Tavarat pois porraskäytävistä, pelastustiet vapaiksi

Paloturvallisuus.
Kuvituskuva. Lähde: Pixabay

Suomen Palopäällystöliitto muistuttaa, että pelastuslain mukaan porraskäytävässä ei saa säilyttää mitään tavaraa.

– Jos taloyhtiössä ei ole hissiä ja lastenvaunujen kantaminen on vaikeaa, niin ne on syytä säilyttää esimerkiksi ulkoiluvälinevarastossa, ei koskaan rappukäytävässä. Myös taloyhtiön ulko-ovet on syytä lukita kutsumattomien vieraiden varalta ja tuhopolttoriskin pienentämiseksi, Suomen Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen sanoo.

Lastenvaunujen kankaasta ja muovista syntyy palaessa myrkyllisiä palokaasuja. Savuiseen porraskäytävään ei saa koskaan mennä, sillä savu on hengenvaarallista. Kerrostaloissa oikea tapa toimia on pysyä omassa huoneistossa, sillä se on suunniteltu omaksi palo-osastokseen. Tärkeintä on sulkea porrashuoneeseen johtava ovi, hälyttää apua numerosta 112, siirtyä esimerkiksi parvekkeelle odottamaan apua ja ilmaista pelastajille sijaintinsa, vaikka huutamalla.

Palopäällystöliiton mukaan vanhoista taloyhtiöistä puuttuvat usein nykyaikaiset savunpoistomahdollisuudet sekä riittävät pelastustiet. Puutteet on syytä korjata remonttien yhteydessä.

Vanhojen kerrostalojen porrashuoneissa on yleensä vain 0,5 – 1 neliömetrin kokoinen luukku savunpoistoon, jonka pitää olla helposti avattavissa.

– Tämä helposti avattavuus on kuitenkin suhteellista, sillä usein se tarkoittaa ylimpään kerrokseen kapuamista ja savun seassa toimimista luukun aukaisemiseksi, Palopäällystöliiton koulutuspäällikkö Annastiina Karttunen sanoo. Porrashuoneisiin tarvitaan alhaalta avattava savunpoistoluukku.

Muista myös poistumisreitit ja palovaroittimet

Kerrostaloissa poistumisreittinä on usein porraskäytävä ja varareittinä parveke, josta pelastuslaitoksella voi pelastaa esimerkiksi puomitikasauton avulla. Pelastusteiden kuntoon ja niiden vapaana pitämiseen on kiinnitettävä huomiota. Pelastustiellä ei saa pysäköidä edes väliaikaisesti.

Palovaroittimet eivät ole pakollisia porrashuoneissa, mutta niiden hankintaa suositellaan.  Asunnoissa palovaroittimet ovat pakollisia, ja asukkaan pitää huolehtia, että oman asunnon palovaroitin on toimintakunnossa ja niitä on riittävä määrä.