• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen
  • Etusivu
  • Uutiset
    • Uutiset
    • Tuoteuutiset
    • Kaupallinen yhteistyö
  • Artikkelit
    • Energia
    • Huolto ja siivous
    • Isännöinti ja hallinto
    • Julkisivu ja katto
    • Koti
    • Talous
    • Turvallisuus
    • Kolumnit
    • Piha
    • Putket ja vesi
    • Selaa artikkeleita
  • Lehti
    • Lue näköislehtiä
    • Mediatiedot
    • Tilaa uutiskirje ja näköislehti
    • Ilmoita osoitteenmuutoksesta
  • Blogi
  • Yritys
    • RPT Byggfakta Oy
    • Citymark – toimitilapalvelut
    • RakennusFakta – tuotteet ja ratkaisut
    • SIR Tietokanta
    • RPT SMART – Tietopalvelu
  • Yhteystiedot
Kiinteistöposti

Kiinteistöposti

25 vuotta taloyhtiön arjessa ja juhlassa

Olet täällä: Alkuun / Artikkelit / Taloyhtiönkin katolla voisi vihertää

Taloyhtiönkin katolla voisi vihertää

31.5.2017

Teollisuuskiinteistöjen ja julkisten rakennusten katoilla vihertää jo. Taloyhtiöihin viherkatot tekevät vasta tuloaan. Viherkatolla on merkitystä energiatehokkuuden, ilmanlaadun ja hulevesien hallinnan kannalta.

Viherkattoasiantuntija, hortonomi Taina Suonio uskoo taloyhtiöiden viherkattokiinnostuksen muuttuvan, kunhan viherkaton hyödyistä kertyy enemmän kokemusta.
– Katon viherryttäminen ei välttämättä tarkoita sen peittämistä maksaruoholla, vaan katolle rakennetaan esimerkiksi oleskelupuutarha. Yleensä kattopuutarhasta kiinnostutaan siinä vaiheessa, kun talossa toteutetaan jokin iso peruskorjaus kuten putkiremontti. Pienemmän viherkaton taloyhtiö voi perustaa esimerkiksi auto- tai roskakatoksen katolle.
Helsingin yliopiston Viides ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkia -tutkimusryhmään kuuluva Suonio sanoo viherkatoista olevan paljon hyötyä, myös euroissa laskettuna.
– Viherkatto suojaa katon rakenteita esimerkiksi voimakkaalta ultraviolettisäteilyltä. Kasvusto eristää lämpöä viilentäen kesällä. Talvella se ehkäisee lämmön karkaamista kiinteistöstä; viherkatto lisää myös energiatehokkuutta.
Viherkaton on laskettu pidentävän katon käyttöikää jopa kolminkertaisesti. Tosin tieteellistä näyttöä tästä ei vielä ole Suomessa.

Hulevesien viivytystä
Viherkatto auttaa hallitsemaan hulevesiä. Ilmastomuutoksen myötä rankkasateet yleistyvät, joten tulvien hallintaa on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kolmisen vuotta sitten voimaan tulleen maankäyttö- ja rakennuslain myötä kunnilla on mahdollisuus ottaa käyttöön hulevesimaksu.
– Maksuun voisi saada huojennusta, jos kiinteistö pystyy itse hallitsemaan huleveden. Viherkatto viivyttää vettä kasvustossaan ja hidastaa siten merkittävästi veden virtausta, Taina Suonio kertoo.
Lisäksi viherkatot parantavat ilman laatua sitomalla epäpuhtauksia ja tuottamalla happea. Ne myös vaimentavat melua sekä sisä- että ulkotiloissa.
Hyötyjä luetellessaan Taina Suonio toteaa, että vihreyden mukanaan tuoma estetiikka ei ole niistä vähäisin. Tästä löytyy tutkittua tietoa lahden takaa.
– Ruotsissa eräät taloyhtiöt muuttivat bitumiset sisäpihansa vihreiksi keitaiksi ja kukkiviksi oleskelutiloiksi, joissa ihmiset viihtyvät. Asuntojen hintojen nousu korvasi rakentamisesta koituneet kustannukset.
Taina Suonio uskoo saman pätevän myös viherkattoon ja siihen sijoitettujen rahojen tulevan moninkertaisena takaisin.

