Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset käynnistyivät heinäkuussa Pohjois-Suomesta ja etenevät sieltä koko maahan vaiheittain vuoden 2016 loppuun mennessä. Muutokset koskevat UHF-taajuusalueen lähetysverkkoa, jota operoi Digita.
Vaikka muutostyöt koskevat pääkaupunkiseutulaisia taloyhtiöitä konkreettisesti vasta ensi vuoden puolella, Viestintävirasto muistuttaa jo nyt, miten tärkeää on ennakolta varmistua siitä, että antennijärjestelmä on kunnossa ja päävahvistin voidaan virittää uusille taajuuksille.
Viestintäviraston muistutuksen taustalla on huoli siitä, että kaikki taloyhtiöt eivät ajoissa varmista antennijärjestelmien kuntoa. Väestömäärältään suurilla paikkakunnilla antennijärjestelmiin vaadittavat muutostyöt saattavat ruuhkautua, eikä kaikkia töitä ehditä tehdä niille varattuna aikana. Seurauksena voivat asukkaiden televisiot mennä pimeiksi.
Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n puheenjohtaja Martti Kemppi näkee huolestuttavana, jos apu tilataan vasta sitten, kun televisiokuva on hävinnyt.
– Silloin ollaan jo todella myöhässä. Suomessa on noin 40 000–50 000 yhteisantennikiinteistöä ja ammattitaitoisia asentajia noin 300. Yhdessä kohteessa menee kaikkine valmisteluineen kahdesta kolmeen tuntia ja tätä aikaa lisää olosuhteet, esimerkiksi pitkät matkat. Jos kaikki jättävät korjaustyöt ensi vuoteen, on ehdottoman selvää, että asentajia ei tule millään riittämään joka paikkaan, Kemppi toteaa SANT ry:n kotisivulla.
Voisikin ajatella, että etusijalla uusien taajuuksien virittämisen ajankohtana ovat varmasti ne taloyhtiöt, jotka ovat varmistuneet etukäteen siitä, että antenni on kunnossa ja päävahvistin voidaan säätää uudelle taajuudelle.
Kaapelitelevisioverkossa olevia taloyhtiöitä taajuusmuutokset eivät koske, eikä niissä siis tarvita mitään toimenpiteitä.
Etukäteen varmistuminen kannattaa
Yhteisantennijärjestelmän kunnon selvittäminen on tärkeää erityisesti niissä kiinteistöissä, joissa järjestelmälle ei ole tehty pitkään aikaan mitään.
Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen suositteleekin, että ellei ajantasaista tietoa järjestelmän kunnosta ole, kutsutaan paikalle antenniurakoitsija, joka tekee asianmukaisen tarkistuksen ja mahdolliset korjaukset. Lähetystaajuuksien muutokset edellyttävät ainakin päävahvistimen ja antennien tarkistamista ja tarvittaessa uudistamista.
– Viestintäviraston sivustolla on antenniohje, jossa yleisellä tasolla kuvataan, minkälainen on hyvä antenni. Tällainen ohje on koettu tarpeelliseksi, koska televisiovastaanotossa on paljon ja monentyyppisiä ongelmia. Suuri osa niistä johtuu siitä, että katolla ei ole kunnollista antennia, Suvi Juurakko-Lehikoinen vielä huomauttaa.
– Kun taloyhtiössä on varmistuttu, että laitteisto ja järjestelmä ovat kunnossa, silloin varsinainen viritystyö vie huomattavasti vähemmän aikaa, hän mainitsee.
Suunnitellun aikataulun puitteissa
Antenniurakoitsija ei voi kuitenkaan heti käyntinsä yhteydessä säätää televisiojärjestelmää uusille taajuuksille, vaan viritystyön ajankohta riippuu siitä, missä tahdissa Digita Oy tekee pää- ja täytelähettimiin tarvittavat muutostyöt. Se tiedottaa niistä hyvin tarkkaan, useampaan otteeseen ja alueellisesti kohdentaen.
– Televisiolähetyksiä lähetetään jonkin aikaa rinnakkain ns. vanhalla ja uudella taajuudella. Tämä vaihe kuitenkin kestää vain 1- 4 viikkoa riippuen siitä, kuinka paljon muutoskohteita lähetinalueella on. Tässä on se aikahaarukka, ja kun viritystyö käydään tekemässä sinä aikana, silloin ei tule kiinteistöissäkään pidempiä katkoksia television näkymisessä.
