Honkanen kertoo.
– Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistelemassa asetusta tupakkalakiin liittyen. Muiden tahojen, esimerkiksi Valviran ja Kiinteistöliiton, toimesta pyritään laatimaan tarkempia ohjeita ennen vuoden vaihdetta, hän toteaa.
– Valviran ohjeet eivät voi valmistua ennen kuin asiaa koskeva lainsäädäntö on kokonaisuudessaan valmis, hän vielä mainitsee.
Käytännössä asuntoyhteisöjen tekemiä hakemuksia tupakointikieltojen määräämiseksi aletaan käsitellä kunnissa ensi vuoden puolella.
… muutoin kuin poikkeuksellisesti…
Lähtökohta on, että asuntoyhteisö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja huoneistojen sisätiloihin.
Hakemuksessa tarkoitettujen tilojen haltijoita on kuultava ennen hakemuksen tekemistä.
Kunnan taas on lain mukaan määrättävä tupakointikielto hakemuksessa tarkoitettuihin tiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin.
Asuinhuoneistoa koskeva tupakointikielto voidaan määrätä vain silloin, jos savun kulkeutumista ei ole mahdollista rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella kohtuudella ehkäistä ja asuintilan haltijalle on ennen kiellon määräämistä varattu mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimenpiteillään.
Sähkötupakointia asunnossa kielto ei koske.
Ei edellytä konkreettista tupakointia
– Tupakointikiellon hakeminen ei siis edellytä konkreettista tupakointia, vaan kieltoa voidaan hakea, jos savu voi kulkeutua muutoin kuin poikkeuksellisesti toisen asunnon tiloihin. Kielto voidaan siten määrätä esimerkiksi sellaisille parvekkeille, joissa ei ole ikinä tupakoitukaan, Honkanen jatkaa.
Tupakointikieltoa voidaan hakea ja se voidaan määrätä myös huoneiston sisätiloihin sillä edellytyksellä, että savun kulkeutumista ei ole mahdollista rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella kohtuudella ehkäistä ja asuintilan haltijaa kuullaan ennen kiellon määräämistä.
Siirtyvätkö parvekkeella tupakoineet herkemmin sitten tupakoimaan asuntoon, se on tietysti riski.
Reetta Honkasen mukaan tässäkin on lähtökohta, ellei savu saa silloinkaan missään tilanteissa levitä naapuriasuntoihin, eikä yleisiin tiloihin, esimerkiksi käytäville.
– Tai muussa tapauksessa taloyhtiöön pitää tehdä korjauksia, Honkanen mainitsee.