Taloyhtiöt saavat oman oppaan kosteus- ja homeongelmien hoitamiseksi. Se sisältää muun muassa homekorjausten urakkasopimusmallit.
– Homekorjaus vaatii osaamista. Se on syytä toteuttaa harkiten ja huolella. Tilaajan on oltava urakkasopimuksia tehdessään tarkkana, neuvoo Hengitysliitto ry:n Länsi-Suomen alueen korjausneuvoja, rakennusinsinööri Heidi-Johanna Jokelainen.
Taloyhtiöille suunnattu homevaurion korjausopas nimeltään ”Kosteus- ja homevaurion korjauttaminen – Taloyhtiön opas” kuuluu ympäristöministeriön kosteus- ja hometalkoiden julkaisuihin. Lisäksi omakotitaloille on oma oppaansa.
Ne julkaistaan Hometalkoiden sivulla. Hometalkoiden www-sivuilta on nyt mahdollisuus myös katsoa, mitkä ovat eri vuosikymmenillä valmistuneiden kerrostalojen mahdolliset ongelmakohdat.
Sivuilla käydään läpi kriittisimmät paikat sekä annetaan huolto-ohjeita, miten kosteus- ja homevauriot ovat vältettävissä.
– Kun kosteus- tai homevaurio kohtaa taloyhtiötä, ei korjauksiin pidä lähteä ilman asianmukaisia suunnitelmia ja sopimuksia, Heidi-Johanna Jokelainen korostaa.
Kaikissa sopimuksissa, kuten tutkimus-, korjaussuunnitelma-, urakka- ja valvontasopimuksissa pitää tarkoin määritellä työn sisältö.
Jokelainen muistutti taloyhtiön vastuusta tämän toimiessa rakennuttajana.
– Taloyhtiö tilaa työn ja vastaa siitä, hän kiteyttää.
Tutkijalle vapaat kädet
Korjausneuvoja Heidi-Johanna Jokelainen selvittää, kuinka taloyhtiön tulisi toimia asukkaan epäillessä kosteusvauriota huoneistossa. Kun isännöitsijä tai taloyhtiön edustaja on todennut mahdollisen vaurion, tilataan paikalle pätevä asiantuntija, jolle Heidi-Johanna Jokelainen kehotti antamaan vapaat kädet. Asia pitää tutkia mahdollisimman laajasti.
– Tutkija tarkastelee kokonaisuutta. Niin ei saa tehdä, että jos vaurio todetaan olohuoneessa, niin makuuhuonetta ei anneta tutkia. Kokemusteni mukaan sama vaurio voi olla monessa kohdin huoneistoa.
– Kun vaurio on todettu, käynnistetään hankesuunnittelu, joka annetaan asiantuntijan tehtäväksi. Hankesuunnitelmassa määritetään korjauksen sisältö korjaustapaehdotuksineen.
Heidi-Johanna Jokelainen mainitsi, että mikäli taloyhtiöön on tulossa putkiremontti, pitää homevauriokorjaus sisällyttää asiakirjoihin jo linjasaneerauksen hankesuunnitteluvaiheessa. Jos sitä ryhdytään miettimään remontin alettua, tulee sen teettäminen lisätyönä kalliiksi.
Taloyhtiö päättää korjaustavan
– Hankesuunnitelman jälkeen on vuorossa korjaussuunnitelma. Suunnittelija käy korjaustapavaihtoehdot läpi riskeineen ja kustannusarvioineen. Niiden pohjalta taloyhtiö päättää korjaustavan.
– Korjaussuunnittelija myös selvittää, tarvitaanko korjausta varten rakennus- vai toimenpidelupa ja sisältyykö siihen energiavelvoite: esimerkiksi pitääkö ulkoseinä lisälämmöneristää.
Rakennuttajana taloyhtiö määrittää muun muassa korjaustöiden puhtausluokan.
– Korjaussuunnitelman, joka pitää sisällään toteutussuunnitelman, piirustukset ja työtapaselostukset, perusteella kilpailutetaan urakoitsijat ja laaditaan urakka-asiakirjat.
Suojaukset ja siivoukset sopimukseen
Korjausneuvoja Heidi-Johanna Jokelainen muistuttaa moneen otteeseen homekorjaustyön sopimisasiakirjojen sisällön tärkeydestä.
Urakkasopimuksessa pitää olla sovittuna muun muassa suojaukset ja siivoukset. Mikäli urakoitsijan edellytetään käyttävän M1-päästöluokassa olevia rakennusmateriaaleja, pitää se olla niin ikään kirjattuna sopimukseen.
Homekorjausurakassa ei Heidi-Johanna Jokelaisen mukaan voi koskaan korostaa liikaa suojauksen merkitystä. Jos suojausta ei tehdä asianmukaisesti, mikrobit leviävät muun muassa ilmanvaihtokanaviin ja irtaimistoon.
Sopimuksessa tulisi olla maininta myös rakennusmateriaalin säilyttämisestä. Korjaustöiden valvojalla tulisi olla oikeus ja velvollisuus poistaa pilaantunut tai kastunut materiaali urakoitsijan laskuun.
Home- tai kosteusvaurion korjauksessa liika kiire on myrkkyä. Esimerkiksi betoni vaatii oman aikansa kuivuakseen ennen kuin siihen voidaan laittaa uusi pinnoite päälle. Valitettavan usein näkee Heidi-Johanna Jokelaisen mukaan kohteita, joissa on toimittu toisin. Hän toivoi, että tulevaisuudessa saataisiin lukea uutisia myös onnistuneista homekorjauksista, koska niitäkin on tehty.
Teksti ja kuva: Irene Murtomäki
Artikkeli on julkaistu huhtikuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti Professionalissa 4/2015