– Siksi varsinkin isoissa kaupungeissa, joissa on paljon kiinteistöjä, ennakolta varautuminen on ehdottoman tärkeää, Tiina Aaltonen vielä korostaa.
– Rinnakkaislähetyksiä ei kuitenkaan järjestetä DVB-T2-verkoissa tai kaikilla täytelähetinasemilla. Pidemmän katkoksen välttäminen täytelähettimen alueella edellyttää, että muutostyöt tehdään yhden päivän aikana.
Asukkaille tiedottaminen tärkeää
Tiedottaminen asukkaille kannattaa suunnitella etukäteen ja toteuttaa huolellisesti asukkaita palvellen. Tiina Aaltonen ja Suvi Juurakko-Lehikoinen pitävät luontevana, että isännöitsijä ottaa asiassa tiedotusvastuun ja toimii yhteyshenkilönä, jos asukkailla tulee muutosvaiheessa ongelmia television näkymisen kanssa.
Asukkaiden kannalta on tietysti tärkeä tietää, mitä taajuusmuutos heiltä edellyttää –käytännössä kanavahaun.
– Televisiomallit ovat hyvin erilaisia. Joissakin malleissa kanavahaku tapahtuu automaattisesti. Joissakin malleissa voi ruudulle ilmestyä teksti ”kanavalista on päivittynyt, tee kanavahaku” ja silloin televisiokatsojan tulee itse käydä käynnistämässä kanavahaku televisiovastaanottimen valikkojen kautta. Mikäli kanavahaun tekeminen ei onnistu, voi olla tarpeen palauttaa tehdasasetukset, Suvi Juurakko-Lehikoinen neuvoo.
Digitan ylläpitämästä verkkopalvelusta www.taajuusmuutos.fi löytyy myös perusohje kanavahaun tekemiselle. Jos kanavahaussa tulee ongelmia, kuluttajat voivat kääntyä myös Viestintäviraston vastaanotinneuvonnan puoleen, joka palvelee numerossa 0295 390 280 arkisin klo 14.00 – 19.00.
Toinen tärkeä tieto onnistumisen kannalta on se, milloin taloyhtiön antennijärjestelmään muutos tehdään eli milloin oma televisio on ”viritettävä”.
– Jos asukas tietää jo etukäteen, ettei osaa tehdä kanavahakua, voi tietysti pyytää apua sukulaisilta tai naapureilta, Suvi Juurakko-Lehikoinen kehottaa muistuttaen, miten tärkeää tämänkin asian kannalta on se, että asukkaat tietävät riittävän ajoissa, milloin muutostöitä omassa taloyhtiössä tehdään.
Aikataulu, missä mennään
Taajuusmuutostyöt alkoivat heinäkuun lopussa Pohjois-Suomesta ja pohjoisen Suomen alueen muutokset tehdään loppuun tänä vuonna.
Ensimmäisinä alueina muutoksia tehtiin Kemijärvellä ja Sallassa, sen jälkeen edetty Sodankylän, Sallan ja Utsjoen päälähetys- ja täytelähetinasemien alueille.
Syyskuussa uutisoitiin taajuusmuutoksista Pohjois-Suomessa ja lokakuun alussa muutosten vaikutuksista Kainuun TV-lähetyksiin.
Ensi vuoden puolella tullaan Oulu –Taivalkoski-akselilta etelämmäksi ja keväällä Keski-Suomeen.
Pääkaupunkiseudulla ja etelän rannikkoseuduilla muutostöitä tehtäisiin tämänhetkisten arvioiden mukaan ensi syksynä.
Taajuusmuutosten aikataulu loppuvuoden osalta löytyy viikkotasolla
sekä tarkemmin Digitan ylläpitämiltä sivuilta.
Viestintäviraston sivustolta löytyy myös sellainen kartta, mistä näkee päälähetinalueet ja muutostöiden etenemisen niissä tämän ja ensi vuoden aikana.
Artikkeli on julkaistu elokuussa ilmestyneessä Kiinteistöpostissa Pääkaupunkiseutu Extra 6/2015