Taloyhtiöt jahtamaan “energiahukkiaan”

Taloyhtiöt on nyt haastettu “Energiahukkajahtiin” eli toteuttamaan yksinkertaisia keinoja energiankulutuksen vähentämiseksi.
Energiahukka on kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden yhteiskampanja, jossa kannustetaan asunto-osakeyhtiöitä optimoimaan kiinteistönsä energiankäyttö ja olosuhteet kustannustehokkaiden, helposti toteutettavien toimenpiteiden avulla. Kampanja kestää vuoden.
Taloyhtiön hallituksen jäsenet ovat avainasemassa, sillä hukkajahdin toimenpiteet edellyttävät hallituksen päätöksiä.
– Kutsukaa hallitus energiakokoukseen tai ottakaa hukkajahti mukaan seuraavan kokouksen asialistalle, ladatkaa kampanjasivulta valmis esityslista tehokkaan kokouksen läpiviemiseksi ja lähtekää hukkajahtiin ohjeistuksen mukaisesti, kertoo energia-asiantuntija Petri Pylsy Kiinteistöliitosta.
– Myös isännöitsijän työ on helpompaa energiatehokkaassa taloyhtiössä, jossa asukkaat ovat tyytyväisiä. Isännöitsijän apua tarvitaan erityisesti hukkajahdin toimenpiteiden toteutuksessa. Kampanjasivuilta saatava ohjeistus tarjoaa selkeät toimintaohjeet eri tilanteisiin, hän jatkaa.

Askel kerrallaan energiatehokkuuteen

– Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, ja jokaisen taloyhtiön tilanne on erilainen. Ohjeistus lähtee siitä, että kampanjaan voi osallistua taloyhtiön tarpeiden mukaan askel kerrallaan, kertoo asiantuntija Harri Heinaro Motivasta.
– Ohjeistus kertoo yksityiskohtaisesti miksi, milloin ja miten kukin toimenpide kannattaa tehdä. Hukkajahti on helppoa näillä toimenpiteillä, hän jatkaa.
Energiahukka-kampanjan ytimenä toimiva ohjeistus on räätälöity kerros-, pari- ja rivitaloille lämmitys-, ja ilmanvaihtojärjestelmän mukaan.
Ohjeistuksen toimenpiteet on luokiteltu seuraavasti: Ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistys; Ilmanvaihdon tarkastus ja säätö; Lämmitysjärjestelmän tarkastus ja säätö; Vedenkulutuksen hallinta ja
Sähkönkulutuksen hallinta.
Lisäksi “bonustoimenpiteinä” ohjeistuksessa suositellaan tietyille talotyypeille ilmalämpöpumpun käyttöönottoa ja yläpohjan lisäeristämistä.
Hukkajahtiin osallistuva taloyhtiö saa asiantuntijaohjeistuksen jättämällä sähköpostinsa osoitteessa www.energiahukka.fi
Energiahukkajahti jatkuu vuoden ajan ensi syksyyn, jolloin sähköpostinsa jättäneille taloyhtiöiden edustajille tehdään sähköinen kysely hukkajahdin edistymisestä.

Energiahukkajahdissa ovat mukana ympäristöministeriö, Motiva, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, Rakli, Suomen LVI-liitto SuLVI ry, Ekokumppanit, Vuokranantajat sekä Pääkaupunkiseudun kuluttajien Energianeuvonta.