Stala tuo markkinoille laser-kuvioidut tiskipöydät

Stala Oy:n toimitusjohtaja Tuija Rajamäki on ollut 30 vuotta Stalan palveluksessa. – Olin aluksi erilaisissa myyntitehtävissä, kiersin maailmaa tiskipöytä kainalossa, Rajamäki toteaa hymyillen. Rajamäen edessä on ensi vuoden tuoteuutuus: laser-kuvioidut RST-tiskipöydät.

Teollisuusneuvoksen tittelillä myöhemmin palkittu lahtelainen Reijo Rajamäki osti Upolta vuonna 1972 pesupöytävalmistuksen ja perusti Stala-Yhtiöt. Suurkeittiöihin tarkoitettuihin altaisiin tarvittiin ruostumattomasta teräksestä valmistettu tuki, joten Stalassa aloitettiin vuonna 1974 ruostumattomien rakenneputkien valmistus. Stala-nimi on muodostettu sanoista Stainless Lahti.

Vuonna 2000 Stala-Yhtiöt jaettiin nykyään noin 11 miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi Stala Oy:ksi ja noin 100 miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi Stalatube Oy:ksi. Stalan toimitusjohtajaksi tuli Reijo Rajamäen tytär Tuija Rajamäki. Stalatuben toimitusjohtaja on Reijo Rajamäen vävy Jukka Nummi.

Kasvuhakuisten yhtiöiden yhteisissä toimitiloissa alkoi olla ahdasta, ja siksi Stala on tänä vuonna remontoinut itselleen uudet tuotanto-, toimisto- ja näyttelytilat 300 metrin päähän entisistä.

Stalalla on kolme liiketoiminta-aluetta: keittiö, kodinhoito ja piha eli postilaatikot. Myynti- ja markkinointijohtaja Pasi Kallio sanoo, että yrityksen päämarkkina-alue on Pohjoismaat, jossa teräksinen työtaso on edelleen suosittu ratkaisu.

Stala Oy:n toimitusjohtaja Tuija Rajamäki on ollut 30 vuotta Stalan palveluksessa. – Olin aluksi erilaisissa myyntitehtävissä, kiersin maailmaa tiskipöytä kainalossa, Rajamäki toteaa hymyillen. Rajamäen edessä on ensi vuoden tuoteuutuus: laser-kuvioidut RST-tiskipöydät.

– Tuotteemme ovat sellaisia, joita jokaisessa kodissa pitää olla. Stalan tuotannon periaatteita ovat muotoilu, toimivuus ja laatu. Ei riitä, että tuotteet ovat kauniita, Tuija Rajamäki sanoo.

Rajamäen mukaan Stala haluaa olla Pohjoismaiden kolmen suurimman allastoimittaja joukossa, nyt sija on neljäs. Yrityksen vientiaste on 30 prosenttia, joka on tarkoitus nostaa 50 prosenttiin.

Pasi Kallio korostaa tuotteiden ekologisuutta.

– Käyttämämme teräksen kierrätysaste on 87 prosenttia. Outokumpu raaka-ainetoimittajana on meille arvovalinta, Kallio sanoo. Teräksen laadulla on suuri merkitys, kun teräslevystä puristetaan valtavalla voimalla materiaaliltaan tasalaatuinen allas, joka kiinnitetään terästasoon.

Stalalla on muutama mallisto, mutta yksittäiselle tiskipöydälle on Kallion mukaan miljoona variaatiota. Vaikka asiakkaan tilaus olisi suuri, jokainen tiskipöytä voi olla erilainen.

–Tuotannon joustavuus on meille valtti kansainvälisillä markkinoilla, Kallio sanoo.

Variaatioiden määrä kasvaa merkittävästi ja teräksiselle tiskipöydälle löytynee uusia ihailijoita, kun Stala lanseeraa tammikuussa 2019 muotoilija Harri Koskisen luomat laserin avulla kuvioidut tiskipöytäpinnat.

Teksti ja kuva: Jaana Ahti-Virtanen