Helsingin kaupungin rakennuttamasta Viikin ympäristötalosta suunniteltiin alusta alkaen Suomen vähiten energiaa kuluttava toimistorakennus. Sen E-luku on 82 kWh/m2, mikä vastaa passiivirakennusta.
Runsaan kaksi vuotta sitten valmistuneen talon energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian ratkaisuihin sijoitettiin 700 000 lisäeuroa, mikä vastaa 4 prosenttia rakennuskustannuksista.
Rakentamista seurannut tilojen tehostettu ilmanvaihto ja sen jälkeinen lämmityksen säätö on nyt tehty. Energiankulutuksessa ja -tuotannossa on lähestytty suunnitteluarvoja ja tällä hetkellä energiansäästö on arviolta 30 000 euroa vuodessa. Tavoitteena on 45 000 euron säästö ja 10-15 vuoden takaisinmaksuaika.
Sähköistyksen osalta energiatehokkuutta edustavat muun muassa valaistuksen läsnäolo- ja päivänvalo-ohjaukset sekä ajastus. Muun muassa työhuoneiden sähkölaitteet kytkeytyvät pois, jos paikalla ei ole ketään. Ilmanvaihdon ohjaus taajuusmuuttajilla ja sähkölaitteiden valinta parhaista energialuokista pitävät energiankulutusta osaltaan kurissa. Seuranta on tarkkaa ja talosta löytyykin noin 60 sähkön alamittausta.
Aurinkosähkölle oma varasto
Talo tuottaa itse sähköä auringosta ja tuulesta. Aurinkopaneeleja on yhteensä noin 600 neliötä, joista valtaosa on julkisivulla. Rakennuksen katolla on neljä pientä tuuliturbiinia ja loput tarvittavasta sähköstä ostetaan tuulisähkönä. Aurinkosähköjärjestelmän teoreettinen huipputeho on 60 kWp, jonka tuotantoa voi seurata reaaliaikaisesti. Tätä kirjoitettaessa on kesäkuun alun puolipilvinen päivä ja aurinkosähköä syntyy 35 kW:n teholla.
Kesästä alkaen talo myös varastoi aurinkosähköä, kun käyttöön otetaan maan ensimmäinen kiinteistöön asennettava, tuotantokäyttöön otettava akusto. Se varastoi aurinkosähköä, tasaa kulutushuippuja ja mahdollistaa sähköautojen älylatauksen. Sähköverkon rasitus vähenee, kun sähköautot voidaan kulutushuippujen aikana ladata omalla sähköllä varastosta. Varastosta on mahdollista myös myydä sähköä verkkoon.
Helsingin ympäristötalon pihalla on kolme sähköautojen latauspistettä. Täysi akkuvarasto riittää lataamaan kaksi tai kolme sähköautoa täyteen tunnissa, minkä jälkeen se on ladattava aurinkopaneeleista uudelleen. Varaston kapasiteetti on 45 kWh, mikä vastaa arviolta yhden sähkölämmitteisen omakotitalon keskimääräistä päiväkulutusta. Varasto voidaan haluttaessa laajentaa kaksinkertaiseksi.