Mainos
Katso keynote puheenvuoro sähköauton latausjärjestelmistä

Uusi RT-kortti viime vuonna
Viherkaton suunnittelua, kasvien valintaa ja rakentamista ohjeistava RT-kortti uudistui viime vuonna. Ohjekortissa tarkastellaan viherkaton vedeneristystä, salaojitusta, vedenpoistoa ja kasvualustaa.
Työryhmässä mukana olleen Taina Suonion mukaan viherkattoa suunniteltaessa ja rakennettaessa on erityisen tärkeätä ottaa huomioon katon kantavuus. Niin ikään katon kaltevuus asettaa omat vaatimuksensa. Loivalla katolla viherkatto voidaan perustaa ilman isoja tekniikoita. Jos on tasakatto tai liian kalteva katto, tarvitaan erityisratkaisuja esimerkiksi salaojituksen ja kasvualustan liukumisen estämiseksi.
Hän muistuttaa viherkaton ylläpidon ja huollon merkityksestä, jotta se pysyy kukoistavana.
– Maksaruohokatolle voi riittää huolto kerran vuodessa, kun taas niitty- ja ketokasvikatto täytyy huoltaa pari kertaa vuodessa ja kattopuutarha yhtä usein kuin puutarhat muutoinkin.

Vihreistä vihrein -kortteli Jätkäsaareen
Kaivattua tutkittua tietoa viherkatoista saadaan pian Vihreistä vihrein -korttelista, joka valmistuu Helsingin Jätkäsaareen. Taina Suonio aloitti hankkeen kuutisen vuotta sitten yhdessä TA-Rakennuttajat Oy:n palveluksessa olleen Markku Hainarin kanssa. Toteutus sai laajan pohjan, mukana on myös Vihreä ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkia -tutkimusryhmä.
Vihreistä vihrein -asumisoikeustalon viherkatot valmistuvat tämän kasvukauden aikana. Katoilla kukoistavat ketokasvit, metsämarjat ja keittiöpuutarha sekä perhosbaari. Kattojen lisäksi julkisivut ja parvekkeet vihertävät.
– Kotimaiset kasvit on valittu tutkimustieteellisestä näkökulmasta, ja ne tukevat luonnon monimuotoisuutta. Biodiversiteettikatoilla tutkitaan kasvilajiston selviytymistä, hyönteisten elämää, ilman puhtautta ja vihreyden sosiaalista merkitystä, Suonio kertoo.
Lajivalikoima ei ole viherrakentamisen esteenä.
– Viherkatolle maksaruoho on hyvä valinta, mutta vielä parempi se on yhdistettynä niittyketokasveihin tai sammaleeseen. Laajemmat mahdollisuudet kasvien monipuolisuuteen tarjoavat kattopuutarhat, Taina Suonio toteaa.

