Tuhohyönteisten tunnistamis- ja hävittämisneuvontaa

Asuntojen ja sisätilojen hyönteisten tunnistamiseksi ja torjumiseksi tuli Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen asiakaspalveluun  viime vuonna 881 yhteydenottoa. Mm. lutikka ja russakat ovat sen verran vaikeasti hävitettäviä, että niistä kannattaa ilmoittaa isännöitsijälle, joka hankki alan ammattilaisen paikalle. Monissa muissa tapauksissa kotikonstitkin onnistuvat.

Vuonna 2012 ympäristökeskuksen tunnistukseen tuoduista tuhohyönteisistä yleisimmät olivat turkiskuoriainen, keittiökoisa, museokuoriainen, riisihärö, jäytiäinen sekä lutikka.

Turkiskuoriainen ja museokuoriainen ovat tekstiilituholaisia, ja niiden merkittävin haitta on vaatteisiin ilmestyvät reiät. Tekstiilituholaisen löytää useimmiten juuri vaatekomerosta.

Keittiökoisa ja riisihärö ovat elintarviketuholaisia.  Ne viihtyvät keittiön kaapeissa ja pilaavat ruoka-aineita.

Jäytiäiset ovat etenkin uusissa asunnoissa esiintyviä hyönteisiä, josta ei sinällään ole haittaa. Jäytiäiset häviävät yleensä itsestään, kun uuden talon rakenteista poistuu kosteus.

Lutikat lisääntyneet ikävinä matkatuliaisina

Ihmiselle kiusallisimpia haittaeläimiä ovat syöpäläiset, kuten lutikka tai täi, jotka ovat ulkoloisia ja käyttävät ravinnokseen verta tai ihoa. Etenkin lutikoiden määrä on asiakasyhteydenottojen perusteella lisääntynyt selvästi. Lutikoita kulkeutuu kotiin yhä enemmän myös ikävinä matkatuliaisina.

”Lutikoita on vaikea havaita päivänvalolla, koska ne piiloutuvat ovelasti sänkyjen rakenteisiin, listojen taakse ja seinän halkeamiin. Yleensä vasta puremien ilmaannuttua alkaa epäilys lutikoiden olemassaolosta”, ympäristötarkastaja Kaisa Hiltunen ympäristökeskuksesta toteaa.

Jos on epäilys lutikoista, voi tiettyjä varotoimia kuitenkin tehdä. Matkoilta tulee yleisimmin mukaan lutikan munia, ja tekstiileistä lutikanmunat tuhoutuvat pyykinpesun yhteydessä 60 asteen lämpötilassa. Talven pakkasilla matkatavarat voi viedä aluksi esimerkiksi parvekkeelle ja avata laukut. Täysikasvuiset luteet kuolevat -17 asteessa kahdessa tunnissa.

Torjunta itse tai ammattilaisen avustuksella

Usein ihmiset haluavat tietää tarkasti, mitä tuhohyönteisiä omasta kodista on löytynyt. Torjuntaan voi yleensä ryhtyä ilman tarkkaa tunnistusta, sillä samat torjuntaohjeet pätevät usein eri tuhohyönteisryhmiin.

Useimmat tuhohyönteiset voidaan torjua rautakaupoista, puutarhamyymälöistä, tavarataloista tai apteekeista ostettavilla torjunta-aineilla. Torjunta-aineen valmistajan antamia käyttöohjeita tulee noudattaa täsmällisesti.

Tietyt tuhohyönteiset, kuten lutikka ja russakka (eli saksantorakka), ovat kuitenkin vaikeasti hävitettäviä, ja vaativat torjuntaan erikoistuneen ammattilaisen. Kyseisiä tuholaisia havaitessaan asukkaiden on syytä aina olla yhteydessä isännöitsijään. Monet tuhohyönteiset voivat myös siirtyä asunnosta toiseen.

Tietoa tuhohyönteisistä

Opasvideo elintarviketuholaisten torjunnasta: