• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen
  • Etusivu
  • Uutiset
    • Uutiset
    • Tuoteuutiset
    • Kaupallinen yhteistyö
  • Artikkelit
    • Energia
    • Huolto ja siivous
    • Isännöinti ja hallinto
    • Julkisivu ja katto
    • Koti
    • Talous
    • Turvallisuus
    • Kolumnit
    • Piha
    • Putket ja vesi
    • Selaa artikkeleita
  • Lehti
    • Lue näköislehtiä
    • Mediatiedot
    • Tilaa uutiskirje ja näköislehti
    • Ilmoita osoitteenmuutoksesta
  • Blogi
  • Yritys
    • RPT Byggfakta Oy
    • Citymark – toimitilapalvelut
    • RakennusFakta – tuotteet ja ratkaisut
    • SIR Tietokanta
    • RPT SMART – Tietopalvelu
  • Yhteystiedot
Kiinteistöposti

Kiinteistöposti

25 vuotta taloyhtiön arjessa ja juhlassa

Olet täällä: Alkuun / Artikkelit / Taloyhtiö kokeili ruokahävikin pienentämistä

Taloyhtiö kokeili ruokahävikin pienentämistä

12.5.2016

Ruokahävikin vähentämiseksi tapahtuu monella saralla. Roihuvuorelaisessa taloyhtiössä kokeiltiin mallia, jossa asukkaiden käytössä oli Herkkupesä. Sinne sai viedä ja sieltä sai hakea ylijäänyttä ruokaa.
Kokeilu hiipui aikanaan, mutta innostusta vastaavanlaisen toiminnan järjestämiseen on jälleen ilmaantunut laajemminkin, Saa syödä! -kokeilussa aktiivisesti mukana ollut Päivi Aaltonen As Oy Untuvaisentie 7:stä kertoo.
Kynnyskysymyksenä toiminnan käynnistämiseksi näyttää olevan yhteisen paikan puute.

– Alueen taloyhtiöissä on nuorta väkeä, joka olisi kovasti kiinnostunut asiasta. Vielä ei ole kuitenkaan löytynyt sopivaa kylmäsäilytystilaa. Yksittäinen taloyhtiö tuskin haluaa omaan kylmäkellariin paikkaa, joka olisi laajan piirin käytössä, Päivi Aaltonen toteaa.
Mauri Aaltonen kertoo myös panneensa merkille viriävän kiinnostuksen yhteistä Herkkupesää kohtaan. Se on osa laajempaa katsontakantaa. Ihmiset haluavat vähentää ruokahävikkiä ja sitä kautta pienentää hiilijalanjälkeä.
– Meidän alueelle toiminta istuisi mainiosti. Täällä asuu paljon ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita muun muassa lähiruuasta. Monessa Strömsin taloyhtiön pihassa on esimerkiksi kasvilavat, kuten meilläkin. Niissä viljellään muun muassa tomaatteja, herneitä, yrttejä ja porkkanoita. Lisäksi suunnitelmissa on taloyhtiöiden yhteinen perunapelto.

Vihanneksia, hedelmiä ja kuivatuotteita

Kolmisen vuotta sitten toteutetussa Saa syödä! -kokeilussa Herkkupesä sijaitsi As Oy Untuvaisentie 7:n kylmäkellarissa. Käytännössä homma pelasi niin, että asukkaat veivät kylmävarastoon ylijäänyttä ruokaa, jota kukin sai hakea omaan käyttöönsä. Sekä viedyt että haetut ruuat merkattiin päivämäärineen ylös päiväkirjaan.

– Herkkupesään vietiin lähinnä vihanneksia, hedelmiä ja kuivatuotteita. Tietääkseni valmista ruokaa sinne ei joitain eineksiä lukuun ottamatta laitettu tarjolle, Päivi Aaltonen muistelee.

Lähes kaikki ruoka, jota taloyhtiön kylmäkellariin tuotiin, teki kauppansa. Kokeiluun osallistui myös alueella toiminut kauppias, joka vei Herkkupesään viimeiseen päivämäärän tuotteita.
Alun perin oli ajatuksena varustaa kylmäkellari web-kameralla, mutta se ei teknisistä syistä onnistunut. Sen avulla kukin olisi voinut kotona katsoa tietokoneelta, mitä Herkkupesässä on tänään tarjolla. Herkkupesän siivouksesta huolehti Päivi Aaltonen.
– Siinä ei ollut kovin paljon työtä ja se onnistui luonnikkaasti. Poikkesin Herkkupesällä pari kertaa viikossa esimerkiksi pyykkiä viedessäni ja katsoin, ettei siellä ole pilaantunutta ruokaa.
Vinkiksi vastaavaa toimintaa suunnitteleville hän toteaa, että siivoukseen kannattaa nimetä vastuuhenkilö.

