Tulvavedet tulevaisuudessa paremmin hallintaan

Äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät ja tulvavedet ovat entistä suurempi ongelma ja uhka tiheästi asutuissa kaupungeissa ja alueilla. Ratkaisuja selvitetään VTT:n vetämässä hankkeessa, jossa etsitään keinoja, miten tulvavedet saadaan paremmin hallintaan  hallintaan mm. pintamateriaaleja ja teknistä suunnittelua kehittämällä.

VTT:n johtama hanke on kaksivuotinen ja sen aikana on tarkoitus kehittää tulvavesien hallintaan esimerkiksi uusia vettä läpäiseviä pintamateriaaleja. Niillä voitaisiin  korvata tiiviitä asfaltti-, betoni- ja kivipäällysteitä ja vähentää näin sadevesien kertymistä esimerkiksi kaduille ja toreille.

Tulvimista voidaan ehkäistä myös kehittämällä pinnan alla olevia rakenteita, kuten betonisoraa, putkistoja, suodatinkankaita ja vesisäiliöitä.

Lisääntyvät rankkasateet etenkin syksyisin ja talvisin aiheuttavat ongelmia erityisesti kaupungeissa, joissa vesi ei pääse imeytymään maaperään tai sadevesiviemäreiden kapasiteetti ei riitä suurille vesimassoille.

Hanke on nimeltään CLASS ja se on osin Tekesin rahoittama. VTT:n lisäksi hankkeessa ovat mukana Helsingin, Espoon, Vantaan ja Oulun kaupungit sekä Rudus Oy, Lemminkäinen Infra Oy, Saint Gobain Weber Oy, Kaitos Oy, Pipelife Finland Oy, Puutarha Tahvoset Oy, HSY, FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy, SITO, Ramboll Finland Oy, Rakennusteollisuus ja Kiviteollisuusliitto.