”Ain laulain työtäs tee”…… Myyrmäen Huollossa kiinteistönhoitajana työskentelevä Tom Eklund varmasti lauleskelekin töitä tehdessään, mutta sitäkin suurempi palo hänellä on siirtyä kokopäivätoimiseksi muusikoksi.
Lisäpontta tulevaisuuden kuvan toteuttamiseen hän sai Voice of Finland –laulukilpailusta, jossa selvisi kaksintaisteluun vielä kilpailussa mukana olevan Kaisa Leskisen kanssa.
Tapaan Tomin siinä vaiheessa, kun hän on selvinnyt Voice of Finland –laulukilpailussa Redraman joukkueeseen. Jutustelemme työnteon lomassa eli Tom on tekemässä aamukierrosta hoidossaan olevissa taloissa. Siis katsomassa, että paikat ovat kunnossa, poimimassa irtoroskat pois, tällä kertaa myös samalla hiekkaa kylvämässä – sen verran liukkaita kerrostelojen pihat ja kävelytiet ovat.
Tom kertoo pitävänsä työstään ja tekee sitä tietynlaisella perinteisellä talonmiesotteella. Siihen on hyvät edellytykset siksi, että Myyrmäessä syntyneenä alue on hyvin tuttu, eikä mieli tee edes muille lähiöalueille kiinteistönhoitajan tehtäviin. Toisaalta Tom nauttii ihmisille esiintymisestä ja ihmisten kanssa tekemisissä olemisesta, joten talonmiesmeininki on ”ihan verissä”.
– Pääsin vuonna 2008 lukiosta ja tulin Myyrmäen Huoltoon kesätöihin. Minulle jäi niin hyvä ”fiba” tuosta kesäduunista, että siksi on ollut kiva jatkaa tässä työssä. Minulla ei ole mitään alan koulutusta, vaan olen oppinut työtä käytännön kautta, Tom kertoo huoltotoimen päällikön Antti Kämäräisen tarjouksesta syntyneestä työsuhteesta.
– Minulla oli omalla alueellani tutorit, Tero Ulma ja Erkki Räsänen , jotka näyttivät ja opettivat ja tietysti muutkin työntekijät ovat näyttäneet kädestä pitäen, miten tehdä asioita. Välillä ovat joutuneet näyttämään aika montakin kertaa, miten hommat menevät, Tom sanoo ja tunnustaa, etteivät tekniset jutut ole hänen ihan niitä suurimpia mielenkiinnon kohteita.
Omalla alueellaan hän vastaa kiinteistöjen sisä- ja ulkotöistä.
Tom työskenteli aikaisemmin toisella Myyrmäen Huollon hoidossa olevalla alueella, jossa talonmiehen apua tarvittiin varsin usein vuotavien vessojen ynnä muiden ongelmien kanssa.
– Työtehtäviä oli laidasta laitaan. Alueella sijaitsevat vuokratalot olivat aika työllistäviä. Tällä alueella on selvästi hiljaisempaa, Tom arvioi muutama kuukausi sitten hoitoonsa tulleiden 6 kerrostalon muodostamaa aluetta.
Rockmiehen ”Naiselleni” avitti jatkoon
Voice of Finland –kilpailuun Tom lähti muusikko Ville Pusan rohkaisemana.
– Hän sattui näkemään minut keikalla ja pyysi mukaan. Muuten ei välttämättä olisi tullut lähdettyä mukaan, muun muassa 10 vuotta toimineeseen Caroline-bändiin kuuluva, Tom Eklund Trio ja Duo –kokoonpanoilla esiintyvä ja trubaduurikeikkojakin tekevä Tom kertoo.
Kokemus oli Tomin mukaan mielenkiintoinen ja sai satakunta keikkaa vuodessa läpikäyneen rockmiehen suorastaan jännittämään.
– Jännitin enemmän kuin ikinä. Vaikka on ollut mitä tahansa isoja keikkoja, pieniä telkkarijuttuja ja radiohaastatteluita, niin en ole koskaan aikaisemmin niin paljon jännittänyt. Onhan se, kun puoli miljoonaa ihmistä ”tsiigailee” sitä ohjelmaa ja miten suosittu se ohjelmaformaatti on. Kun pääsin eroon alkujännityksestä, sitten tuli sellainen mieli, että meni ehkä vähän liiankin rennoksi, Tom tunnustaa.
Etukäteen Tom arveli olevansa liian rock-tyyppinen laulaja kilpailussa, mutta toisaalta etukäteen ei myöskään voinut tietää, minkälaisia laulajatyyppejä valmentajat Michael Monroe, Olli Lindholm, Redrama ja Tarja Turunen hakevat.
