Toimiiko vanha palovaroitin?

Miten aika vaikuttaa palovaroittimien toimintaan? Kuinka käyttöikänsä loppuvaiheessa olevat tai jo sen ylittäneet palovaroittimet reagoivat savuun?
Palovaroittimen ikääntymisestä ja palovaroittimen toiminnasta käyttöönoton jälkeen ei ole tehty kattavaa tutkimusta, mutta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes käynnisti tämän vuoden toukokuussa vanhojen palovaroittimein toimintaan liittyvän selvityshankkeen.
Toimivalla palovaroittimella on suuri merkitys tulipalon alkuvaiheen havaitsemiseen, mahdollisiin alkusammutustoimenpiteisiin sekä palosta pelastautumiseen.
Pelastuslain mukaan palovaroitin on pakollinen asuinrakennuksissa, majoitustiloissa ja hoitolaitoksissa ja laitteet on pidettävä toimintakunnossa.
Palovaroittimen valmistajat ilmoittavat varoittimien käyttöiän olevan keskimäärin 5–10 vuotta. Laitteen uusimisajankohta tulee olla merkittynä palovaroittimen pohjaan.
Hankkeen tavoitteena on saada lisätietoa vanhojen palovaroittimien toiminnasta sekä opastaa kuluttajia palovaroittimien ikääntymiseen liittyvistä seikoista.
Palovaroittimen ikääntymisselvityshankke toteutetaan yhdessä Finanssiala ry:n, Nuohousalan Keskusliiton, Onnettomuustutkintakeskuksen, Pelastusopiston, sisäministeriön, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön sekä pelastuslaitosten kumppanuusverkoston kanssa.
Palovaroittimien testaus tehdään Pelastusopistolla Kuopiossa. Tuloksista tiedotetaan vuoden 2018 alkupuolella.

1 Comment

 1. Palovaroittimeni ovat n. 19 vuotta vanhat! Alku-aikoina paristoja on kyllä vaihdettu. Hankin ne silloin, kun ne tulivat pakollisiksi.

  Molemmissa punainen merkkivalo kyllä tuikkii ja kokeilunappia painaessa lähtee kova ääni.

  Malli on Elexi NR 926010 Model EL- 333. 2 vuoden takuu.

  Säteilyturvakeskuksen hyväksymä. Päätös nro 13/311/94.

  Viime vuosina paristonvaihto hälytystä ei ole kuulunut. Alku-aikoina kyllä kuului. Nykyiset paristot varmaan paremmat ja pitkäkestoisemmat kuin aikaisemmat?

  Voinko olla varma, että hälyttimet toimivat ?

Kommentointi on suljettu.