Simap Oy:n pääkonttori on Helsingin Munkkiniemessä. Kuvassa vasemmalta Tuure Stenberg, Seppo Laine ja Ville Voipio.

Simap haluaa optimoida huoneiden lämpötiloja myös kansainvälisesti

Kiinteistöjen keskitettyä älykästä lämmönsäätöjärjestelmää tarjoava Simap Oy on ollut markkinoilla vasta pari vuotta, mutta taustalla on kymmenien vuosien kokemus mittaustekniikasta ja radioverkoista. Simapin järjestelmäsuunnittelusta vastaavan Seppo Laineen insinööritoimisto Si-Tecno Oy teki elektroniikkasuunnittelua suomalaiselle teollisuudelle ja viranomaisten radioverkkohankkeisiin jo 35 vuotta sitten.

Simap Oy:n pääkonttori on Helsingin Munkkiniemessä. Kuvassa vasemmalta Tuure Stenberg, Seppo Laine ja Ville Voipio.

– Al Gore puhui vuonna 2005 ilmastonmuutoksesta. Se teki vaikutuksen, otin sen vakavasti, Laine kertoo. Siitä syntyi ajatus toimialamuutoksesta: tavoitteeksi tuli löytää uusia ratkaisuja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

– Olin silloin 200 asunnon asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja kiinteistöjen tekniikan alkeellisuus tuli vastaan, Laine kertoo. Taloyhtiöön tehtiin lämmitysverkoston tasapainotus, jolla ei saatu aikaa toivottuja tuloksia huoneiden lämpötiloihin. Laineelle tuli ajatus ensimmäisestä omasta tuotteesta, jolla tutkittaisiin, mitä asuntojen lämpötiloissa tapahtuu.

Vastaus oli koko kiinteistön kattava radioverkko, jolla saadaan reaaliaikaisesti seurattua huoneistojen tilannetta ja tiedoista saadaan lämpökartat tasapainotuksen tueksi. Radioteknologia tuli Laineen mukaan valituksi, koska se kuluttaa vähän energiaa, sillä on hyvä kuuluvuus ja datan toimitusvarmuus säilyy.

Uusi palvelu konkretisoitui salkuksi, jossa oli GSM-antenni, 16 langatonta mitta-anturia ja kontrolleri, joka vastaanotti anturien tiedot ja välitti ne GPRS-yhteydellä palvelimelle. Anturit laitettiin seurattaviin kohteisiin, salkku kytkettiin verkkovirtaan ja mittausta pääsi seuraamaan graafeina omalta tietokoneelta. Anturit mittasivat muun muassa lämpötilaa ja kosteutta sisällä ja ulkona sekä hiilidioksidin määrää.

Palvelun tavaramerkki SiMAP rekisteröitiin vuonna 2009. 

Salkku historiaan

Vuonna 2011 asiakkailta tuli pyyntö kiinteästä järjestelmästä.

–   VVO, Sato, TA ja Asuntosäätiö olivat kumppaneina, kun vuonna 2011 pilotoimme kiinteää ratkaisua ja sisäolosuhtesiin perustuvaa lämmönsäätöä 14 kerrostalossa. Nyt SiMAP-järjestelmä on noin 2000 kiinteistössä ympäri Suomen, Seppo Laine kertoo.

Laineen mukaan ratkaisulla saatiin pilottikohteessa noin kahdeksan prosentin energiansäästö ja asunnoista pois ylikuumat ja -kylmät.

Ville Voipio tuli mukaan teknologiakehitykseen vuonna 2014. Siirryttiin uuden sukupolven radioteknologiaan: dataa voidaan lähettää kahteen suuntaan, esimerkiksi lämpötilan ohjausinformaatiota kiinteistöön päin. Järjestelmään kuuluvat mittari ja patteriventtiilin asennoitin.

Voipion mukaan SiMAP-järjestelmän uusin versio antaa mahdollisuuden hallita huoneiden lämpötiloja keskitetysti. Jos huonelämpötilaksi ohjataan 21 astetta ja yhteiset tilat pidetään viileinä, lämmitysenergiaa voi säästyä 15 prosenttia. 

– Suurempikin energiansäästö olisi mahdollinen, mutta siihen tarvittaisiin mahdollisuus entistä tarkempaan patteriventtiilin säätöön. Se ei onnistu edelleen käytössä olevilla, 1950-luvulla kehitetyillä vahapatruunaventtiileillä, kertoo Simapin toimitusjohtaja Tuure Stenberg. Stenbergin mukaan Simap ei aio venttiilivalmistajaksi, joten yhteistyökumppania haetaan; uudentyyppiselle patteriventtiilille on jo patentti.

Vuonna 2020 Si-Tecnosta irrotettiin SiMAP-teknologia Simap Oy:ksi, johon tuli mukaan uusia sijoittajia.  Strateginen kohderyhmä on suuret kiinteistönomistajat, joiden rakennuksissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. 

Simap pyrkii myös kansainvälisille markkinoille, Pohjoismaiden lisäksi Keski-Eurooppaan.  Yrityksessä uskotaan, että EU:n Fit for 55 -tavoitteet ja halu irtautua nopeasti venäläisestä energiasta auttavat kansainvälistymisessä.

– Esimerkiksi Saksassa on noin 50 miljoonaa asuinhuonetta, joihin ratkaisumme sopii, Tuure Stenberg toteaa.

Teksti ja kuva: Jaana Ahti-Virtanen