Sukituskin pitää suunnitella huolella

Suurlohjankatu 33:ssa uusitaan viemärit tänä keväänä sukittamalla. Rakenteita rikkomaton ja nopea menetelmä sai taloyhtiössä yksimielisen kannatuksen. Viemärit kuvattiin etukäteen, mutta työn edetessä ei yllätyksiltäkään ole vältytty.

Lohjan keskustaan, Suurlohjankatu 33:een valmistui vuonna 1951 asuinkerrostalo, jossa on kaksi porrasta, 24 asuntoa ja neljä autotallia. Talo on rakennettu rinteeseen: kadun puolen ensimmäinen kerros on sisäpihan ensimmäistä ylempänä. Kerrokset etenevät puolikkaina kerroksina.

Taloa on korjattu vuosien varrella: ikkunat ja parvekeovet on vaihdettu, julkisivu ja vesikatto kunnostettu. Käyttövesiputket korjattiin 1990-luvulla.

Viemärin huono kunto oireili hajuhaittoina varsinkin nollakeleillä, mutta varsinaisia viemärivuotoja ei havaittu. Viemärikorjaukseen mietittiin perinteisen sijaan uusia menetelmiä.

Hallituksen puheenjohtaja Valtteri Wejberg toteaa, että viemärin uusiminen sukittamalla on ainoa järkevä tapa, koska sukituksen voi tehdä rakenteita rikkomalla.

– Taloyhtiössä keskusteltiin sukituksesta jo vuonna 2009. Silloin vakuutusyhtiö ei kuitenkaan hyväksynyt sukitettuja putkia uudenveroisiksi eikä asia edennyt, Wejberg kertoo.

Nyt tilanne on muuttunut, ja vakuutusyhtiöt ottavat huomioon vaihtoehtoisilla menetelmillä korjatut viemäriputket korvaustilanteessa. Käytännön kokemusta sukituksesta on kertynyt monen vuoden ajalta, ja muiden muassa VTT:n testauksien mukaan sukitetun putken käyttöiäksi on arvioitu 40 vuotta sukituksessa käytettävien materiaalien vanhenemiskäyttäytymisen perusteella.

Kuvat tarjousten pohjaksi

Suurlohjankatu 33:ssa aloitettiin sukituksen valmistelu vuonna 2015. Sukitus oli taloyhtiön yksimielinen päätös.

– Ensimmäinen tarjouspyyntökierros tehtiin ilman viemärikuvia, ja saatujen tarjousten hajonta oli hyvin suuri. Päätettiin tehdä viemärikuvaus ja sen jälkeen uusi tarjouspyyntökierros, isännöitsijä Mika Björkroth MB-Kiinteistöpalvelut Oy:stä kertoo.

– Urakoitsijan valinnassa olivat hinta ja referenssit tärkeitä. Hintaerot olivat lopulta pieniä, ja selvitimme referenssejä. Myös aikataulu oli yksi valintakriteeri, sillä emme voineet enää odottaa, Björkroth sanoo.

Viemärikorjauksen pääurakoitsijaksi valittiin Quattro Lining Oy, jonka sukituksella on VTT:n tuotesertifikaatti.

Samalla hankkeen rakennuttajakonsultiksi ja valvojaksi valittiin Jukka Kankaanpää Rakennustoimisto Jukka Kankaanpää Oy:stä. Viemärikuvauksiin ja muihin valmisteleviin selvityksiin kului vuosi.

Pohjaviemäri yllätti

Sukituksen hyvistä puolista on ollut iloa Lohjallakin: remontin aikana on voitu asua kotona ja kun käyttövesiputket oli korjattu jo aiemmin, vettä on ollut käytettävissä. Urakoitsija toimitti asuntoihin kuivakäymälät.

Isännöitsijä Björkrothin kokemusten mukaan 90–95 prosenttia asukkaista asuu kodeissaan koko sukitusremontin ajan.
Suurlohjankadulla työt alkoivat helmikuussa. Pystyviemäreitä on viisi, kaikki hieman erilaisia. Kutakin nousulinjaa työstetään kaksi viikkoa. Nyt valmiina on pohjaviemäri ja kaksi nousulinjaa. Urakka on valmis kesäkuun puolivälissä.

– Pohjaviemärin puhdistusvaiheessa huomattiin, että paikoin sen kunto ei kestä edes puhdistuksessa käytettävää kovametallirassausta, vastaava työnjohtaja Mikko Möttönen Quattro Lining Oy:stä kertoo.

Puolet pohjaviemäristä puhdistettiin sitten imuauton painepesurin kanssa. Osa viemäristä sukitettiin, osa vaihdettiin uuteen muoviseen viemäriin.

