Tehdä saa, mutta syytä pistää myös rajat

Wilma Schlizewskin asumiskokemus Helsingissä kaikessa monimuotoisuudessaan ehti venyä yli neljännes vuosisadan mittaiseksi ennen kuin hänestä kahdeksan vuotta sitten tuli asoy-asukas, omistajan ominaisuudessa Alakiventie 3:ssa. Kauaa ei mennyt ennen kuin sanavalmis nainen kuului jo hallitukseen – eikä yhtään vasten tahtoaan.

Sitä ennen, lyhyessäkin ajassa hän ehti kokea yhtä ja toista petraamisen tarvetta taloyhtiön johtamiskulttuurissa. Pihansiivoustalkoot on otettu käytäntöön, ja niihin ilolla myös osallistutaan. Silti omasta halusta ja tarpeelliseksi katsottuaan saa haravoida muutenkin, pelkoa tuntematta.

Rajoituksiakin saa olla, ja lupa puuttua, jos aihetta on. – Olen sitä mieltä, että naapurinkin pentuja saa ohjastaa!

Vaikka Myllypurosta asunnon hankkiessaan Schlizewski joutui joustamaan periaatteestaan, että kotiin on päästävä ratikalla, ostos ei lopulta ole osoittautunut ollenkaan hullummaksi. Yhteishenki on lisääntynyt talkoista isompiinkin asioihin. Erityiskiitoksen As Oy Alakiventie 3:n hallituksen puheenjohtaja kohdistaa yhtiölle suostumisesta remonttihankkeeseen meiningillä ’kun kerran korjataan, korjataan sitten kaikki’. Ja puuttuvan ratikan korvaa metro.

– Jo nyt on selvää, että vähän samanlaiseen on kiinnostusta muuallakin. Moni varmaan haluaa käydä katsomassa, kun olemme vähän pidemmällä.

Se uteliaisuutta eniten herättävä, ’vähän pidemmällä’ vuoronsa saava vaihe arvatenkin on katolle valmiina nostettavien lisäasuntojen tulo. Vaikka alun perin sovittu valmistaja koki konkurssin, korvaavia tuottajia on tarjolla.

Linjasaneeraus yli puolen välin

Kerrostalo, Kiinteistöpostin seurantakohde As Oy Alakiventie 3, on iso. Iso on korjaushankekin, jota yhtiössä on viety eteenpäin jo vuosia. Ehkä vuoden kuluttua rakennus on entistäkin isompi, korkeampi. Alkuperäistä muhkeampi ja monessa mielessä aiempaa parempi se on jo nyt. Minkälaiset ovat mietteet taloyhtiössä tässä vaiheessa?

– Pieni on hyvä!

Nyt puhe ei ole koosta. Taloa on päätetty kasvattaa, ja se takana seistään yhä. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Wilma Schlizewskin kommentissa ”pienuuden” arvostus kohdistuu urakkamuotoon, mikä hankkeeseen valittiin.

Projektinjohtomallille luonteinen tilaajan ja projektinjohtajan tiivis yhteistyö rakentaa parhaimmillaan perustan asiakaslähtöisyyteen, avoimuuteen, joustavuuteen ja luottamukseen. Tilaajan edustajien ei tarvitse tuskailla, kenelle asiansa esittää.

Projektia johtava Harri Pitkänen T.T. Työmaatulos Oy:stä ei sentään aina ole taloyhtiön pohjakerroksesta tilansa ottaneessa työmaatoimistossaan, hyvin tavoitettavissa kuitenkin. ’Pienuutta’ on sekin, että Pitkänen on valinnut kaikki osaurakoitsijat itse. Siksi hän tietää – ja osaa kertoa myös tilaajapuolelle – keitä työmaalla kulloinkin on ja mitä tekemässä.

– Kansainväliset yhtiöt teettävät töitä alihankkijoilla tai alihankkijoiden alihankkijoilla. Lopulta ei tiedetä keitä työmaalla liikkuu, Schlizewski kuvaa uhkaa, joka olisi saattanut toteutua toisenlaiseen urakkamuotoon turvauduttaessa.

Linjasaneerauksen ajaksi väliaikaisasunto paikallaan

Edellisestä piipahduksesta As Oy Alakiventie 3:n liepeillä on vain puolisen vuotta. Silloin teräskonttien lisäksi seinien liepeiltä pihatilaa haukkasivat erilaiset nostimet. Talon paraatipuoli oli hyvää vauhtia kirkastamassa ilmettään, mutta takapihan puolella kolmikerrosrappausta kellanvihreän eristepinnan päälle ei ollut edes aloitettu.

Joulun 2013 taloyhtiö otti vastaan jo kauttaaltaan puhtaan valkoisin seinäpinnoin.  Viisikerroksisen talon seitsemästä portaasta kolmessa (A, B ja C) asuntojen putkiremonttievakko oli jo taaksejäänyttä. Vuorossa olevassa D-portaan asunnoissa jouluviettäjiä tuskin oli.

Wilma Schlizewskin mukaan kulloinkin putkiremonttivuorossa olevien rappujen asukkaille on suositeltu tavaroiden pakkaamista ja varastoimista makuuhuoneisiin ja muuttamista muualle sen keston ajaksi. Minne – sen järjestäminen on asukkaiden omalla kontolla, jos sitten kaikki edes muuttivat. Schlizewskin mukaan löytyy mm. firmoja, jotka tarjoavat remonttien ajaksi huoneistoja vuokralle viikoiksi tai kuukausiksi, jopa kalustettuina tulijan tarpeet huomioon ottaen.

Miten väliaika-asuntoon?

Entä, jos väliaikaisasunto putkiremontin ajaksi on tarjolla, mutta raha ei ota riittääkseen vuoraan? Väliaikaisasumiseen saattaa saada maksuapua ainakin Kelasta.

Eläkkeensaajan asumistuessa otetaan huomioon hakijan kohtuulliset asumismenot vain yhdestä Suomessa sijaitsevasta, vakinaiseksi katsottavasta asunnosta, jossa hakija asuu asumistuen alkaessa. Vakinaiseksi katsotaan asunto, jossa hakija asuu tosiasiallisesti palan vuodesta.

Asumismenoina voidaan kuitenkin ottaa huomioon tilapäisen asunnon asumismenot, jos asumistuen hakija joutuu ikänsä, sairautensa tai asuntonsa kunnon tai sijainnin vuoksi asumaan muussa kuin vakinaisessa asunnossaan.

Remonttitilanteissa voisi henkilöllä, joka saa eläkkeensaajien asumistukea vakituiseen asuntoonsa, olla mahdollisuus valintansa mukaan hakea eläkkeensaajan asumistukea tilapäiseen asuntoonsa. Eli voi valita, kumpaan asuntoon tukea hakee.

Asia kannattaa selvittää ottamalla yhteyttä Kelan asiakaspalveluun.

Teksti: Hanna Rissanen  Kuva: Aimo Holtari

Artikkeli kokonaisuudessaan on julkaistu tammikuussa ilmestyvässä Kiinteistöposti Pääkaupunkiseutu Extrassa 1/2014.

*********************************************

Kerroimme aikaisemmin Alakiventien lisärakentamisesta ja putkiremontista elokuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti Pääkaupunkiseutu Extrassa 6/2013.

Tässä linkki myös kotisivulla elokuussa julkaistuun artikkeliin: