Sisäilma paremmaksi ilmansuodatinten vaihtamisella

Siitepölyallergikoille Allergia- ja astmaliitto viestittää hyvänä uutisena sen, että koivun siitepölykaudesta ennakoidaan tänä keväänä heikkoa. Siitä huolimatta kannattaa kuitenkin vaihtaa ilmansuodattimet ennen kuin hiekoitushiekan poistaminen kaduilta käynnistyy ja siitepölykausi alkaa ja sitä kautta varmistaa kotiin hyvä sisäilma.

Ilmansuodattimien vaihto on helppo ja halpa tapa ehkäistä sisäilmaan liittyviä ongelmia, Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto painottavat.

Ilmansuodattimet vaihdetaan kahdesti vuodessa. Ajankohdaksi valitaan esimerkiksi kevät ja syksy, katu- ja siitepölykausien molemmin puolin. Ajankohtaa tärkeämpää on kuitenkin se, että suodattimet ylipäätään vaihdetaan. Kyselytutkimuksen mukaan asia jää monelta hoitamatta.

– Omakotitalojen omistajat huoltavat enemmän sähkölaitteita kuin vaihtavat ilmansuodattimia, ihmettelee Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

Suodattimien vaihto tai puhdistus koskee niin omakoti- rivitalo- kuin kerrostaloasuntoja. Taloyhtiöt voisivat hoitaa uusien suodattimien hankinnan ja vaihdonkin kootusti.

– Taloyhtiöissä yksittäisen asunnon sisäilmaan liittyvät ongelmat tulevat kaikkien maksettaviksi. Siksi olisi hyvä idea valtuuttaa isännöitsijä ja huoltoyhtiö hoitamaan suodattimien vaihto kahdesti vuodessa kootusti, Tuula Syrjänen ehdottaa.

Terveellisyys- ja viihtyvyysasia

Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto muistuttavat, että hyvä sisäilma on viihtyisyystekijä. Jos suodattimia ei vaihdeta, ilma muuttuu vähitellen tunkkaiseksi ja huono ilmanvaihto voi johtaa kosteus- ja terveysongelmiin.

– Jotkut yrittävät ehkä säästää energiakuluissa ja pitävät siksi ilmanvaihtoa pienellä ja huonolla hoidolla. Pienempi lämmityslasku on houkuttava, mutta siitä saattaa koitua uusia menoja kosteusvaurioiden tai terveysongelmien muodossa, Tuula Syrjänen vielä pohtii.

Suodattimien vaihto on helppoa ja neuvojakin on tarjolla. Ilmanvaihtokoneiden valmistajien lisäksi vinkkejä voi kysyä mm. taloyhtiön huoltoyhtiöstä, suodattimia myyvästä rautakaupasta tai sisäilma- ja korjausneuvonnasta.