Trumpettitie 6:n ilme kirkastuu – mittava julkisivujen peruskorjaus

Trumpettitie. Kuva: Mikael Lindén

Helsingin Kannelmäessä sijaitseva As Oy Trumpettitie 6 kokee suuren muutoksen. Taloyhtiössä peruskorjataan julkisivut ja parvekkeet, uusitaan ikkunat ja ulko-ovet, asennetaan hissit, kunnostetaan piha ja rakennetaan uudet talousrakennukset.

As Oy Trumpettitie 6:n osoitteissa Trumpettitie 6 ja Trumpettitie 8 sijaitsevat seitsemän taloa valmistuivat vuonna 1978. Asuntoja on 159.

– Talojen julkisivut ja ikkunat sekä piha-alue olivat yksinkertaisesti tulleet tiensä päähän. Julkisivuissa oli lohkeamia, ikkunoiden maali oli rapistunut ja pihalla oli jopa 80 senttimetrin vajoamia.

Neljä lautavuorattua talousrakennusta oli lähes romahtamispisteessä, hallituksen puheenjohtaja Arto Niemi kertoo.

Korjausten tarveselvitys ja sitä seurannut hankesuunnitelma, johon sisällytettiin myös hissien jälkiasentaminen, tilattiin Suunnittelu GL Oy:stä vuonna 2014. Sittemmin yritys valittiin kilpailutuksen kautta vastaamaan myös peruskorjauksen suunnittelusta.

– Taloyhtiössä päätettiin, että laitetaan asiat kerralla kuntoon, ettei tarvitse elää jatkuvan remontin keskellä. Peruskorjauksen ja hissien asentamisen kustannusarvioksi laskettiin 4,4 miljoonaa euroa, mutta se noussee lisätöineen lähelle viittä miljoonaa euroa, Niemi toteaa.

Peruskorjauksen pääurakoitsija on Consti Julkisivut Oy. Työt alkoivat viime vuoden elokuussa A- ja B-talojen julkisivujen kunnostamisella ja parvekkeiden korjaamisella. Samoihin aikoihin tontin pohjoisemmalla puoliskolla aloitettiin maanrakennustyöt. Lisäksi syksyllä purettiin kaikki talousrakennukset.

Urakka on edennyt aikataulussa. Työmaan vastaava mestari Mikko-Ville Heikkilä kertoo viime talven olleen suosiollisen rakentamiselle. Töitä ei jouduttu säiden takia keskeyttämään. Remontti valmistuu lokakuun lopussa 15 kuukauden urakoinnin jälkeen.

Julkisivun värit kirkkaammiksi

Peruskorjauksen rakennuttajakonsulttina toimiva Juha Laine Suunnittelu GL Oy:stä toteaa, että julkisivujen sandwich-elementit olivat paremmassa kunnossa kuin miltä ne näyttivät.

Purkamisen sijaan elementit kunnostetaan, eli puhdistetaan, korjataan tarvittavilta osin ja maalataan sekä saumataan.

Parvekkeiden kunnostukseen kuuluu vanhojen pinnoitteiden poisto, vaurioituneiden betoniosien korjaaminen, tasoittaminen ja maalaaminen. Kunnostettavia parvekkeita on yhteensä 84 kappaletta.

Vanhat harvalaudoitetut parvekekaiteet ja seinämät puretaan. Tilalle rakennetaan korkeapainelaminaattilevyillä verhotut teräsrunkoiset kaiteet. Parvekkeet myös lasitetaan.

Julkisivuvärit noudattelevat alkuperäistä värimaailmaa, mutta aiempaa kirkkaampina. Seinäpinnat ovat vaaleat, ja jokaisella talolla on oma värinsä, jolla on maalattu parvekkeiden kaiteet ja seinämät sekä ikkunoiden alla olevat koristekuviot.

Väreinä on käytetty keltaista, sinistä, ruskeaa ja punaista. Samankaltaisia ovat myös tien toisella puolella sijaitsevat Hekan vuokratalot; alueen ilme on yhtenäinen.

Trumpettitie 6:n ikkunat vaihdettiin puuikkunoista puualumiini-ikkunoihin. Uusien ikkunoiden, parvekeovien sekä parvekelasituksen myötä kiinteistöjen energiatehokkuus paranee.

Piharemontti iso kokonaisuus

Piha-alueen kunnostus on iso osa peruskorjauksesta. Ennen kuin pihatyöt voitiin aloittaa, kaadettiin runsaan hehtaarin suuruiselta tontilta lähes puolen sataa puuta. Pihan kunnostuksessa tehdään uusi pohja- ja sadevesiviemäröinti ja salaojitus.

