Talousveden laatu Suomessa on yleisesti ottaen hyvä. Euroopan komissiolle toimitetussa raportissa todettiin, että viime vuonna talousveden laatusuositusten havaintoja oli vain muutamia.
Laatusuositusten poikkeamia aiheutti eniten talousveden kohollaan oleva rautapitoisuus. Rautaa liukenee talousveteen vanhoista putkista.
Koliformisten bakteerien laatusuosituksissa oli viisi poikkeamaa. Niiden syinä olivat vesitornin saastuminen, verkostosaneeraus ja yksi näytteenotossa tapahtunut virhe.
Muita laatusuositusten poikkeamia oli aistinvaraisissa muuttujissa eli hajussa, maussa, sameudessa ja värissä sekä pH:n, mangaanin ja alumiinin tuloksissa. Näissä tuloksissa oli kuitenkin vain yksittäisiä poikkeamia suosituksista.
Aistinvaraisten muuttujien laatupoikkeamat ovat yleensä sidoksissa kohollaan olevaan rautapitoisuuteen.
Talousveden laatuvaatimusten vastaisia tutkimustuloksia oli vähän. Nurmijärven veden verkostovedessä oli E. coli -löydös, mikä johtui vesitornin saastumisesta. Korjaavina toimenpiteinä olivat verkoston klooraus, keittokehotus ja vesitornin puhdistus. Vinyylikloridipitoisuus ylitti kerran enimmäisarvon Vihdin Vedellä. Tämän seurauksena aktiivihiilisuodatusyksikkö uusittiin.
Valvontatiedot kerätään ja raportoidaan EU:lle niiden vedenjakelualueiden osalta, joilla vettä toimitetaan vähintään 1000 kuutiota päivässä tai vähintään 5 000 henkilön tarpeisiin. Talousveden viranomaisvalvonnasta vastaavat kuntienterveydensuojeluviranomaiset.
Raportoitavia vedenjakelualueita oli viime vuonna 38. Näiden vedenjakelualueiden talousvettä toimitetaan yhteensä noin 2,06 miljoonalle käyttäjälle.