Mainos

Tiedotus pelasi hyvin
Herkkupesän tiedotus toimi mainiosti, Aaltoset kiittelevät. Näin ollen toiminnan jatkuminen ei jäänyt siitä kiinni. Hanketta veti palvelumuotoilutoimisto Palmu ja mukana olivat myös muun muassa Motiva ja HSY.
– Rappukäytävässä oli julisteita Herkkupesästä ja asuntoihin jaettiin tiedotteita. Lisäksi saimme paljon julkisuutta tiedotusvälineissä, kuten lehdissä ja televisiossa. Saa syödä! -kokeiluun liittyen järjestettiin myös ruokailta lähikoulussa, jossa kokki Sami Garam teki ruokaa ruuantähteistä.
Vastaanotto oli muutoinkin taloyhtiössä hyvä. Syystä tai toisesta Herkkupesän käyttö hiipui ajan myötä.
– Asia jäi silti itämään ja nyt näyttää siltä, että jotain vastaavaa voisi vielä syntyä.
Aaltosen toteavat, että esimerkiksi syksyllä Herkkupesälle saattaisi olla käyttöä. Ihmiset voisivat viedä sinne omenoita marjoja ja vihanneksia. Toinen ajankohta, jolloin Herkkupesä on jo osoittanut tarpeellisuutensa, on joulun jälkeinen aika.
– Silloin hyllyillä oli tarjolla muun muassa suklaata ja jouluisista herkkukoreista ylijääneitä tuotteita.
Vaikka Herkkupesä on tältä erää tyhjentynyt, ei se ole ainoa mittari kuvaamaan kokeilun onnistumista.

– Ruokahävikistä puhuttaessa yhdellä jos toisellakin saattoi jäädä mieleen, miten paljon ruokaa ylipäätään heitetään hukkaan. Sitä rupeaa tarkkailemaan omia tottumuksiaan niin, ettei itse haaskaisi ruokaa. Tällaista hyötyä on vaikea mitata.

Samoilla linjoilla on Jukka Peltonen, joka toimi taloyhtiön tiedotusvastaavana Saa syödä! -kokeilussa.
– Raaka-aineiden käyttöön ja valmistettavan ruuan määrään tulee kiinnitettyä entistä enemmän huomiota. Ruokaa kyllä riittäisi toisinaan naapurillekin, mutta kynnys lähteä sitä tarjoamaan on korkea.
Omien ylijääneiden ruokien antaminen muille pitäisi saada vaivattomaksi. Herkkupesä saattaisi toimia taloyhtiön virtuaalisena palveluna, jossa voisi ilmoittaa esimerkiksi ”tänään jäi makaronilaatikkoa, voin tuoda sinullekin”.
Jukka Peltonen pohtiikin, olisiko Herkkupesää mahdollista viritellä jossain vaiheessa uudelleen sähköisten kanavien kehityttyä ja niiden käytön kasvaessa.

Ruokaa haaskataan runsaasti
Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi. Suomessa heitetään ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–30 kiloa henkeä kohti.
Ruokahävikin määrät vaihtelevat paljon eri kotitalouksien välillä. Kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia. Eniten ruokaa menee hukkaan kotitalouksissa, noin puolet enemmän kuin esimerkiksi kaupoissa.
Ruoan tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat huomattavasti päästöjä. Jos valmis ruoka päätyy roskiin, ovat päästöt syntyneet turhaan. Roskiin heitetty ruoka verottaa myös lompakoitamme 500 miljoonalla eurolla vuosittain.

Lähde: www.saasyoda.fi

Teksti ja kuva Irene Murtomäki
Artikkeli on julkaistu huhtikuussa ilmestyneessä Kiinteistöpostissa 3/2016

Kategoriassa: Artikkelit Avainsanoilla: As Oy Untuvaisentie 7, Herkkupesä, kiertotalous, kylmäsäilytystilat, lähiruoka, ruokahävikki, Saa syödä -kokeilu, tiedotusvastaava

Ensisijainen sivupalkki

Lue uusin lehti

Lue aiemmat numerot täältä.

Julkisivujen taitajat

Katso julkisivujen taitajat 2022

Päivää, sanoi isännöitsijä

Vanhat talot ovat upeita kohteita

Normipostia

Takat, takkahormit ja niiden kunnossapitovastuu taloyhtiössä

Valvoja

Valvoja: Urakoitsijan ja työntekijöiden kunnosta

Yhteistyössä

Tilaa Rakennusfakta-uutiskirje

RSS Rakennusfakta tuoteuutisia

  • Fibolla nyt antibakteeriset pinnat 3.2.2023
  • KWC Nordics Oy. Tutut tuotteet – uusi brändi. 3.2.2023
  • Venttiiliteknologian uusi sukupolvi 3.2.2023
  • Pohjoismainen luksusrakennus erikoisvalmisteisella hiilineutraalilla Dekton-julkisivulla 3.2.2023

Suosittua sivustolla

  • Lappeenrannan Sammontalon rakentaminen alkaa tänä kevään
  • Raide-Jokerin koeajot alkavat Espoossa
  • Kiinteistötahkola osti Isännöinti Ilkka Saarinen Oy:n
  • Hervantajärven kivijalkakauppa lämmittää asuntoja
  • Helsinki ja Caverion käynnistävät kolme ESCO-hanketta

Footer

Kiinteistöposti

Kiinteistöposti-lehti on taloyhtiömaailmaan keskittyvä ammattijulkaisu. Lehdessä julkaistaan taloyhtiöitä koskevia artikkeleita ja taloyhtömaailmaan liittyviä uutisia ja tuotteita.

  • Facebook
  • LinkedIn

Copyright © 2023 · Kiinteistöposti | RPT Byggfakta Oy

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Käytämme sivustollamme evästeitä joiden avulla seuraamme sivustomme liikennettä. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi, sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Klikkaamalla "Hyväksy", hyväksyt kaikki sivustollamme käytössä olevat evästeet. Muista, että sinulla on myös valintamahdollisuuksia tietojesi ja yksityisyytesi käsittelyyn ja suojaamiseen. Voit määritellä evästeiden hyväksynnän tarkemmin Eväste-asetuksista.
EvästeasetuksetHyväksy
Yksityisyys

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Aina käytössä

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non Necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

Tallenna ja hyväksy