– Kilpailussa oli mukana ”sairaan” hyviä laulajia, vaikka senhän tiesin jo etukäteenkin. Mikä minut sitten yllätti itse kilpailussa, oli se havahtuminen siihen, että ”mitä mä täällä teen näiden laulajien joukossa”. En ole omasta mielestäni laulaja tai siis olen, mutta rockpohjainen laulaja, itseoppinut rockmies, enkä ole käynyt laulutunneilla, enkä opiskellut musiikkia missään.
– Toisaalta siellä puhuttiin karismasta ja siitä, että sitä ei ole kaikilla. En tiedä, onko minulla sitten, Tom tilittää tuntojaan.
Ensimmäisessä esiintymisessään Tom ei kuitenkaan vetänyt mitään rajua rockbiisiä, vaan valitsi Neumannin Naiselleni, koska tiesi sen bravuurikseen ja varmisti sen, ettei ainakaan unohda sanoja – sen verran paljon tuota biisiä on tullut laulettua.
– Pidän tosi paljon balladien laulamisesta, joita pääsee esittämään erityisesti syntymäpäivillä, häissä, ristiäisissä ja sentyyppisissä tilaisuuksissa, Tom paljastaa.
Talonmies vai musamies?
26-vuotias Tom sanoo olevansa työnsä ja elämäntapansa suhteen risteystilanteessa, sillä mieli tekisi kovin siirtyä täyspäiväiseksi muusikoksi, säveltämään, sanoittamaan, tekemään akustisia laulukeikkoja ja esiintymään kahden bändinsä kanssa.
– Musiikki on jo elämäntapani ja voisi sanoa, että toinen työnikin, kun sitä mittaa, kuinka paljon aikaa siihen menee. Musiikkihommista tulee myös rahaa, mutta… Tom pohtii mainiten, että myös työnantaja on tietoinen nuoren miehen aatoksista.
Taloudelliset realiteetit kuitenkin painavat – ainakin vielä toistaiseksi – Tomin vaakakupissa enemmän, sillä itse keikkansa myyvänä, bändiensä markkinoijana ja musiikkibusineksessä ”tervejärkisesti” toimivana Tom ei myöskään kuvittele liikoja muusikon ammatin ”glooriasta”.
Hän sanoo myös työmoraalinsa olevan kunnossa ja vaikka omantunnon tuskaa kokeekin siitä, että mieli on talonmiestehtävien parissa hyvin usein musiikkiasioissa, sosiaalitoimiston luukulle ei voi kuvitella menevänsä esittämään, että ”olen niin rock, etten käy töissäkään”.
– En halua jättää tätä työtäkään, vaikka toisaalta en ikinä musiikkiakaan jätä, Tom vielä tuumailee miettiessään, miten moni ihminen on elämänsaatossa jättänyt toteuttamatta haaveensa ja jatkanut ”vakaamman leivän linjalla”.
Haastattelupäivänä Tom kertoo odottavansa, että pääsee töistä, koska mieli tekee mieluisan harrastuksen pariin – parin tunnin kävelylenkille Myyrmäen metsiköihin. Torstaina valmistetaan viikonlopun keikkoja, joita onkin tiedossa jokaiselle päivälle.
– Ja sen tietää jo nyt, että sunnuntaina menee ”sikamyöhään”. Maanantaina seitsemältä töihin… Mitähän silloin on taas edessä?…. Tietysti kauhea lumipyry ja lumityöt tai ihmisille tapahtunut kaikenlaista viikonlopun aikana….
Info
Kiinteistöalan yritystoiminta työllistää noin 90 000 henkilöä. Näistä noin 75 000 toimii kiinteistöpalvelualalla ja 15 000 muussa kiinteistöliiketoiminnassa. Yksityinen ja julkinen kiinteistöpalveluala työllistää kaiken kaikkiaan yli 100 000 henkilöä. Noin puolet alan työvoimasta eläköityy vuoteen 2020 mennessä – uusia osaajia tarvitaan.
Kiinteistöpalvelualan yritysten työntekijämäärä on kaksinkertaistunut 1990-luvun alun jälkeen. Kiinteistökannan kerrosala on kasvanut samana aikana vain viidenneksellä. Suurin osa työntekijämäärän lisäyksestä on peräisin muilta toimialoilta ja julkiselta sektorilta, jotka ovat ulkoistaneet töitä kiinteistöpalvelualan yritysten tehtäväksi.
(Lähde Kiinteistötyönantajat ry)