– Muoviseksi vaihtaminen tarkoitti viemärin kaivamista esiin. Taloyhtiö vastasi kaivamisen lisäkuluista, ja uusi muoviputki asennuksineen sisällytettiin sukitusurakkaan, Möttönen sanoo. Eri toteutustavoista huolimatta pohjaviemäri on yhtenäinen.

Taloyhtiö oli teettänyt viemärikuvaukset, mutta silti wc-tilojen viemäriputkista löytyi myös yllätys. Pienten putkikokojen vuoksi haarakohdissa ei voitu käyttää sukitukseen normaalisti kuuluvia haarayhteitä.

– Siellä tekotavaksi tuli limisukitus: pienestä putkilähdöstä ammutaan sukka ja avarretaan se, ja siitä ammutaan uusi sukka ja avarretaan se, asennuksia tulee yksi enemmän kuin haarayhteitä käyttämällä, Möttönen kertoo.

Nyt työ etenee kerroksissa suunnitellusti, eikä isoja yllätyksiä ole enää odotettavissa.

Epoksi vaatii tarkkuutta

Suurlohjankatu 33:n sukitusta tekee neljä työntekijää: asentajat Mikko Haapanen ja Pyry Möttönen sekä työharjoittelussa olevat lohjalaisen Luksia-ammattioppilaitoksen opiskelijat Urho Ekola ja Vladyslav Mandryhelya.

– Sukitusta ei voi oppia koulussa, Mikko Möttönen toteaa.

Sukituksessa tehdasvalmisteiseen sukkaan imeytetään epoksia, ja märkä sukka ammutaan paineilmalla viemäriin. Sukka pidetään paineilman avulla avoimena niin kauan, että se kovettuu vanhan putken sisään itsekantavaksi putkeksi.

Kovettumattoman epoksin käsittely vaatii huolellisuutta. Asentajilla on asennuksen aikana päähineet, suojalasit, hengityssuojaimet, pitkävartiset kumihansikkaat, joiden päällä kahdet lyhytvartisemmat käsineet, pitkähihaiset työpaidat ja turvakengät.

– Kaikki varusteet tulevat työnantajalta. Jos epoksia roiskuu vaatteisiin, niitä ei pestä, vaan vaihdetaan uusiin, Mikko Möttönen kertoo.

Möttösen mukaan asukkaatkin kysyvät joskus epoksin turvallisuudesta.

–Epoksia ei pääse asuinhuoneisiin, asukkaiden ei tarvitse olla huolissaan, hän toteaa.

Sukitus voi myös epäonnistua

Isännöitsijä Mika Björkrothin hoidossa on noin 50 taloyhtiötä Lohjan, Nummelan ja Raaseporin alueella. Talot ovat sen ikäisiä, että viemäriremontit ovat ajankohtaisia.

– Meidän toimistomme isännöimissä yhtiöissä kaikki viemäriremontit on tehty sukittamalla, joukossa ei ole yhtään perinteistä, Björkroth sanoo. Sukitusremontin hinta on ollut 120 – 180 euroa neliötä kohden.

Sukituksesta on myös huonoja kokemuksia, mutta Björkrothin mukaan vika ei ole ollut itse tuotteessa, vaan tekijässä tai vahingoissa. Kuivumisvaiheessa märkä sukka pidetään putken sisällä auki paineilmalla, ja jos kompressori pettää, sukka voi kuivua lyttyyn. Epäonnistunut sukitus korjataan jyrsimällä pieleen mennyt pois putken sisältä ja tekemällä uudestaan.

Mika Björkrothilla ja Valtteri Wejbergillä on vinkkejä viemärisukitusta suunnitteleville taloyhtiöille.

– Rakennuttajakonsultti-valvojan rooli on äärettömän tärkeä, oleme olemme onneksimme löytäneet luotettavan yhteistyökumppanin. Rakennuttajakonsultti-valvoja otetaan mukaan heti, kun hankkeesta on tehty ensimmäinen päätös, Björkroth sanoo.

Jos järjestelmistä ei ole luotettavia piirustuksia, teeteään putkiston kuvaus ennen tarjouspyyntöjä. Kuvista tarjoaja saa työkaluja ja varmuutta tarjoamiseen.

– Esisuunnitteluun kannattaa panostaa, ja budjetti on laadittava hieman yläkanttiin, jottei yllätyksiä varten tarvitse kerätä esimerkiksi ylimääräisiä vastikkeita, Wejberg toteaa.
Molemmat myös toteavat, että hallituksen puheenjohtajalle ja isännöitsijälle on annettava hankkeen ajaksi niin suuret valtuudet, että päätöksiä voidaan tehdä heti tarvittaessa eikä tarvitse odottaa hallituksen kokoontumista.

Teksti ja kuva Jaana Ahti-Virtanen