Viherkattojen kysyntä kasvaa
– Viherkattojen kysyntä on kasvanut viime vuosina, tuotepäällikkö Mikko Nikander Icopal Oy:stä kertoo. Yleisimpiä kohteita ovat olleet julkiset uudisrakennukset sekä piharakennukset.
Viherkaton valinnassa painaa Nikanderin mukaan ensisijaisesti estetiikka. Se on kaunis katsella, ja esimerkiksi kerrostalon kattopuutarha tarjoaa viihtyisän oleskelutilan.
Mikko Nikander arvelee, että tietoisuus viherkaton suojaavasta vaikutuksesta voi lisätä taloyhtiöiden kiinnostusta viherkattoihin. Viherkaton alla oleva vedeneristys on suojassa auringon ultraviolettisäteilyltä ja suurilta lämpötilavaihteluilta, mikä lisää selvästi katon vedeneristyksen käyttöikää.
Tulppana viherkaton suosion nousussa on sen hinta. Viherkatto on kalliimpi kattomateriaali kuin peruskatteet. Nikanderin mukaan viherkaton hinta on edullisimmillaan neljäkymmentä euroa neliömetriä kohti.
Tärkeintä viherkattoa suunniteltaessa on Nikanderin mukaan kattorakenteen kantavuus. Viherkaton aiheuttama lisäkuorma on 50 kilosta useisiin satoihin kiloihin riippuen viherkattotyypistä.
– Niin ikään vedeneristeen, salaojituksen, juurisuojan ja vedenpoiston pitää olla kunnossa, hän sanoo.

Taloyhtiöitä kiinnostaa
– Viherkattoja asennetaan pääasiassa uudiskohteisiin, mutta pian vihertävät myös vanhojen kerrostalojen katot, tuoteryhmäpäällikkö Miina Merisalo Kerabitista sanoo. Alustavia tiedusteluja taloyhtiöiltä on jo tullut.
Viherkattokiinnostuksen herätessä Miina Merisalo korostaa suunnittelijan ottamista mukaan hankkeeseen jo alkuvaiheessa. Suunnittelija tekee esiselvityksen, onko viherkatto mahdollista asentaa ja mihin rakennuksen osiin se soveltuu.
– Yleisesti ottaen viherkatto on taloudellisesti järkevää asentaa kattoremontin yhteydessä. Vanhalle katolle viherkattoa ei suositella, koska esimerkiksi 20 vuotta palvelleen katon tekninen käyttöikä voi olla pian tiensä päässä ja se on uusittava.
Jos viherkaton rakentaminen on mahdollista, on seuraava vaihe kartoittaa asukkaiden toiveet, kuten halutaanko viherkatosta viihtyisä oleskelualue vai asetetaanko sille luonnon monimuotoisuutta tukevia tavoitteita.
Tarvekartoituksen pohjalta tehdään rakenne- ja vihersuunnitelma.
– Kasveja valittaessa otetaan huomioon muun muassa paikalliset olosuhteet, esimerkiksi millä kasvuvyöhykkeellä talo sijaitsee ja onko paikka tuulinen vai paahteinen. Lisäksi RT-kortti ohjaa kasvien valintaa, Merisalo toteaa.
Viherkaton lupaprosessi on paikkakuntakuntakohtainen. Joillakin paikkakunnilla tarvitaan rakennuslupa, kun joillakin riittää toimenpidelupa tai ei tarvita lupaa lainkaan.
Viherkaton kustannuksiin vaikuttaa, mitä kasveja katolle halutaan. Esikasvatetut kasvit ovat kalliimpia kuin taimet, mutta niillä saadaan nopeasti näyttävyyttä aikaan.

Sammalkatto vanhoille katoille?
Tohtorikoulutettava, ekologi Juhamatti Niemi-Kapee on tutkinut sammalten soveltuvuutta viherkattorakentamiseen. Hän uskoo, että sammal voisi olla yksi ratkaisu myös vanhojen kerrostalojen kattojen vihertämiseen.
Eri sammallajikkeiden ja kasvualustojen sopivuutta katolle on testattu Helsingissä Meilahden liikuntahallin katolla. Erityisen vaikuttunut Niemi-Kapee on sammaleiden muita viherkattokasveja paremmasta kyvystä pidättää hulevettä.
Hän sanoo sammalkatteiden sopivan hyvin jo olemassa oleville katoille ja kevytrakenteisille katoille. Sammalkaton vaatima kantavuus on enimmillään 50 kiloa neliömetriä kohti, mikä on huomattavasti vähemmän kuin paksua kasvualustaa vaativissa viherkattoratkaisuissa.
Tutkimustyö sammalkattojen parissa jatkuu. Nyt työn alla on koelaveteilla toteuttava koe, jossa tutkitaan, miten olemassa oleva katto voitaisiin tehokkaasti sammaloittaa. Koetuloksia on luvassa tämän vuoden puolella.
Juhamatti Niemi-Kapee on toteuttamassa Helsingin Jätkäsaaren Vihreistä vihrein -korttelia. Hän myös kuuluu Viides ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkia -tutkimusryhmään.

