Suuri parkkiluolasto käyttöön Espoossa

Tältä näytti Espoon liikenneympyrä 60-luvulla.

Suomen suurin yhtenäinen louhittu luolasto, yli 2 000 maanalaista pysäköintipaikkaa, noin 110 miljoonan investointi, sisälle mahtuisi Helsingin olympiastadion tai neljä eduskuntataloa. 

Nämä ovat karkeat puitteet kuuden kiinteistöyhtiön, Espoon kaupungin ja Länsimetron omistamalla kiinteistöyhtiölle eli Tapiola Parkille. Uusi pysäköintilaitos avautuu viikonloppuna ja sen kautta on kulkuyhteys kauppakeskus AINOAan.
– Tapiolassa on pitkään painittu hajautuneen pysäköinnin ja ahtaiden paikkojen kanssa. Tapiola Park tuo kaikille autolla asioiville suuren helpotuksen – nyt meiltä ei lopu tila kesken. AINOAn asiakkaille se tarkoittaa edullista ja vaivatonta pysäköintiä, ja esteetöntä kulkua sisätiloissa kauppakeskukseen ja takaisin. Länsimetron aloittaessa liikennöinnin elokuussa pysäköintilaitoksesta avataan erilliset tasot liityntäpysäköinnille, kertoo AINOAn kauppakeskusjohtaja Kirsi Borg.
Pysäköintilaitoksen suunnittelussa on panostettu yksityiskohtiin. Muun muassa hissiauloissa on käytetty tiikkiä, liuskeviveä sekä taustavalaistua lasia. Pysäköintihallin seinät sekä ylimmän tason katto on maalattu ultramariinin sinisiksi. Borg luonnehtii lopputulosta arkkitehtooniseksi kunnianosoitukseksi perinteikkäälle kulttuurikaupunginosalle.

Helpommin palveluiden äärelle
Käynnissä olevan Tapiolan keskuksen uudistushankkeen tavoitteena on osaltaan helpottaa saapumista Tapiolan palveluiden ääreen. Alueen käynnissä olevat rakennustyöt ovat muutaman vuoden hankaloittaneet autoilijoiden kulkua, mutta nyt siis tilanne muuttuu.
Tapiolan pysäköinnin keskittäminen maan alle mahdollistaa sen, että aikaisemmin pysäköintialueina toimineita maa-alueita voidaan hyödyntää asunto- ja liiketilarakentamiseen.