Telinemies 2: Miksikö? Ensimmäinen Miksi.

Lupasin vähän valottaa näitä miksi-asioita. Miksi siis on parasta rakentaa telineet ja antaa asukkaan asua pussissa muutaman kuukauden kuin että homman voisi tehdä nopeammin ja tehokkaamminkin ilman telineitä, sellaistakin, kun nykyään väitetään.
Kaikki tietysti jo arvasivatkin, että rahahan se on syynä. Niin onkin, mutta on lisäksi yksi äärettömän tehokas laite, joka pitää asiat nykyisessä kuosissaan.
Kopiokone. Telinemies pitää kopiokoneista. Niillä on ollut ja niillä tulee olemaan suuri vaikutus telinekauppaan.

Kun on päätetty ryhtyä hommiin, pitää pyytää tarjouksia. Vaikkapa siitä, mitä pitää tehdä ja mitä sen tekemisen suunnittelu maksaa.
Tämä on ihan välttämätön paha, byrokraattien keksintö. Kyllä jokainen tietää, mitä pitää tehdä, mutta byrokraattien takia jonkin alan oppiarvon saaneen on työ määräysten mukaan suunniteltava.
Kun sitten ihan väkisin täytyy tällainen asia hoitaa, niin halvin tarjous on aina se paras tarjous. Suunnitelmista ei kannata maksaa kuin sen verran, että joku saadaan ne tekemään.
Siinä kohtaa kopiokone astuu kuvaan mukaan ja siitä telinemies tykkää! Mitä enemmän kopiokone suoltaa suunnitelmia, sitä halvempi yksikkökustannus niillä on. Kaikki tietävät, että ihmisen tekemä työ maksaa. Ja se maksaa sitä enemmän, mitä enemmän hän käyttää aikaansa turhan pohtimiseen. Turhana tulee pitää kaikkea, mitä ei ole jo aiemmin tehty. Kaikista pahinta on, jos suunnittelijalla on ajatus.

Otetaan nyt vaikkapa joku arkkitehdin ajatus, esimerkiksi julkisivuun tehtävä pieni koristeeksi tulkittava asia. Tämän ikävän asian onnistunut torppaaminen sujuu seuraavasti, ihan vain pienenä neuvona ensikertalaisille.
Ei hermostusta heti, vaan kuunnellaan tarkkaavasti, ollaan lähes samaa mieltä ja lopussa kysytään se oleellinen idean tappava kysymys, mitä se maksaa?
Sen jälkeen päätetään olla ottamatta koristetta, koska se maksaa. Tässä tietysti kului aikaa turhan miettimiseen ja tottahan tuo ajatuskin jo jotain maksoi, mutta saatiin sisältöä suunnittelupalaveriin. Idea olisi saattanut olla laatua tai asukkaiden asumista parantava, mutta se ei ole pääasia.
Elinkaarikustannusajattelu ja raha ovat toistensa vastakohtia. Mitä ihmeen järkeä on ajatella 50 vuoden päähän? Telinemieskin kasvaa silloin horsmaa. Onneksi myös museovirasto tyrmää usein moiset aatteet niiden ensimetreillä. Heidän mielestään on aivan oikein ja erittäin tärkeää säilyttää kaikki sellaisena, joiksi ne on joskus tehty.

Kopiokone, se pelastaa telinemiehen bisnekset. Se ei turhaan ajattele, annetaan vaan koneen laulaa ja monistaa nimiöiltään muutettuja suunnitelmia ja työselityksiä. Harmittaa jo muutenkin kopiokoneen puolesta, kun viime vuosina on pitänyt muuttaa tekstiosia vastaamaan Eurocoden mukaisia merkintöjä. Ihan turhaa työtä, josta asiakas saa maksaa lisähintaa. Ja sitten nämä CE-hömpötykset, miten kallista ja turhaa lystiä. Onneksi kopioimalla siitäkin selvittiin. Tiivistettynä, Telinemiehen mielestä kopiokone ratkaisee sen, kuka saa suunnitteluhomman tehtäväkseen ja se on hyvä!
On hienoa, kun kopiokone työntää ulos ison nipun papereita ilman suurempaa vaivaa. Eihän asiakas sitä tiedä, että melkein samoja papereita on jo pyöritetty ainakin 10 vuotta. Niille se on ensimmäinen kerta ja mitä sitä hyvää suotta muuttamaan. Kannattaa mieluimmin vaihtaa kopiokone vuodessa kuin muuttaa mitään paperia.
Kyllä asiakasta säväyttää, kun on heittää 250-sivuinen rakennusselitys pöydälle osoituksena toimiston osaamisesta. Voi hyvä Sylvi sentään.
Telinemies ei edes uskalla ajatella, mitä tuon kirjoittaminen ihan ajatuksella tulisi maksamaan. Ilman sitä tärkeää kopiokonetta toimiston tarjous on ulkona kilpailusta kuin lumiukko. Vähän sama kuin että minun pitäisi alkaa miettimään telinehommia uudestaan. Enhän minä sellaista osaa.

Kuulemani mukaan aina silloin tällöin joku myyntimies on saanut luvan tulla ovesta sisään kertomaan jostain uudesta, mutta vain siksi, että lupasi tarjota kahvipullat. Kopiosuunnittelutoimisto ei ala pilaamaan Telinemiehen bisneksiä mitään muuttamalla, se on kummankin yhteinen etu.
Telinemiehen bisnesten kannalta on myös hyvä, että on suunnittelutoimistoja, jotka eivät halua kilpailla kopiokonetoimistojen kanssa. Niissä on muka asiantuntijoita hommissa ja tekevät parempia hommia ja ajattelevat asukkaan kannalta asioita. Niin, niin, mutta ei tässä mitään ajatuksia tarvita, kaikki tietävät, että ne maksavat ja ovat turhia. Eiköhän se asia ole jo tullut selväksi. Noissa toimistoissa syödään liikaa myyntimiesten tuomia pullia. Sen takia ne ovat niin kalliita.

Argumentti numero yksi on siis, ettei suunnittelusta kannata maksaa. Se on pakollinen menoerä, byrokraattien keksintö. Kukaan ei tarvitse ideoita, tarvitaan papereita ja niitä tuotetaan kopiokoneella. Paras kopiokone voittakoon. Siitä syystä Telinemies antaa joka Joulu uuden koneen ostaneille kopiokonetoimistoille joululahjaksi muutaman riisin aanelosia.
Seuraavassa kolumnissa esitetään uusi miksi-argumentti. Timantinkova, ammattilaisen mielipide. Kaivamme esiin päällikön.

Telinemies on julkaistu lokakuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti PääkaupunkiseutuExtrassa 8/2015.

***********************

Kiinteistöpostissa aloitti Telinemies-niminen kolumnisti vuoden 2015 syksyllä. Julkaisemme kolumneja nyt myös täällä Kiinteistöpostin kotisivulla. Tässä toinen kolumni.
Tässä luonnehdinta Telinemiehestä: ”Jo 40 vuotta telineillä ja ilman. Ikää ja harmautta on jo riittävästi ja tullut katseltua rakentamista aika monesta vinkkelistä saaden jotain aikaankin, ainakin ensimmäiset 70-luvun tekeleet on jo purettu tai korjattu. Rakennusfysiikka on Telinemiestä aina kiinnostanut, varsinkin kun siitä ei juuri mitään tiedetä. Motto, rakentaminen on materiaalin varastoimista paikoilleen.”