Teksti: Irene Murtomäki
Kuva Helsingin yliopisto

Artikkeli on julkaistu toukokuussa ilmestyneessä Kiinteistöpostissa 4/2017

Lue myös artikkeli Katot hyödyksi – lisäkerroksilla asuntoja kaupunkiin tästä:
Viherkatoista myös tässä – lue Viherkatot voivat hyödyttää koko kaupunkiyhteisöä  tästä:
Lisää tietoa myös tässä – lue Vihreys levittäytyy katoille  tästä:

Kategoriassa: Artikkelit, Huolto ja siivous Avainsanoilla: elokologi Juhamatti Niemi-Kapee, hulevedet, ilmastonmuutos, Jätkäsaari, kantavuus, katto, maksaruohokatto, RT-kortti, Tohtorikoulutettava, viherkatto, Vihreistä vihrein -kortteli, Viides ulottuvuus - viherkatot osaksi kaupunkia -tutkimusryhmä

Ensisijainen sivupalkki

Lue uusin lehti

Lue aiemmat numerot täältä.

Julkisivujen taitajat

Katso julkisivujen taitajat 2022

Päivää, sanoi isännöitsijä

Vanhat talot ovat upeita kohteita

Normipostia

Takat, takkahormit ja niiden kunnossapitovastuu taloyhtiössä

Valvoja

Valvoja: Urakoitsijan ja työntekijöiden kunnosta

Yhteistyössä

Tilaa Rakennusfakta-uutiskirje

RSS Rakennusfakta tuoteuutisia

  • Fibolla nyt antibakteeriset pinnat 3.2.2023
  • KWC Nordics Oy. Tutut tuotteet – uusi brändi. 3.2.2023
  • Venttiiliteknologian uusi sukupolvi 3.2.2023
  • Pohjoismainen luksusrakennus erikoisvalmisteisella hiilineutraalilla Dekton-julkisivulla 3.2.2023

Suosittua sivustolla

  • Lappeenrannan Sammontalon rakentaminen alkaa tänä kevään
  • Raide-Jokerin koeajot alkavat Espoossa
  • Kiinteistötahkola osti Isännöinti Ilkka Saarinen Oy:n
  • Hervantajärven kivijalkakauppa lämmittää asuntoja
  • Helsinki ja Caverion käynnistävät kolme ESCO-hanketta

Footer

Kiinteistöposti

Kiinteistöposti-lehti on taloyhtiömaailmaan keskittyvä ammattijulkaisu. Lehdessä julkaistaan taloyhtiöitä koskevia artikkeleita ja taloyhtömaailmaan liittyviä uutisia ja tuotteita.

  • Facebook
  • LinkedIn

Copyright © 2023 · Kiinteistöposti | RPT Byggfakta Oy

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Käytämme sivustollamme evästeitä joiden avulla seuraamme sivustomme liikennettä. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi, sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Klikkaamalla "Hyväksy", hyväksyt kaikki sivustollamme käytössä olevat evästeet. Muista, että sinulla on myös valintamahdollisuuksia tietojesi ja yksityisyytesi käsittelyyn ja suojaamiseen. Voit määritellä evästeiden hyväksynnän tarkemmin Eväste-asetuksista.
EvästeasetuksetHyväksy
Yksityisyys

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Aina käytössä

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non Necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

Tallenna ja hyväksy