Toimistosiipi kohosi tasokkaiksi huoneistoiksi

Kuva:

Kauniaisten ydinkeskustassa sijaitseva Jalavapiha on kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Vanha toimistosiipi on kohonnut viisikerroksiseksi asuintaloksi. Osa laadukkaista huoneistoista on yksilöllisiä loft-asuntoja.

Rakennuttajana toimineen Grani Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Juhani Väisänen kuvailee lisärakentamista tavallista vaativammaksi.

– Hanke toteutettiin vanhan rakennuksen yhteyteen siten, että vanha toimistosiipi jäi uuden rungon sisälle. Tämä aiheutti haasteita niin suunnitteluttamiseen kuin toteutukseenkin. Rakentamiseen sisältyi niin purkamista, peruskorjausta kuin uuden rakentamistakin.

Lisäksi hanke oli hallinnollisesti haastava toteuttaa RS-kohteena osana olemassa olevaa asunto-osakeyhtiötä. Maaliin päästiin onnistuneesti kaikkien osapuolten hyvällä yhteistyöllä.

Kohteen suunnittelusta vastannut arkkitehti Mari Matomäki Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy:stä sanoo toimistosiiven korottamisen olevan ainutlaatuinen kohde.

– Tänä päivänä puhutaan paljon lisä- ja täydennysrakentamisesta. Tavallisesti taloa korotetaan yksi tai kaksi kerrosta, mutta Jalavapihan toimistosiipeen rakennettiin kolme kerrosta lisää.

Toimitusjohtaja Juhani Väisänen mainitsee lisärakentamisen kannattavan, kun kohteen sijainti on hyvä. Hän sanoo Kauniaisten kaupungilla olleen merkittävä rooli hankkeen onnistumisessa. Kaavoitus sujui hyvässä hengessä ja kaupungilla oli myötämielinen suhtautuminen lisärakentamiseen.

Palvelujen ääressä sijaitsevia asuntoja kohtaan heräsi hetimiten kiinnostusta, kun talon laajentamista alettiin suunnitella.

– Tasokkaille asunnoille on kysyntää. Asiakaskuntamme koostuu pääasiassa seniori-ikäisistä ihmistä, jotka haluavat siirtyä vaivattomaan kerrostaloasumiseen palveluiden äärellä.

– Kauniainen on arvostettua asuinaluetta, jonka ilme on puistomainen. Tätä vehreyttä vaalitaan myös Jalavapihassa, Väisänen kertoo.

Tontilla on muun muassa vaahteroita ja jalavia. Asuntoyhtiön nimikkopuu on ympärysmitaltaan lähes neljämetrinen jalava,

As Oy Kauniaisten Jalavapihan tontti on pinta-alaltaan noin 2 100 neliömetriä. Tontilla on ainoastaan muutama autopaikka. Ratkaisuna on kivenheiton päähän rakennettu pysäköintitalo, joka palvelee myös naapuritalojen asukkaita.

Talon uudistaminen monivuotinen urakka

Vuonna 1968 valmistunut rakennus on aikaisemmin käsittänyt kolmikerroksisen asunto-osan ja kaksikerroksisen toimistosiiven. Talossa on toiminut Helsingin Puhelinyhdistys ja sittemmin Elisa Oyj, jolla on edelleen entisen toimistosiiven alakerrassa teletilat.

– Vanhassa asunto-osassa tehtiin mittava peruskorjaus vuonna 2012. Jo tuolloin oli ajatuksena korottaa toimistosiipeä ja rakentaa asuntoja. Samoihin aikoihin vaihtoi Ratahallintokeskuksen omistuksessa ollut Jalavapihan ja radan välinen tontti omistajaa, jonka kanssa haimme yhdessä asemakaavamuutosta. Uusi kaava mahdollisti toimistosiiven muuttamisen asumiskäyttöön ja korottamisen kolmella kerroksella samaan räystäskorkeuteen naapuriin rakennettavien talojen kanssa, Grani Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Juhani Väisänen taustoittaa.

Arkkitehti Mari Matomäki toteaa, että korttelissa on tapahtunut kaupunkikuvallisesti iso muutos.

– Aikaisemmin Jalavapihan asuin- ja toimistorakennus sijaitsi ikään kuin kuopassa. Sen vieressä oli vanha purkukunnossa ollut puutalo ja radan suuntaan katsottaessa alue oli pusikkoa. Nyt uudistettu Jalavapiha lisäkerroksineen on nostettu esiin. Se muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden radan puolelle rakennettujen uusien kerrostalojen kanssa.

Talon uusi ulkoasu kunnioittaa sen 1960-luvulta olevaa arkkitehtuuria.

– Vanha asunto-osa ja toimistosiipi edustivat tyypillistä aikakautensa rakentamista. Tämä on otettu niin peruskorjauksen kuin lisäkerrosten suunnittelussakin huomioon, arkkitehti Mari Matomäki sanoo. Hän suunnitteli myös neljä vuotta sitten toteutetun yhdeksän huoneistoa käsittävän asunto-osan peruskorjauksen.

Valoisa ja raikas yleisilme

Viisikerroksisen laajennusosan ilme on valoisa ja raikas. Etelän puoleista julkisivua hallitsevat isot lasitetut parvekkeet, muutoin julkisivu on rapattu valkoiseksi. Sokkelikerros on kiiltävä- ja mattapintaista puristelaattaa.

