Tiilitalon uusi elämä

Julkisivut ovat nyt hyvässä kuosissa. Kaupunki jatkaa Hatanpään valtatiellä raitiotien rakentamista.

Hatanpään valtatie 12:n vuosien mittainen remonttiputki päättyy julkisivun ja sisäpihan kunnostukseen. Nyt on viittä vaille valmista.

Komea tiilitalo Hatanpään valtatien varrella hallitsee näkymää Tampereen keskustassa. Valmistuessaan 1929 talo on ollut kaupungin korkein rakennus, joka saattaa olla monelle ei-tamperelaisellekin tuttu näky, sillä se sijaitsee linja-autoasemaa vastapäätä.

Talon korkeimmassa osassa on seitsemän kerrosta, rappuja on viisi, asuntoja lähes sata. Historia tietää, että talon matalamman osan E-rappuun oli alun perin tulossa autokorjaamo.

Tilanne on varsin loistava. Nyt on valmistumassa julkisivuremontti ja alapihaan on valettu uusi kansi.

Kaikki muu on vuosien varrella tehty: sähköt, käyttövesiputket, viemärit, saunat, pesutuvat, kaapelit ja nettiyhteydet. Myös entisten maakellarien lattiat on valettu uusiksi.

On hakattu ja porattu, hiottu ja sahattu. ”Kyä ny kelpaa”, sanoisi tamperelainen tyytyväisenä.

– Tämä on ollut pitkäjänteinen suunnitteluja rakentamisprojekti, kertoo isännöitsijä Anu Lindgren Reim Tampere Oy:stä.

Kaikki tieto, mitä esimerkiksi putkiremontin aikana opittiin, on voitu nyt ottaa käyttöön.

– Jos on käynyt läpi putkiremontin, kaikki muu remontointi on sen jälkeen helppoa. Pari vuotta sekin urakka kesti, taloyhtiön hallituksen jäsen Tuula Kangas sanoo.

Tämä remontti ei paljoa vaikuttanut asumiseen, paitsi siten, että talo oli jonkin aikaa piilossa hupun alla.

Kuparinen talonpääty on tyylikäs yksityiskohta.

Julkisuvun hienosäätöä

Remontissa kadunpuoleisten julkisivujen saumat uusittiin ja seinät pestiin. Huonot tiilet vaihdettiin ”uusiin vanhoihin” tiiliin.

– Koko seinä käytiin tarkasti läpi. Kaikkiaan noin sata tiiltä jouduttiin vaihtamaan, Consti Korjausrakentamisen työnjohtaja työnjohtaja Jukka Heinisuo sanoo.

Näyttävyys ei sinänsä ollut korjaamisen tärkein kriteeri.

– Remontissa haettiin ratkaisuja, jotka muistuttavat mahdollisimman hyvin alkuperäistä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jouni Kunnas kertoo.

– Jos julkisivua olisi muutettu liikaa, olisimme epäonnistuneet, sanoo Heinisuo.

Onnistuneen kokonaisuuden lisäksi hienoja yksityiskohtia ovat mm. talon päätyihin tehdyt kuparipellitykset.

– Peite ei saanut olla liian paksu, jotta se pysyy tontin rajojen sisäpuolella, Lindgren huomauttaa.

Kuparipellitys peittää talon etelän puolelta noin kerroksen korkeudelta, idän suunnassa puolentoista kerroksen alan. Aiemmin talo sai ylleen tyylikkään kuparikaton.

Julkiasussa on tavoiteltu vanhaa ja siinä on onnistuttu. Edellisten korjausten ratkaisut olivat peräisin 1950-luvulta.

– Tavoitteena oli palauttaa talon alkuperäinen tyyli, vaikka piirustuksia ei ollut enää ollut olemassa, Kunnas mainitsee.

Taloyhtiön hallituksen jäsen Tuula Kangas, työnjohtaja Jukka Heinisuo, hallituksen puheenjohtaja Jouni Kunnas ja isännöitsijä Anu Lindgren talon E-rapun ovensuussa.

Sisäpihan kansiremontti

Talo sijaitsee loivassa rinteessä, joten käytännössä kiinteistössä on kaksi sisäpihaa, yläpiha ja alapiha. Julkisivun entisöinnin lisäksi suuri operaatio oli alapihan kansiremontti.

Alemman sisäpihan alkuperäinen laatta purettiin ja valettiin uusi laatta.

Edellinen pihakansi oli alkuperäinen.

– Purkamisen jälkeen alapihalla ammotti reilut kolme metriä syvä kuoppa, sanoo Heinisuo.

