Taloyhtiölle oma Green Traineri

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori kannustaa perustamaan kaupunkiviljelmiä. Oikea tapa ottaa asia esille on oman taloyhtiön yhtiökokous.
Siellä kannattaa tehdä ehdotus piha-asioiden parantamisesta hallitukselle, joka vie asiaa eteenpäin yhtiökokoukseen. Hallituksessa päätetään viherpelisäännöistä ja sovitaan vihervastaavista.
– Me suomalaiset emme enää elä ”Älä tallaa nurmikoita” yhteiskunnassa, jossa pääsääntöisesti rajoitettiin asukkaiden toimintaa omilla pihoilla. Sekä taloyhtiöt että kunnat ovat antaneet yleisiä alueita: puistoja ja pihoja asukkaiden käyttöön, jolloin niistä on enemmän iloa kaikille. Samalla on hyvä päivittää pihan suunnitelma, kun mietitään pihan toimintoja ja kasvillisuutta sekä niihin liittyviä asukkaiden toivomuksia, Taulavuori muistuttaa.
Kiinnostus hyvään ympäristöön ja puutarhaharrastamiseen kasvaa edelleen kaupungeissa KANTAR TNS Oy:n tekemän Kotipuutarha-tutkimuksen perusteella.

Taloyhtiölle oma GreenTraineri
Hyvä aloitusajankohta viljelylle on kevättalkoot, johon voi pyytää mukaan asiantuntijoita kertomaan viljelyn iloista ja haasteista.
Tällainen oma GreenTraineri voi olla vastuuhenkilö taloyhtiön puolesta tai ulkopuolelta.
Taulavuori kannustaa hakemaan hyviä ideoita esimerkiksi kevään puutarhamessuilta, jonne voi suunnistaa yhdessä vaikka hallituksen tai vihervastuutiimin kokoonpanolla. Lisävinkkejä saa myös puutarhalehdistä ja -kirjoista. Monella paikkakunnalla on myös aktiivisia puutarhayhdistyksiä.

Yhteisöllisyys parantaa taloyhtiön henkeä

Hyvässä taloyhtiössä sovitaan pelisäännöt puutarhaharrastustoiminnalle. Yhtiökokouksessa rajataan alue, missä viljelyä voidaan harrastaa. Useimmiten taloyhtiö päättää budjetista ja hankkii paikalle viljelylaatikot, mullat ja perustyökalut viljelyä varten.
On myös hyvä sopia ja tarvittaessa merkitä laatikot, jotka ovat varattuja aktiiviharrastajille tai vapaita kaikille. Yleinen käytäntö on, että kaikki saavat viljellä, hoitaa ja korjata satoa yhteisistä laatikoista kohtuuden periaatteella.
Silloin voidaan sopia myös hoidosta. Hyötyviljelmiin kannattaa valita kasveja, joista satoa voidaan korjata pitkin kesää ja valita joukkoon esimerkiksi syötäviä kukkia, jolloin puutarhan koristearvokin on taattu.
Tavoitteena on hyvä kannustaa kokeilemaan enemmän uusia kasvituttavuuksia kuin viljelemään koko talven perunoita. Jatkuvasatoiset yrtit sopivat mainiosti yhteispuutarhaan.

Vartti päivässä
Taloyhtiön oma viljelmä parantaa yleistä viihtyvyyttä, kannustaa pitämään piha-aluetta siistinä, antaa mahdollisuuden tutustua naapureihin ja saa pihan näyttämään kodikkaammalta.
Jo vartin päivittäinen oleskelu tai työskentely puutarhassa nostaa kuntoa, laskee stressitasoa ja verenpainetta sekä saa mielen rentoutumaan. Puutarhatyöt ovat fyysisesti sopivaa liikuntaa, jossa kehon saa venymään ja pulssin sopivasti nousemaan. Vartti aurinkoisessa puutarhassa myös takaa kesällä riittävän D-vitamiinin saannin, jonka avulla vastustuskyky ja energisyys paranevat