Taloyhtiön omat kotisivut ovat tärkeä tiedotuskanava riihimäkeläisessä Aatunpihassa. Sivuilta löytyvät niin hallituksen kokouspöytäkirjat, keppihevoskilpailun tulokset kuin energiatodistuskin. Nettisivut tarjoavat asukkaille ajantasaista tietoa ja luovat samalla kuvaa nuorekkaasta taloyhtiöstä. Sivujen päivityksestä huolehtii asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marko Saarela.
Aatunpihan kotisivuille on koottu monipuolisesti asumiseen liittyvää asiaa. Ajankohtaisten uutisten lisäksi sieltä löytyvät muun muassa yhtiöjärjestys, järjestyssäännöt, asemapiirros, kunnossapitoselvitys ja energiatodistus.
– Taloyhtiöllä on yleensä paljon sirpaleista tietoa, jota on tapana jakaa postilaatikoihin ja ilmoitustaululle, tai se on suusta suuhun kulkevaa perimätietoa. Minusta nämä kaikki asiat oli hyvä koota saman osoitteen alle. Netissä tiedotteet pysyvät, eivätkä katoa. Lisäksi ne on helppo päivittää.
– Aikaisemmissa paikoissa, joissa olen asunut, on ollut käytössä huoneistokansio. Olen todennut sen toivottomaksi. Kansiosta löytyy vanhoja entisten kiinteistöhuoltoyhtiöiden tietoja, Saarela kuvailee.
Hallituksen puheenjohtajalla on tapana viedä pöytäkirjat mitä pikimmin nettiin.
– Dokumentit ovat avoimia 90-prosenttisesti. Hallituksella on hyvin vähän asioita, jotka ovat salaisia. Näitä voivat olla jotkut kilpailuttamiseen liittyvät asiat, Saarela mainitsee.
Hän ottaa esimerkkinä esille taloyhtiön hallituksen kokouksen 6/2014. Siellä on käsitelty etanatilannetta, parvekkeiden maalausurakkaa, mattotelineiden huoltokorjausta, radonkorjauksia, sekajäteastioita ja syystalkoita.
– Eipä näissä taida olla mitään salattavaa, Saarela tuumaa.
Tänä päivänä tieto pitää olla sähköisessä muodossa, on hänen mielipiteensä. Kun Marko Saarela valittiin hallituksen puheenjohtajaksi, hän melkeinpä ensitöikseen suunnitteli taloyhtiön kotisivut, joiden pohjana hän käytti palveluntarjoajan sivumallia.
Taloyhtiöillä, jotka miettivät nettiin menemistä, Saarela toteaa olevan muutamia ilmaisia mahdollisuuksia, kotisivut tai facebook-ryhmä. Jos taloyhtiö haluaa rekisteröidä oman osoitteen, se maksaa muutaman kympin vuodessa.
Myös hallituksen kokousten sopimisessa Saarela hyödyntää netin mahdollisuuksia. Hän käyttää ilmaista Doodle-palvelua välttyen siten sähköposti- ja puhelinsoittorumbalta.
Terapeutti ja insinööri
Vuonna 2007 valmistuneessa Asunto Oy Riihimäen Aatunpihassa on 26 asuntoa, joista 10 on rivitalo- ja 16 paritalohuoneistoja. Taloyhtiössä on 50–60 asukasta. Hallituksessa on viisi jäsentä puheenjohtaja mukaan lukien.
– Tässä saa olla niin terapeutti kuin insinöörikin, Marko Saarela vastaa, kun häneltä kysyy, miten hän on viihtynyt taloyhtiön puheenjohtajan tehtävässä.
– Hallituksen jäsenyyden hoitaminen ei ole rakettitiedettä, vaan ihmiselämän asioiden hoitoa. Ongelmatilanteissa netti on mainio apuväline, sieltä voi katsoa, miten asiat on muualla ratkaistu.
Saarelan mielestä on parasta, että saa olla vuorovaikutuksessa naapureitten kanssa.
– Ja jonkunhan on tämäkin tehtävä hoidettava. Onneksi meillä on niin mukavaa hallituksessa, ettei ole tarvinnut kengänkärkiin tuijotella.
Saarela muistuttaa, että hallitukselta edellytetään päätöksentekokykyä. Tehtävässä ei menesty sillä, että ei ole mielipidettä.
– Jos asukkaiden välillä jokin asia hiertää, pitää hallituksen ratkaista oma linjansa. Yleensä ne ovat pikkuasioita liittyen istutuksiin, kotieläimiin tai lastenleikkeihin.
Taloyhtiön puheenjohtajana hän kokee onnistumisen hetkiä, kun väki poistuu yhtiökokouksesta hymyillen, eikä kenellekään ole jäänyt pahaa mieltä siitä, miten asioita on kokouksessa hoidettu. Tai kun joku hallituksen pitkään puuhaama juttu onnistuu: kesällä toteutettu parvekkeen maalaus meni juuri niin kuin odotettiin.
Isännöitsijän vaihto onnistui
Taloyhtiössä toteutettiin isännöitsijän vaihto viime vuonna. Uuden isännöitsijän etsiminen kilpailutuksineen oli Marko Saarelan mielestä haastava tehtävä.
– Tahtotilana oli hakea paitsi hintaetua myös laatutekijöitä. Lähetimme kymmenkunta tarjouspyyntöä, joihin neljä toimistoa vastasi. Niistä valitsimme meille sopivimman, ja olemme olleet tyytyväisiä. Meille on tärkeää, että sähköinen asiointi hoituu ja talousseuranta on reaaliajassa. Bonuksena on, että henkilökemiat kohtaavat uuden isännöitsijän kanssa. Tämä sujuvoittaa asioiden hoitamista.
Taloyhtiön hallitus kokoontuu vuosittain kymmenkunta kertaa, tavallisesti pyörävaraston yhteydessä olevassa sähkökeskushuoneessa.
– Olemme oma-aloitteisia, joten isännöitsijän tarvitsee olla harvoin paikalla. Esimerkiksi viime vuonna meillä oli kahdeksan kokousta, joista hän oli yhdessä mukana. Silloin laitettiin tilit ja toimintasuunnitelma kuntoon isännöitsijätoimistossa.
Koska asunto-osakeyhtiössä on alle 30 asuntoa, sillä ei tarvitse olla tilintarkastajaa. Kustannuksia saadaan tätäkin kautta pienemmiksi. Pätevä toiminnantarkastaja löytyi omasta taloyhtiöstä.
Teksti: Irene Murtomäki
Artikkeli julkaistu kokonaisuudessaan maaliskuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti 2/2015.