Laajennusosan sisäänkäynti on niin ikään etelän puolella. Sisäänkäyntikatoksessa on käytetty lämpökäsiteltyä puuta.

Porrashuoneen ala-aulassa on keraaminen laatta. Porrassyöksyt ovat mosaiikkibetonia. Valoa tilaan tuo kattoikkuna.

Viisikerroksisessa rakennuksessa on hissi. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat muun muassa huoneistojen irtaimistovarastot, jotka ovat lämmintä tilaa.

As Oy Jalavanpihan laajennusosassa on viisitoista asuntoa. Toisen kerroksen toimistotilat on muutettu loft-asunnoiksi, jotka ovat suuruudeltaan 81, 97,5 ja 88 neliömetriä. Ne ovat tavanomaista korkeampia, olohuoneissa on huonekorkeutta lähes kolme ja puoli metriä.

– Asunnoille antavat oman ainutkertaisen ilmeensä toimistotalon historiasta kertovat pilarit, jotka ovat kantavia rakenteita. Lisäksi asunnoissa on eri tasoja, Matomäki kertoo.

Kolmannen, neljännen ja viidennen kerroksen huoneistot vastaavat uudiskohteen asuntoja. Kaksiot ja kolmiot ovat suuruudeltaan 38–81,5 neliömetriä.

Kaikki asunnot ovat valoisia ja niissä on tilavuuden tuntua. Terassimaisille parvekkeille on liukulasiovet, joista valo pääsee tulvimaan sisälle ja luonto tulee lähelle. Tätä korostavat myös parvekeseinien ja -lattioiden puupinnat.

Asuntojen pintarakenteet ovat laadukkaat. Huoneistoissa on tammilautaparketit, korkeakiiltoiset keittiökalusteet sekä keraamiset liesitasot. Keittiökaapistojen välitila on valaistu led-nauhalla.
Asumismukavuutta lisää lattialämmitys. Asunnoissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto varustettuna lämmön talteenotolla.

Joissakin asunnossa on sauna, jonka seinät ja lauteet ovat tummaa lämpökäsiteltyä tervaleppää. Tunnelmaa antavat kattoon upotetut ledvalaisimet.

Räätälöityjä ratkaisuja

Kauniaisten Jalavapihan korottaminen kaksikerroksisesta toimistosiivestä viisikerroksiseksi asuinrakennukseksi oli haastava, mutta samalla myös mielenkiintoinen kohde, pääurakoitsijana toimivan Rakennus Omera Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Leppänen toteaa.

– Matkan varrella tuli esiin yllättäviä asioita, joita kaikkia ei ole voitu ottaa suunnittelussa huomioon. Tällaisia olivat esimerkiksi kohdat, joissa vanha ja uusi rakennus kohtasivat. Muutoinkin suunnittelun ohjausta ja räätälöityjä ratkaisuja jouduttiin tekemään huomattavassa määrin. Tilaajan ja suunnittelijan kanssa tehdyllä hyvällä yhteistyöllä kaikki onnistui hyvin.

Jalavanpihan laajennusosan rakentaminen alkoi vuoden 2016 helmikuussa. Ensin purettiin vanhan toimistosiiven kahitiiliset ulkoseinät betonirunkoa lukuun ottamatta. Tätä vahvistettiin teräspalkein ja lisäksi tehtiin muun muassa teräspaalutuksia porrashuoneen ja uuden rungon perustuksia varten. Uusi kantava runko rakennettiin vanhan ympärille.

Omat pulmansa purkutöihin ja rakentamiseen toivat pohjakerroksessa sijaitsevat teletilat, joihin ei saanut kulkeutua pölyä, tärinää eikä kosteutta. Niihin piti myös olla esteetön pääsy vuorokauden ympäri.

– Lisäksi aikatauluttamisessa piti huomioida se, että talon toisessa päädyssä asuttiin koko ajan. Tiettyjä töitä voitiin tehdä vain tiettynä aikana, Leppänen kertaa rakentamisen vaiheita.

– Logistiikan kannalta päänvaivaa aiheutti ahdas tontti. Tilanteen helpottamiseksi kaupungilta vuokrattiin viitisenkymmentä metriä jalkakäytävätilaa, jotta elementit saatiin nostettua paikoilleen.
Lisärakentamisen yhteydessä uusittiin myös aikaisemmin peruskorjatun kolmikerroksisen asuntosiiven konesaumapeltikattoa yli sata neliötä. Laajennusosan vesikatto on bitumikermikatetta.
As Oy Kauniaisten Jalavapihan laajennusosa on viimeistä silausta vaille valmis. Pihatyöt saatiin valmiiksi toukokuussa.

Talon idänpuoleisella viheralueella säilyy linkki menneisyyteen. Tonttia kaivaessa maasta löytyi paikalla olleen talon kiviset perustukset. Komeilla kivillä on nyt rajattu nurmikkoaluetta. Lisäksi paikalleen saavat jäädä talon vanhat betoniset portaat. Alueelle istutetaan muun muassa kirsikkapuita.

Teksti Irene Murtomäki kuva Mikael Lindén
Artikkeli on julkaistu elokuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti Extrassa 6/2017