– Sisäpihan laatan alta otettiin pois vanhat putket ja vanha lämpökeskus. Vanha rappaus seinistä purettiin ja tehtiin uusi rappaus, täsmentää Kunnas.

Pohjaviemäriremontin yhteydessä kellaritilat ja säilytystilat uusittiin jo 2010. Pihalaatan alla oleva kellariosa saneerataan tässä remontissa.

– Hyvä tieto oli se, että maaperän haittatutkimuksissa ei löytynyt mitään poikkeavaa, Kangas sanoo.

Hieman päänvaivaa aiheutti lokakuun pakkanen, sillä se vaikeutti sisäpihan kannen valua.

Tämänkertaisen remontin budjetti pyöri kahden miljoonan euron alapuolella.

Uudet ikkunat ovat desibeli-ikkunoita, jotka eristävät liikenteen melua. Uusissa laseissa on myös aurinkosuojat.

Ikkunat ja ovet

Julkisivun paraatipuolelle asennetaan uudet, käsityönä tehdyt tammiovet. Yhteensä tammiovia on kymmenen. Yläpihan parvekkeiden ovet sen sijaan ovat alumiinia.

– Ikkunat eivät olleet ihan käyttöikänsä lopussa, mutta tämän remontin yhteydessä oli järkevää laittaa ne uusiksi, Kunnas sanoo.

Uudet ikkunat ovat ns. desibeli-ikkunat, jotka eristävät hyvin liikenteen melua. Uusissa laseissa on myös aurinkosuojat.

Talossa on painovoimainen ilmanvaihto ja remontissa korvausilmaventtiilit uusittiin.

– Tulevaisuus näyttää, kuinka hyvin ne toimivat, sanoo Kunnas.

Alapihalle on vielä tulossa uudet palosuojatut roskakatokset.

Alasisäpihan uuden kannen alla tehdään vielä viimeistelytöitä. Vanhat putket ja lämpökeskus purettiin pois.

Paljon muuttujia

Heinisuon mukaan työmaa on ollut haasteellinen, sillä isot työvaiheet olivat käynnissä päällekkäin.

– Siihen nähden kaikki sujui ihan ookoosti. Kun kyseessä on lähes 100 vuotta vanha kiinteistö, ei voi tietää mitä kaikkea eteen saattaa tulla.

– Ei tämä ollut kaikkein helpoimpia kohteita. Edessä ovat aina korjausrakentamisen haasteet, vanhan purkamisesta lähtien.

Työvaiheiden yhteensovittaminen ja tavaroiden säilyttäminen vaatii omaa työmaalogiikkaansa, sillä varsinaista aluetta varastoitaville tavaroille ei ollut käytössä. Kaikki kun tunnetusti vaikuttaa kaikkeen.

Käytössä oli esimerkiksi yksi porttikongi, josta ei mahdu kulkemaan kuorma-autolla.

Kyseessä ei ollut yhden työmaamestarin työmaa.

– Muuttujia on paljon ja liikkuvia osia on yllin kyllin. Yksi pää ei tähän tetrikseen aina riitä, Heinisuo sanoo.

Alasisäpihan uuden kannen päällä puretaan remonttitelineitä.

Sujuvaa yhteistyötä

Nyt asukkaat voivat huokaista helpotuksesta, sillä isoista remonteista tämä oli viimeinen.

Vaikka talossa lähes puolet on sijoitusasuntoja, yhtiökokouksessa kaikilla osakkailla oli myötämielinen suhtautuminen tähänkin remonttiin.

Hallitus ja isännöitsijä ovat tyytyväisiä hankkeen etenemiseen. Työmaakokouksia pidettiin kolmen viikon välein.

– Kommunikaatio on toiminut hyvin, Heinisuo sanoo.

– Yhteishenki on ollut mainio läpi koko projektin, lisäävät Lindgren ja Kangas.

– Asioista on pystytty hyvin keskustelemaan, Kunnas muistuttaa.

Nyt talo on kuin uuden veroinen ja houkutteleva, eikä enää pelkästään sijaintinsa vuoksi.

Ihan kokonaan remonteista ei silti päästä eroon, sillä vuoden alussa ratikkatyömaa ulottuu juuri talon kohdalle ja siitä vielä pikkuisen eteenpäin.

– Ratikkatyömaa vaikuttaa sen verran, että Tampereen kaupunki laittaa maan alle uusiksi sähkö- ja vesilinjat, Kunnas.

Uusien ikkunoiden myötä kadun työmaamelu ei taida kuitenkaan paljoa haitata.

Teksti Jyrki Liikka | Kuvat Ari Korkala