– Koko piha-alue rakennetaan uudestaan. Maa-ainesta vaihdetaan keskimäärin puolen metrin syvyydeltä. Kyseessä on myös iso paalutustyö. Saviperäisen maaperän takia kaikki viemärit ja aidat paalutetaan, maahan on upotettu 300 – 400 teräspaalua, Consti Julkisivut Oy:n projektipäällikkö Marko Kahilainen kertoo.

Nyt tehtävissä viemäröintitöissä varaudutaan tulevaisuuden putkiremonttiin. Maan alle on asennettu varausputkia, joten pihaa ei tarvitse avata uudelleen putkiremontin vuoksi. Lisäksi pelastuslaitoksen nostolava-autojen vaatima kantavuus on huomioitu pelastustiellä.

Vanhat talousrakennukset on purettu. Kaksi uutta on jo valmistunut ja kaksi on pystytysvaiheessa. Varastorakennuksiin tulevat häkkivarastot ja tilaa muun muassa polkupyörien säilytyksen.

Niihin asennetaan myös lämmitys, jota ei ollut vanhoissa rakennuksissa.

Taloyhtiön jätehuolto uudistuu. Kun jäteastiat olivat aikaisemmin talousrakennuksissa, tulee nyt tontille kahteen paikkaan syväkeräysjätejärjestelmä. Sekajätteelle, paperille, biojätteelle, lasille ja metallille on omat säiliönsä.

Viherrakennustöihin päästää toukokuun mittaan. Alueelle on laadittu pihasuunnitelma. Pihaan saadaan uudet istutukset, pihakalusteet sekä lapsille ajanmukaiset leikkialueet. Loppusilauksena pihalle levitetään asfalttia 3500 neliömetrin alueelle.

Kesää ja lämpöisempiä kelejä odottaa myös maan tasalla olevien huoneistojen terassien rakentaminen laatoituksineen ja puukomposiittiaitoineen.

Pihan ja porrashuoneiden valaistuksessa siirrytään led-valaisimiin. Porrashuoneiden valoissa on liiketunnistimet. Led-valaistuksen odotetaan tuovan energiansäästöä.

Porrashuoneiden vanhat sisäänkäyntikatokset on purettu ja tilalle rakennetaan uudet. Myös ulko-ovet vaihdetaan.

Hissien asennukseen avustusta

Hissien asentaminen Trumpettitie 6:n ja 8:n taloissa alkoi keväällä. Niiden asentamisen urakoi Kone Hissit Oy.

– Hissien asentamiseen menee 1,2 miljoonaa euroa, johon saadaan ARA:lta ja Helsingin kaupungilta avustusta yhteensä 60 prosenttia. Tämä oli myös yhtiökokouksen asettama ehto hissien jälkiasentamiselle, Arto Niemi kertoo.

Hisseille on porrashuoneissa tilaa, hissikuilut saadaan hyvin sovitettua paikalleen. Ensimmäisellä hissillä tehtiin koeajo huhtikuussa. Porrashuoneisiin rakennetaan myös savunpoistoluukut.

Arto Niemen mukaan remontti on sujunut hyvin. Isoilta yllätyksiltä on vältytty, ja aikataulu on pitänyt.

Toista kauttaan puheenjohtajana toimivalta Niemeltä mittava peruskorjaus on vienyt runsaasti aikaa.

– Pääasia on saada kaikki tarvittavat työt kuntoon kerralla, joten asiaan ei ihan heti tarvitse palata, hän toteaa.

Urakoitsija hoitaa työmaa-aikaisen tiedottamisen. Porrashuonetiedotteissa kerrotaan viikoittain remontin etenemisen aikataulusta. Tarpeen mukaan viestitetään huoneistokohtaisesti.

Peruskorjauksesta saa tietoa myös tiedotusportaalissa, jonne asukkaat pääsevät omilla tunnuksillaan.

Marko Kahilainen ja Mikko-Ville Heikkilä arvioivat tiedottamisen toimivan hyvin, koska remontin laajuuteen nähden on tullut vähän palautetta. Tähän vaikuttanee myös se, että työmaainsinööri on paikan päällä kokopäiväisesti.

Teksti Irene Murtomäki
Kuva Mikael Lindén
Artikkeli on julkaistu toukokuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti 4/2017.